Fleur #02: Ben ik een alcoholist?

Dingen die ik vaak denk: ‘Is het erg lomp om een halve liter te drinken?’. ‘Wanneer wordt het normaal om, net als met whiskey, om een dubbele wijn te vragen?’. ‘Woonde ik maar in Italië, dan kon ik nu rustig een glas pinot grigio bij mijn lunch nemen.’ Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, ben ik stiekem de grootste alcoholist van het land? Oké, dat rijmde gewoon lekker. Laat ik jullie meteen geruststellen: ik drink niet elke dag, niet op mijn werk en op die vervelende vraag in de zelftest voor alcoholisten – ‘Drink je wel eens een wodkaatje om de scherpste randjes van je kater te halen’ – kan ik gelukkig nog altijd nee antwoorden. Maar, eerlijk is eerlijk, als ik écht een kater heb, ben ik gewoon te druk met het horizontaal omarmen van de wc om ook maar te denken aan een tripje naar de Gall & Gall. Ik bedoel, dat is ook niet echt een treffend voorbeeld van zelfdiscipline. Gemiddeld drinken we in Nederland 10,3 glazen alcohol per week. Tja, met een vrijmibo, datenight op zaterdag en vriendendiner op zondag moet ik heel eerlijk bekennen dat ik daar regelmatig flink boven zit. En dan tel ik doordeweekse sessies op het terras, een pubquiz in de kroeg of dat wijntje bij het koken niet eens mee. Maar omdat iederéén om me heen gemakkelijk die tien glazen aantikt – vriend Y. redt dat makkelijk op één avond – valt het me niet zo op. Als ik een alcoholist ben, zijn mijn vrienden dat in elk geval ook. We maken steevast grappen over de rondes naar de glasbak en op een doodgewoon doordeweeks dineetje is het eerder regel dan uitzondering dat er per persoon een flesje rood aanwezig is. Maar is dit alles een fijne nuancering van mijn eigen drinkgedrag of zijn we stiekem allemaal rijp voor een enkeltje Jellinek? Als we allemaal twintig jaar ouder zouden zijn, een verantwoordelijke baan en twee kids zouden hebben, had ik onze alcoholconsumptie zonder meer problematisch gevonden. Nu hebben we nog een excuus: we zijn jong. We zitten in de leeftijdsfase waarin de vertierdrinkers zich onderscheiden van de diehard drankorgels. Ga maar na: in mijn tijd (oma vertelt, jongens) mocht je vanaf je zestiende drinken. Alleen ‘s weekends, maar dan vloeiden de Passoa en Safari ook rijkelijk. Alles door elkaar, tot the motherfucking fles leeg was (dat nummer is uit 2005, over oma vertelt gesproken). Die avonden, gecombineerd met huisfeestjes waarop Goldstrike het tofste cadeau was dat je mee kon brengen, gingen naadloos over in de bier-voor-1-euro-avonden in de Amsterdamse studentenkroeg De Gieter. Van donderdag tot en met zondagavond hingen we aan de toog, in het begin van de week sliepen we bij. O ja, met uitzondering van wodkamaandag, waarop mijn huisgenoten en ik het feit dát het maandag was een legitieme reden vonden voor een Russisch watertje. Of twee, of drie. Nu ben ik van mijn studentenhuis mijn werkende twintigersfase ingerold. Dan hang je er dus een beetje tussenin: het is niet echt gek om op dinsdag te borrelen, maar de volgende dag moet je wel op je werk komen zonder dat de alcohol uit je poriën walmt. Intussen twijfel ik zo ongeveer elke week aan wat ik wil (werken of op wereldreis? En dan in mijn eentje of met Y.? Daarvoor sparen of een huis kopen?). Over deze levensvragen filosofeer ik natuurlijk weer het liefst met een grote bel Bordeaux in mijn hand. Cirkeltje rond. Maar toch: the times they are a-changing. Wodkamaandag is niet meer, bij De Gieter word ik niet meer herkend. Drink ik nu minder? Ja. Is het nog steeds (te) veel? Ja. Maar de laatste keer dat ik na een nachtje doorhalen mijn telefoon greep om daar, onderwijl ‘ugh’ kreunend, te ontdekken dat ik scharrel X. heb geappt dat hij ‘echtt sUperlief is!!!1!’, kan ik me niet meer herinneren. Baby steps, jongens. Baby steps.  
  Tekst: Fleur Willemsen Hoi! Ik ben Fleur en ik schrijf. Voor Mañana Mañana ga ik iedere maand met de billen bloot over, jawel, het twintigersdillema. Want is dit het nou? Krijg ik ooit een echte, vaste baan? En ben ik een alcoholist omdat ik al die zorgen maar al te graag laat verdwijnen met een paar (oké, acht) glazen wijn?  Heb jij ideeën voor Mañana Mañana of zijn er onderwerpen die je graag terug zou willen zien? Laat het ons hieronder weten!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden