Op zoek naar mijn 'perfecte' lijf: Hoofdstuk 4 - Conclusie

In deze artikelreeks neem ik jullie mee in mijn zoektocht naar mijn ‘perfecte’ lijf. Dit omdat ik me realiseerde dat ik de afgelopen tien jaar chronisch ontevreden ben geweest met mijn lichaam, ongeacht hoeveel kilo Nina er op dat moment aanwezig was.

In de afgelopen hoofdstukken heb je kunnen lezen hoe ik op verschillende manier onderzoek heb gedaan om tot een bepaalde 'strategie' te komen, die ervoor zorgt dat mijn hoofd en lijf in harmonie zijn en ik geen tijd meer hoef te verspillen aan het toelaten van onzekerheden.   In dit vierde en tevens laatste hoofdstuk is het tijd om mijn conclusie te trekken. Om op dit punt te komen heb ik me ingelezen, documentaires gekeken, gesproken met een gedragstherapeut en een doelgroep onderzoek gedaan. Ik heb zowel hier op het wereld wijde web, als in mijn sociale kring het gesprek geopend en daarmee ook mijn ogen. Want, hoewel het nog best een tijdje kan duren voordat mijn hoofd in totale harmonie is met mijn lichaam, ben ik zeker een hele grote stap dichterbij mijn doel gekomen.

Oké, en nu is het tijd voor mijn conclusie en een heftig statement. Ik denk namelijk dat ik de oplossing heb gevonden voor niet alleen mijn 'probleem', maar dat van ons allemaal. Hier komt ie. Ik zeg dit tegen mezelf en tegen jullie allemaal. Onthoud 'm goed en maak er je mantra van:  

 

WEES, ALS HET OP JE LICHAAM AANKOMT, ZO EGOÏSTISCH MOGELIJK. 

 

Ik weet het, egoïsme is doorgaans niet echt het ultieme ingrediënt voor een gelukkig leven. Maar in dit opzicht wel, geloof me. Waarom en hoe word je lichamelijk de meest egocentrische persoon op aarde? Luister en huiver.

1. Luister goed naar je lichaam en geef het waar het het aller gelukkigst van wordt

Ieder lichaam is anders. Daarom is het ook zo vreemd dat er al járen lang wordt uitgegaan van een schoonheidsideaal. Één perfect plaatje waar we allemaal aan moeten voldoen. Dat is natuurlijk niet haalbaar. Bovendien, niet iedereen voelt zich fijn in dat ene perfecte lichaam. Daarom is mijn advies, zowel aan mijzelf als aan jullie: luister alleen naar jezelf. Denk jij dat je gelukkiger wordt van iets gezonder eten dan normaal? Dan doe je dat. Heb je zin om hele zak mini stroopwafeltjes leeg te eten? Dan doe je dat. Vind je dat de volgende dag een íets minder goed idee en ga je daarom een uurtje naar de sportschool (want balance is key)? Dan doe je dat. Alleen omdat jij dat wilt en daar gelukkig van wordt. Niet omdat anderen dat van jou verwachten of je dit op een bepaalde manier opleggen. Luister naar niemand anders dan jezelf.

2. Vergelijk jezelf met niemand anders

Dat is misschien een flinke uitdaging in de tijd waarin wij leven, maar zoals ik net al zei: ieder lichaam is anders. Vergelijk het daarom niet met dat van iemand anders. Megan Jayne Crabbe legt dit naar mijn idee goed uit in haar nieuwe boek Body Positive Power. Hierin heeft ze het over verschillende hondenrassen. In hondenland is de poedel namelijk altijd dé hond die met alle schoonheidsprijzen naar huis gaat. En hoe hard alle andere soorten honden hun best ook doen om op die poedel te lijken, dat gaat ze nooit lukken omdat dat simpelweg gewoon niet mogelijk is. Nu snap ik dat het natuurlijk niet heel realistisch is om honden met mensen te vergelijken, maar begrijp je de boodschap? Stop met het toelaten en voeden van je onzekerheden door jezelf de hele dag te vergelijken met anderen. Echt, dat gaat je namelijk helemaal nergens brengen. En je wordt er bovenal in je hoofd al helemaal niet mooier van.

3. Veroordeel anderen niet om hun uiterlijk

Tijdens het maken en schrijven van deze artikelen ben ik voor mezelf gaan tellen hoevaak ik in mijn hoofd een mening vormde over het uiterlijk van iemand anders. En ik zal jullie eerlijk zeggen: dat was vaak. En die mening was vaker negatief dan positief. En zo'n mens wil ik niet zijn, want dat is een actie die voortkomt uit mijn eigen onzekerheden. Ik heb me dus voorgenomen om hier zo bewust mogelijk mee om te gaan. Want blikken zeggen soms meer dan woorden en als we elkaar op deze manier het gevoel geven dat we niet goed genoeg zijn, dan houden we met z'n allen een negatief zelfbeeld in stand. Uit de antwoorden op mijn vragenlijst die door honderd mensen werd ingevuld, bleek dat het overgrote deel van de ondervraagden ervan overtuigd was dat we er samen voor kunnen zorgen dat wij allemaal beter in ons vel zitten door elkaar niet meer te veroordelen. Stop daar dus mee. En als je dan alsnog een mening wilt hebben, zorg ervoor dat die dan in ieder geval positief is. En laat die ook horen. Geef complimenten in plaats van elkaar te zien als concurrent. Wees lief voor elkaar. Laten we met z'n allen het goede voorbeeld geven. En dan nu: wat is mijn 'perfecte' lichaam? Mijn perfecte lichaam is een lijf dat in harmonie is met mijn hoofd. Die harmonie is gebaseerd op gevoel. Niet op kilo's of een kledingmaat. Mijn 'perfecte' lijf is een versie van mezelf waar ik van houd. Een gezond, sterk lijf wat misschien ooit nog wel het thuis mag zijn voor een kindje en me zo lang en gelukkig mogelijk door het leven draagt. Ik hoop dat ik je met deze serie heb mogen boeien, laten lachen, inspireren, laten nadenken en vooral heb aangezet tot het vinden van joúw perfecte lichaam. Ik hoop dat je dat lichaam mag vinden, of al gevonden hebt. Ik hoop dat jullie met mij het gesprek over dit onderwerp (nog meer) willen openen. Want wat zou het ontzettend fijn zijn als we samen op ons allermooist kunnen zijn.

Ik schreef deze serie artikelen vanuit mijn eigen perspectief op mijn lichaam en de situatie. Echter ben ik natuurlijk ook benieuwd naar jullie persoonlijke bevindingen. Deel deze gerust. Dat mag onder dit artikel, of als je dat liever privé doet, in een e-mail die je kunt sturen naar nina@manana-manana.nl.

 


 

Tekst & vormgeving: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden