Kijktips: films, series en docu's die inspireren

Mocht je dit weekend preventief in Corona quarantaine duiken, dan kun je maar beter alvast een lijstje maken met activiteiten voor binnenshuis. Daarom, en omdat ik graag inspirerende dingen met jullie deel, hierbij een lijstje met films, series en documentaires die voor mij aanzette tot denken, inspireerde en mijn blik op bepaalde onderwerpen veranderde.

Netflix

Series

The Goop Lab
Voor wie het gemist heeft - Goop is een modern lifestyle brand opgericht door Gwyneth Paltrow. In de serie The Goop Lab ondergaat Gwyneth, samen met haar medewerkers, allerlei verschillende soorten therapieën en behandelingen die zelfontwikkeling en zowel innerlijke- als uiterlijke schoonheid zouden bevorderen. Zo ondergaan de Goopers een begeleide paddo trip die zou helpen trauma’s te verwerken, wordt er gepraat over seksualiteit voor vrouwen en spelen Wim Hof en zijn ademhaling-technieken ook de hoofdrol in een aflevering. Ik vond het echt een verademing deze serie. Meteen hélemaal zin om op een eigen spirituele reis te gaan en mezelf lekker te gaan ontplooien.

Sex Education
Waarschijnlijk heeft een groot deel van jullie beide seizoenen al gezien en gelukkig maar, want hoe belangrijk is de boodschap van deze serie? Ik ben zo blij dat kinderen van een jaar of 16 hier naar kunnen kijken en hopelijk inzien dat ze, ongeacht welke keuzes ze maken of op wie ze vallen, geweldig zijn. Taboe doorbrekend en echt iets wat ik, naar mijn inziens, heb gemist in mijn puberteit. Bovendien zit er ook ontzettend veel humor in en is de styling geweldig.

Abstract
In Abstract worden allerlei verschillende creatieve expertises uitgelicht. Vooral de aflevering met interieur ontwerpster Ilse Crawford is mijn favoriet. Ik bewonder haar visie, gevoel voor kleur en materiaal en de manier waarop ze haar team aanstuurt. Zeker leuk om te kijken als je zelf werkzaam bent in het creatieve veld.

Documentaires

Heal
Documentaire die ingaat op wat stress doet met de mens. Baanbrekend, wat mij betreft. Deze docu opende echt mijn ogen en liet me inzien dat geest en lichaam zó met elkaar in verbinding staan. Als je het interessant vindt om meer te leren over je mentale- en fysieke gezondheid, dan is deze voor jou. Het was voor mij een goede motivatie om het eens wat rustiger aan te doen en me actiever te verdiepen in mijn mentale gezondheid.

Game Changers
Een aanrader voor iedere vegetariër die denkt ‘niet zonder kaas te kunnen’ (ja hallo, ik ook). Game Changers geeft een kijkje in het leven van atleten en topsporters die volledig plantaardig eten. Ook wordt er vanuit allerlei verschillende perspectieven belicht waarom een plantaardige levensstijl ontzettend goed, al dan niet het beste, is voor zowel je gezondheid als de wereld. Mocht je nét dat extra zetje nodig hebben om over te gaan op een plantaardig dieet: kijk deze!

Tony Robbins: I’m Not Your Guru
De eerste vijf minuten van deze documentaire over coach, spreker en schrijver Tony Robbins dacht ik alleen maar ‘deze vent is zó heftig, ga ik dit kijken?’. Maar na een paar minuten vol ongeloof verder kijken, viel ik van de ene verbazing in de andere. Over Tony Robbins kun je een hoop zeggen, maar de manier waarop hij denkt en handelt is fascinerend. Los van of je je erin kunt vinden of niet, stof tot nadenken is het zeker.

Films

Marriage Story
Prachtig verhaal over twee geliefden en hoe hun huwelijk stukloopt. Deze film zette me echt aan het denken. Hoe er ‘dingetjes’ in je relatie kunnen sluipen, waardoor de verhoudingen op den duur scheef kunnen groeien. En hoeveel je dan ook van elkaar houdt, dat dat op gegeven moment knapt. En hallo, Adam Driver én Scarlet Johansson. Alleen die twee mensen zijn al reden genoeg om te kijken.

Bios

Dark Waters
Weet je nog al die ophef over teflon? Het materiaal, dat je onder anderen terugvindt in de antiaanbaklaag van pannen waarmee veel mensen hun eten bereiden, zou mogelijk kankerverwekkend zijn en schadelijke effecten hebben op voortplanting. Dark Waters is gebaseerd op de lange, juridische strijd die advocaat Robert Bilott eind jaren 1990 begon te voeren tegen chemiebedrijf (en tevens teflonproducent) DuPont. Confronterend verhaal waarin corruptie aan het licht wordt gebracht en maar weer eens laat zien hoe beangstigend het is dat bedrijven met zóveel geld, zóveel macht hebben. Toen ik thuis kwam van de bios meteen al m’n teflon pannen bij het grofvuil gezet.

Jojo Rabbit
Komedie over de Tweede Wereldoorlog. Ik hoor je denken: maar daar was toch echt precies níets grappigs aan? Klopt. En dat is juist de kracht van de film. Trek een goed blik met uitstekende acteurs open, voeg een flinke dosis satire toe en kleed dat allemaal aan met de mooiste sets en kostuums, et voila: wat mij betreft een van de beste films van 2019.

Little Women
De (hoeveelste?) verfilming van het gelijknamige en alom bekende boek. Over hoe vier jonge vrouwen allemaal hun eigen weg vinden in het leven en de maatschappij. Met een hoop zoetsappige dialogen, geren door groene velden en een flinke portie romantiek. Je moet er van houden, maar het inspireerde mij wel om gelukkiger te zijn met minder. Geef me een jurk, een schildersezel en een boshut en ik kan er tegenaan. Oh en jongens, die kostuums en decors. Dat is smullen hoor.

YouTube

Alexa Chung
Mijn forever favorite Alexa Chung besloot zich vorig jaar ook eens te storten op YouTube. En hoe. Ze geeft wat mij betreft een volledig eigen draai aan video content. Iets waar veel YouTubers naar mij idee nog wat van kunnen leren. Mocht ik ooit m’n entree nog willen maken op YouTube, dan doe ik het a la Alexa (misschien ook wel met fanfareband).

Architectural Digest
Waarom ik sinds een paar maanden pas weet wat Architectural Digest is, is mij ook nog steeds een raadsel. Het Amerikaanse interieurblad heeft ook een bijbehorend YouTube kanaal en dat is geweldig. Korte video’s waarin je binnen kunt kijken in de mooiste huizen van bekende luitjes. Beetje als het MTC Cribs van vroeger, maar dan chiquer.

De gezusters Kroes
De meningen zullen er vast over verdeeld zijn, maar vanaf het moment dat Doutzen haar entree maakte op YouTube, ben ik die vrouw zo gaan waarderen. Bloedmooi vond ik haar natuurlijk altijd al, maar nu ze video’s maakt over wat haar zoal bezig houdt in het leven, denk ik: meid, wat ben jij lekker normaal gebleven. Zus Rens, die nu helaas al een tijdje schittert in YouTube afwezigheid, bekijk ik ook met veel plezier. De opvoeding die ze beiden genoten hebben bewonder ik. Lekker veel buiten, bewust moet voeding bezig zijn, met z’n allen knus op die boerderie in Friesland. Ja, dat ligt me wel.

Overig

The Biggest Little Farm
Prachtige en fascinerende documentaire over een stel dat samen een eco farm begint. The Biggest Little Farm toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van de zoektocht naar harmonie tussen mens en natuur. En dat alles ook nog eens adembenemend gefilmd. Vind het altijd ontzettend inspirerend om te zien hoe mensen hun droom nastreven en, wat er ook gebeurt, niet opgeven.

The Biggest Little Farm is onder andere te zien bij Pathé Thuis en VPRO Cinema.

Mocht jij nog fijne, interessante films, series en documentaires hebben om te tippen. Laat ze gerust hieronder achter, of deel ze met me via Instagram. Laten we elkaar inspireren! 

 


 

Tips, ontwerp & tekst: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden