Op zoek naar mijn ‘perfecte’ lijf: Hoofdstuk 1 – Realisatie

Ongeveer twee maanden geleden was ik op dit juiste moment onderweg naar het gemeentehuis om een nieuw paspoort aan te vragen. En bij een nieuw paspoort horen nieuwe pasfoto’s. Op de fiets stel ik mezelf de vraag hoeveel ik veranderd zal zijn in de afgelopen zes jaar. Hoe groot zal het verschil zijn tussen de Nina op het zesjaar oude pasfotootje in mijn verlopen paspoort en de Nina van vandaag? Ik neem aan dat het verschil nihil zal zijn en poseer vol goede moed voor de nieuwe pasfoto, die voor de komende tien jaar mijn identiteit zal visualiseren.

Eenmaal thuis besluit ik dan toch voor de grap om de pasfoto’s even naast elkaar te leggen. Gewoon, om te kijken of ik extra rimpels heb gekregen, te concluderen dat ik al zes jaar door het leven ga met exact hetzelfde kapsel, of misschien omdat ik stiekem heus wel weet dat die Nina van zes jaar geleden niet meer de Nina van vandaag is. En dan heb ik het niet alleen over mijn ontzettend ontwikkelde persoonlijkheid.

Dus, daar liggen ze. Naast elkaar. Op de keukentafel. Eenentwintig jarige Nina en zevenentwintig jarige Nina. Ik bekijk ze van dichtbij en constateer dat ik er in zes jaar twee extra wangen aan heb geplakt. Of nu ja: aan heb gegeten. Die wangen groeien niet vanzelf. En dat lieve mensen, valt me rauw op het dak. Want ik wist heus wel dat mijn billen tegenwoordig gehuld gaan in ondergoed dat iets groter is dan vroeger en dat mijn buik wat losser in het vel zit, maar had ik verwacht dat het verschil zo duidelijk te zien zou zijn? Dat dan weer niet.

Ik realiseer me opeens dat dit de stempel is op een vervelend gevoel dat me al een tijdje bekruipt: dat niet-lekker-in-je-vel-zitten-gevoel. Het vreemde is dat ik, naarmate ik er langer over nadenk, concludeer dat ik op die foto van zes jaar geleden ook al niet blij was met hoe ik eruit zag. Sterker nog, als ik écht eerlijk ben, vind ik mezelf al vanaf mijn zestiende ‘te dik’. En om het nog verwarrender te maken zie ik tegelijkertijd ook in dat ik niet dik ben, laat staan dat ik dat was toen ik zestien was en nog in het trotste bezit van een meisjeslijf.

Maar hoe komt dat dan? Wie of wat heeft dat zaadje in mijn hoofd gepland dat ervoor zorgt dat ik niet tevreden ben met hoe ik eruit zie, ongeacht hoeveel kilo Nina er aanwezig is op dat moment? Komt het omdat ik ongezond, niet-gebalanceerd leef? Omdat ik, onder andere door het gebruik van sociale media, mezelf dagelijks spiegel aan slanke lijven? Omdat ik nooit een sportliefhebber ben geweest? Omdat ik mezelf onder de Bourgondiërs zou categoriseren? Of omdat ik zo perfectionistisch ben dat ik gedoemd ben om altijd ontevreden te zijn? Zit het in mijn hoofd of in mijn lijf? Of misschien wel allebei?

In deze aankomende serie neem ik jullie mee in mijn persoonlijke zoektocht naar mijn ‘perfecte’ lijf. En dat perfect staat tussen aanhalingstekens omdat ik ervan overtuigd ben dat dat perfecte lijf voor iedereen verschillend is. Ik wil gaan onderzoeken wat voor mij werkt en hoe ik tevreden kan worden. Van binnen en van buiten. Maar wel op mijn eigenzinnige, luchtige en humoristische manier. Wellicht kan deze zoektocht voor jou ook iets betekenen. Ik hoop het. We verdienen het namelijk allemaal om ons fijn te voelen in ons eigen lichaam.

Ik schrijf deze serie artikelen vanuit mijn eigen perspectief op mijn lichaam en de situatie. Echter ben ik natuurlijk ook benieuwd naar jullie persoonlijke bevindingen. Deel deze gerust. Dat mag onder dit artikel, of als je dat liever privé doet, in een e-mail die je kunt sturen naar nina@manana-manana.nl.

Het volgende artikel in deze serie komt online op vrijdag 6 juli aanstaande.


Tekst & vormgeving: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

4 Comments
 • Joyce

  21 juni 2018 at 09:32 Beantwoorden

  Ik ben de laatste tijd juist aan het proberen om aan de juiste mindset te werken. Mezelf niet te veel te beoordelen op mijn lichaam/uiterlijk. Ik wil vooral gezond zijn en daarbij genieten. Want je kunt fysiek het perfecte lichaam wel trainen en eten maar wanneer je je ‘mind’ ook niet traint zul je nooit tevreden zijn. De juiste balans is belangrijk! Ik ben benieuwd naar je verdere verhalen!

  • Mañana Mañana

   22 juni 2018 at 17:31 Beantwoorden

   Helemaal mee eens! Ik kan alvast verklappen dat dat inderdaad een hele grote rol speelt in hoofdstuk 2. Ik denk namelijk ook dat veel mensen vaak vergeten dat je hoofd en je lijf iedere dag innig verstrengeld de tango met elkaar dansen. Goed dat je hiermee bezig bent! X

 • Astrid

  21 juni 2018 at 10:45 Beantwoorden

  Hey Nina, sterk stuk waar ik mij zeker in kan vinden. Tot een aantal maanden geleden bleef ik maar akkoord gaan met de kilo’s die er stiekempjes bijgeslopen waren de laatste jaren waardoor ik echt niet meer lekker in mijn vel zat. Ik vind een keertje sporten wel leuk maar ben geen type dat elke dag helemaal kapot wil gaan in de sportschool dus ook dat ging mijn leven niet veranderen. Toen ben ik op aanraden van iemand begonnen met mijn eigen versie van het 17-dagen dieet waarbij ik doordeweeks netjes aan de heerlijke en gezonde salades, Kefir shakes en appeltjes zat maar waarbij ik in jet weekend gewoon een portie bitterballen bestelde als ik daar zin in had. Dit was voor mij een goeie balans waarin ik aan de ene kant mijn Bourgondische zelf kon zijn maar waarbij ik aan de andere kant ook steeds meer tevreden werd met mijn spiegelbeeld. Ik doe dit nu een halfjaar en ben 5-6 kilo kwijt. Geen bizarre weight-loss experience maar wel de perfecte manier voor mij om rustig aan weer wat dichter bij mijn oude spijkerbroek maatje te komen.

  Overigens ben ik altijd een tikje jaloers geweest op jouw mooie meisjesgezicht en altijd-volumineuze coupe, dus hey – we hebben allemaal onze sterke en zwakke punten ?

  Veel succes met jouw ‘reis’ en hopelijk vind je een versie van jezelf waar je je gelukkig bij voelt!

  • Mañana Mañana

   22 juni 2018 at 17:30 Beantwoorden

   Lieve Astrid, wat goed om te lezen dit! En fijn dat jij dus een manier hebt gevonden om dichter bij jouw perfecte lichaam te komen! Ik ben benieuwd wat er voor mij uit gaat komen. En lief je complimenten <3 Liefs!

Post a Comment