Even lekker zeiken #06 - Gooi het eruit!

Het is weer tijd voor de meest eerlijke rubriek van dit platform: Even lekker zeiken. Want, wees nou eerlijk, wat is er lekkerder dan even een potje lekker zeiken? Gooi het eruit! Kun je daarna je dag weer lekker positief voortzetten! Soms zijn de dingen of dagen nu eenmaal wat minder leuk. En daar mag je best eerlijk over zijn.

Deze week wordt ‘Even lekker zeiken’ geopend door Mañana Mañana opperhoofd - Nina Nijland. Die na het lezen van alle afgelopen edities zelf al tijden stond te springen om eens even goed los te gaan. Nou, wees geen zeikerd en zeik lekker mee! Reageer gerust onder dit artikel als je ook even wat kwijt wilt.

 

MENSEN DIE DE SPORTSCHOOL ZIEN ALS EEN SEXY PLEK

De sportschool. Een plek die me blijft verbazen. Het is eigenlijk net een soort klein dorp. Die van mij in ieder geval wel. ’s Ochtends groet iedereen elkaar amicaal met ‘moggu’ en er wordt lekker gepompt in groepsverband. Praatje hier, praatje daar. Veel mensen komen soms niet eens aan fitnessen toe joh, die zitten op een apparaat en lullen alleen maar. Ben ik nog nooit een kilo van afgevallen, maar goed dat terzijde.

Zoals ieder dorp haar eigen intriges en romances heeft, heeft de sportschool die ook. En dat vind ik dus echt frappant hè, want de sportschool is gewoon geen sexy plek. Sterker nog: ik denk dat ik me zelden zó onaantrekkelijk voel als wanneer ik dubbelgevouwen in één of ander apparaat, met het zweet tussen mijn naad, mijn buikflubbers aan het wegtrainen ben. Dus waarom gaat men zo lekker op elkaar in de sportschool? Kap eens met het ‘corrigeren’ van elkaars heupoefeningen terwijl jullie glimmen van het zweet. En nee ik heb ook geen zin om met jullie mee te glijden, dus loop niet zo geilig naar me te loeren.

VOOR NIETS GAAT DE FUCKING ZON OP

Toen ik zeven jaar geleden afstudeerde, heb ik op werkgebied heel veel gedaan voor heel weinig. Eigenlijk ging ik de eerste twee jaar van mijn ‘carrière’ (zoals ik dat toen zag) gratis door het freelanceklussenleven. Maar hé, geen gezeik daarover, want dat hoort erbij. Zo kom je ergens. Wat me echter wél tegen de borst stoot is dat ik tegenwoordig nog steeds wel eens de opmerking krijg dat men ‘schrikt van mijn uurtarief’ omdat ze ‘in de veronderstelling waren dat ik deze klus wilde oppakken om mijn portfolio aan te vullen’. NEE GERARD, IK BEGEEF ME INMIDDELS ZEVEN JAAR IN DEZE BEDRIJFSTAK. MIJN PORTFOLIO IS VOL. OUWE KRENT.

Hetzelfde geldt voor de producten in mijn webshop. Soms hoor ik wel eens van: ja, mijn nichtje wilde een poster bij je bestellen, maar ze vond die €17,50 toch wel wat aan de prijzige kant hoor. Dat zijn echt van die momenten waarop bij mij het licht uitgaat. Want wat wil je nou van me horen? ‘Nee, inderdaad, nu je het zegt. Het is ook echt wel een flink bedrag ja als je erover nadenkt dat er alleen in het ontwerp al ongeveer 180 uur van mijn leven zit, ik er nog 21% BTW over moet betalen, het allemaal nog verpakt en gefotografeerd moet worden voor de webshop enzovoorts, enzovoorts.’ We hebben het hier over zeventien fucking vijftig hè. Dikke lul met dat nichtje van je. Oké, daar schoot ik misschien een beetje uit de bocht.

MEID, WAT EEN LEKKER LOOKJE

Dan nog iets wat me echt aan het hart gaat: de verbastering van de Nederlandse taal. En dan vooral in de stylingwereld. Ik krijg er zo’n slappe zak van als één of andere modeblogger vertelt wat voor een ‘lekker lookje’ ze aanheeft. Toen ik deze zin typte verbeterde mijn autocorrect ‘m tot vijf keer toe want LEKKER LOOKJE IS GEEN NEDERLANDS. Soms reageert iemand anders er dan ook nog op met ‘aw, so cuuuuute’. Echt, hou op met me. Ga uit mijn buurt voordat ik blind om me heen begin te slaan.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het woord chill. Het woord chill, lieve mensen - betekent namelijk precies niets. Of nu ja, eigenlijk alles. Chill is een soort allesomvattend kutwoord voor dingen die je fijn, mooi of leuk vindt. Vertel me gewoon wat je echte gevoelens zijn in plaats van dat oppervlakkige ‘ja jezus, dat was zó chill’.

Dan wil ik nog één woord noemen waar mijn nekharen van overeind gaan staan. Vooral uit de mond van de gemiddelde Eigenhuis & Tuin-stylist, namelijk: pimpen. Naast Xzibit in zijn Pimp My Ride periode mag in mijn optiek namelijk niemand, en zéker geen Nederlander, legitiem het woord pimpen gebruiken. Dus we gaan de slaapkamer van Jolanda uit Barneveld niet pimpen. Nee, die gaan we OPNIEUW INRICHTEN.

Oke, ik zou hier echt nog een uur mee door kunnen gaan, maar ik stop. Laten we het een beetje gezellig houden hè

En nu jullie! Gooi al die negativiteit van je af en zeik lekker mee. Plaats jouw gezeik in een reactie hieronder!


 

Tekst: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden