Maar hoe dan? - Een tevreden(er) mens zijn

In Maar hoe dan? behandelen we iedere maand een mission impossible. Zo iets waarvan je denkt: hoe doen mensen dat toch? In deze editie: een tevreden(er) mens zijn. Want dat is ook echt een gevalletje makkelijker gezegd dan gedaan.  Betrap je jezelf er ook wel eens op dat je altijd maar meer wilt? Meer geld, meer sociale contacten, meer spullen, meer liefde. En als je dan hebt wat je zo graag wilde hebben, dan wil je daarna toch wel weer iets anders. Dit heeft als gevolg dat het eigenlijk nooit genoeg zal zijn. Dat je nooit compleet zult zijn. En dat is best wel een sippe gedachte hè? Daarom kan het helemaal geen kwaad om daar eens bewust bij stil te staan. Ik plaats mezelf ook in de categorie 'nooit tevreden' en omdat ik de afgelopen tijd merkte dat ik hierdoor niet echt een gezelliger en gelukkiger mens werd, besloot ik om er eens wat bewuster mee bezig te zijn. Want, zeg nou eens eerlijk, heb je echt zoveel om ontevreden over te zijn? Of valt het allemaal best wel mee? In mijn zoektocht naar tevredenheid, hanteerde ik een aantal trucjes. Handigheidjes en kleine gewoontes die er stukje bij beetje voor zorgen dat ik, en hopelijk jij ook, blij leer zijn met wat ik heb. In dit artikel deel ik een paar van deze trucjes met je.
BEKIJK HET EENS VAN DE ANDERE KANT
Vaak zijn we geneigd om te balen van wat we niet hebben. We denken dat we pas ècht gelukkig kunnen zijn als we die grote liefde hebben gevonden, die vetrol kwijt zijn, die promotie op zak hebben of eindelijk dat grotere huis hebben gekocht. Wanneer je jezelf hierop betrapt, probeer het dan eens van de andere kant te bekijken. In plaats van in je hoofd op te sommen wat je allemaal niet hebt, eens te denken aan wat je wèl hebt. Ik heb bijvoorbeeld een liefde waar ik honderd procent zeker van ben, een heerlijk huis, gezonde ouders waarvan ik zielsveel houd en ondanks dat ik geen fortuin verdien, doe ik wel iedere dag wat ik leuk vind. Dus, fuck die Gucci loafers. Daar ga je echt de oorlog niet mee winnen.
STOP MET VERGELIJKEN
Zeker in de digitale wereld waarin we leven worden we dagelijks geconfronteerd met mensen die het (zogenaamd) beter hebben dan wij. Vooral Instagram heeft hier een flinke vinger in de pap. Je hoeft de app maar te openen of je wordt helemaal doodgegooid met de goddelijke lichamen van #fitgirls, de stapels gratis Chanel producten die influencer X weer binnen heeft gekregen en de rinkelende sleutels van het gloednieuwe droomkantoor van die ene conculega. Logisch dat je hierdoor aan jezelf gaat twijfelen. Er is zóveel om jezelf mee te vergelijken. Probeer dat niet te doen. Leer te relativeren. Niemand is hetzelfde, jij bent jij. Vergelijken heeft geen zin. En als je dat droomkantoor echt zo graag wil en er hard je best voor doet, dan komt dat er vanzelf wel. Echt.
NEEM EEN SOCIAL MEDIA MINI VAKANTIE
Hoewel social media natuurlijk ook een leuke kant heeft, geeft het een groot deel van de tijd ook een vertekenend beeld van de realiteit. Als je merkt dat je hier niet blij van wordt, probeer het dan eens te omzeilen. Open die Facebook app gewoon eens een dag niet. Of misschien wel twee dagen. Doe eens gek. Je mist echt niets hoor en waarschijnlijk wordt je hoofd er een stuk rustiger van. Het kan helemaal geen kwaad om af en toe gewoon eens een Instagram retraite te nemen. Je beleeft een dag echt anders als je niet constant als een soort robot door foto's van anderen zit te scrollen.
GA TERUG IN DE TIJD
In plaats van het door foto's van anderen scrollen, scroll eens door foto's van jezelf. Gewoon op je telefoon. Of nog beter: in fotoboeken van vroeger. Trakteer jezelf eens op al die momenten die zo leuk waren dat ze werden vastgelegd. Was je toen gelukkig? En op dat moment tevreden? Waarschijnlijk wel. Al die mooie momenten zorgen gegarandeerd voor een glimlach op je gezicht.
WEES DANKBAAR
Het kan helemaal geen kwaad om je eens te bedenken waar je allemaal dankbaar voor bent. Bedenk bijvoorbeeld voor het slapen gaan drie dingen waar jij die dag blij van werd. Dat kunnen grote en kleine dingen zijn. Die knipoog van de postbode, de bloemen die je plukte, of de liefde van je vrienden. Schrijf ze op in een boekje dat je op je nachtkastje legt. Of gebruik het onderstaande lijstje. Die kun je uitprinten en invullen. Zo sluit je de dag positief af en ga je met een fijn gevoel op weg naar de volgende.   Want echt jongens, het leven valt best wel mee. Maak er wat leuks van!  
  Fotografie, vormgeving & tekst: Nina Nijland Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen. Heb jij ideeën voor Mañana Mañana of zijn er onderwerpen die je graag terug zou willen zien? Laat het ons hieronder weten!  

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden