Maar hoe dan? - Maak van jouw mini badkamer een waar badderparadijs

In Maar hoe dan? behandelen we een mission impossible. Zo iets waarvan je denkt: hoe doen mensen dat toch? In deze editie: hoe maak je van jouw mini badkamer een waar badderparadijs? We helpen je op weg met zes handige tips.

Vooral in de stad kun je meestal je kont niet keren in een badkamer. Irritant. Vooral omdat de badkamer dan snel een hele praktische, ongezellige ruimte wordt. Mocht je nu denken: dat is toch ook precies waar een badkamer voor dient? Lees dan vooral niet verder. Ik vind namelijk dat de badkamer in het algemeen meer aandacht en liefde verdient. Maak er je happyplace van! Ookal is ie misschien klein. Zelfs met weinig vierkante meters zijn heb je vet veel opties om de boel wat gezellig te maken. Nieuwsgierig hoe? Dan is dit artikel voor jou. Als voorbeeld geef ik je een kijkje in mijn eigen badkamer. De afmetingen van deze ruimte? Minder dan vier vierkante meter. En is ie gezellig? Nou en of. Ik heb geprobeerd om 'm zo goed mogelijk op de kiek te krijgen, maar hij is zo klein dat ik sommige hoeken gewoon niet kon fotogarferen. Daarom heb ik iets verderop in dit artikel ook een plattegrondje toegevoegd. Nou, daar gaan we.

CREËER JE EIGEN MINI SPA

Vergeet niet dat je eigenlijk altijd wakker wordt in je badkamer en dat het meestal ook de laatste plek is die je ziet voordat je gaat slapen. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je van het zijn in deze ruimte goed gestemd raakt. Geuren doen altijd wonderen voor de beleving van een ruimte. Plaats dus her en der eens lekkere geurstokken of een geurkaars. Ik ben zelf altijd fan van Meraki geurkaarsen en zweer al een jaar of acht bij de Ginger Lily geurstokken van Zara Home. Spagevoel gegarandeerd.

GA DE HOOGTE IN

Als je weinig vierkante meters hebt om mee te werken, waarom zou je dan niet de hoogte in werken? Zo heb ik in onze badkamer gewerkt met ‘keukenrekken’ van IKEA. Hieraan heb ik allerlei mandjes en potten gehangen waar ik spullen kwijt kan die ik niet op mijn wastafel kan of wil meerzetten. Plankjes zijn ook ideaal voor het opbergen van handdoeken en dergelijken. Tip: hang weckpotten op aan hun sluiting, in plaats van ze neer te zetten. Leuk voor het opbergen van watjes en dergelijke.

Mocht je niet kunnen of durven boren in de wanden van je badkamer? Daar heeft Tesa heel veel handige oplossingen voor. Ja inderdaad, dat merk van al die soorten tape. Hun assorti bevat bijvoorbeeld hele handige plakspijkers en haken. Kijk maar eens op hun website.    
GEEF JE BADKAMER VERSCHILLENDE KLEUREN

Met optisch bedrog kom je een heel eind. Op de foto's is het moeilijk te zien, maar de helft van onze badkamer is zwart. Van de douchehoek tot het toilet. En hoewel zwart een kleur is die een ruimte doorgaans eerder bedrukt dan groter doet lijken, werkt de vlakverdeling van twee kleuren in kleine ruimtes heel goed. Alsof je hoofd denkt: Hé, twee keer zoveel te zien! Mocht je nu denken: ja, maar hallo bij mij zitten er tegels op de muren. Geen probleem, welkom in de wondere wereld van tegelverf. Vraag er maar eens naar bij de bouwmarkt.

VOEG WAT GROEN TOE

Sommige planten doen het heel goed in warme vochtige ruimtes. En na een kwartiertje douchen is de gevoelstemperatuur doorgaans wel op niveautje tropisch regenwoud, toch? Je kunt dus gewoon eens proberen of ze het volhouden. In onze badkamer zitten geen ramen, waardoor er geen natuurlijk licht binnenkomt. En omdat dat toch wel de eerste levensbehoefte van een plant is zet ik die van ons iedere week een dagje voor het raam. Mocht je écht geen ruimte hebben voor een plant, dan doet een bloemetje ook al wonderen.

AANKLEDEN DIE HANDEL

De badkamer is vaak een beetje het ondergeschoven kindje van het huis. Nergens voor nodig. Die badkamer verdient ook gewoon leuke accessoires. Probeer dus eens de leuke versie van alle praktische spullen die er thuishoren aan te schaffen, dus bijvoorbeeld handdoeken in leuke printjes, een mand om je wc-rollen in op te bergen of een gezellig bekertje om je tandenborstel in te zetten. Geeft die wastafel toch weer een opkikkertje heè. Andere leuke truc: stal al je mooie flesjes, tubes en make-up spullen uit en verberg de lelijke achter slot en grendel.

OPBERGEN DIE ROMMEL

Niet alles wat je in je badkamer gebruikt hoef je in je badkamer op te bergen. Deel je kastruimte zo efficiënt mogelijk in. Een föhn of krultang kun je bijvoorbeeld ook opbergen in de slaapkamer. Dan loop je gewoon even heen en weer als je ‘m wilt gebruiken. Dat is te overzien toch? Heb je weer extra kastruimte in je badkamer om alle spullen op te bergen die er anders voor zorgen dat het grote (of in dit geval kleine) geheel eruit ziet als een rommeltje.


 

Illustraties, ontwerp & tekst: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden