Het dagboek van een zelfstandig ondernemer: Tess

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato’s. In deze editie: een week uit het leven van Tess Korevaar.

Na het afronden van haar studie Psychologie besloot Tess in 2017 haar hart te volgen en haar grote droom waar te maken: 'Fuck dat diploma, ik wil mijn eigen lunchroom!' En zo gezegd, zo gedaan, want inmiddels is ze de trotste eigenaresse van Smooth in Dordrecht en maakt ze 6 dagen per week de lekkerste smoothiebowls en kopjes koffie voor je klaar!

MAANDAG

07:30 uur
Hoewel ik geen uitslaper ben, voelt wakker worden zonder wekker iedere maandag weer als een luxe. Ik spring onder de douche en zit om 8 uur achter mijn laptop. Zo, koffie! Omdat ‘het ondernemerschap’ redelijk nieuw voor me is (maar vooral ook omdat ik zaken slecht uit handen geef) bestaat mijn vrije maandag voornamelijk uit het beantwoorden van e-mails, administratie en het verzamelen van bonnetjes voor de boekhouder. 

12:00 uur
Vier uur later en een lege inbox verder, stap ik op de fiets naar Villa Augustus. Mijn lievelingsplek in Dordrecht. Oh, die cheesecake! Ik heb afgesproken met Tamarah van Unplug Jezelf. Zondag 25 februari toveren we de bovenverdieping van Smooth om tot zen-ruimte voor haar eerste mini retreat dat ze speciaal organiseert voor mensen met een burnout. Hoe tof! Ik sta daar helemaal achter want wat niemand weet, is dat ik Smooth ook begonnen ben vanuit een burnout.

15:00 uur
Na afloop fiets ik langs mijn pand. Call me crazy, maar ik fiets graag om voor een goede kop koffie. 

DINSDAG

06.45 uur
De wekker gaat. Na een kwartier snoozen, sleep ik mezelf uit bed. Ik neem een warme douche en laat mijn labrador Bo uit. Ik weet het, ieder baasje zegt het, maar mijn hond is écht de leukste! Zo één die zijn eigen Instagram-account verdient, weet je wel. 

07.45 uur
Ik pak de trein richting Dordrecht en lees momenteel een boek over introversie. ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ door Liesbeth Smit, echt een aanrader! Leuk, leerzaam en onwijs herkenbaar voor een Stille Willie zoals ik. 

08.15 uur
Ik kom aan in mijn pand en start op. Stoelen van de tafels, brood in de oven, sinaasappels persen, komkommers snijden, was opvouwen. Dat laatste vind ik trouwens - again, call me crazy - echt een heerlijk klusje. Verstand op nul en opvouwen maar!

09.00 uur
Joehoe collega’s! We nemen een kop thee, bespreken het weekend en maken een planning voor vandaag. Na een onwijs druk weekend, zijn we door onze avocado’s heen. Gelukkig zit de Appie om de hoek. €1,80 voor een avocado? Are you fucking kidding me?

16:30 uur
We moeten er echt weer aan geloven: de sportschool. Na weken uitstel gedrag slepen m’n vriendin en ik elkaar er weer naartoe. We volgen een lesje XCORE. En inderdaad, dat is net zo terror als het klinkt. 

17:00 uur
Ik ben KA-POT. 

WOENSDAG 

08:00 uur
Goedemorgen en halllllooo spierpijn. Het zonnetje schijnt dus ik besluit de fiets te pakken naar Dordrecht. Tegenwind. Fuck.

08:30 uur
Sinds kort levert Smooth sapkuren. En met vijf nieuwe bestellingen is de slowjuicer vandaag mijn beste vriend.

12.00 uur
Ik installeer mezelf boven achter mijn laptop en zet de laatste puntjes op de i voor onze nieuwe menukaart. Zo, die kan naar de drukker. Volle bak beneden dus ik spring bij. We gaan he-le-maal lekker totdat de vaatwasser besluit ermee te stoppen. Serieus? Kortsluiting? NU?

21:30 uur
Nog even Skypen met mijn vriend die voor vijf maanden in Kopenhagen zit en dan slapen. 

DONDERDAG

09:30 uur
We hebben de smaak weer te pakken en beginnen de dag daarom opnieuw met een lesje in de sportschool. Terwijl ik op een crosstrainers sta, starten 'mijn meiden' op. Het heeft even geduurd maar ik leer steeds meer 'loslaten’ en krijg langzaam weer wat vrijheid terug. En ik moet je zeggen: dat voelt goed.

13:00 uur
Iedere donderdag plaats ik onze bestelling bij de groothandel. Frambozen, check. Avocado’s, dubbel check. Steeds vaker verzorgen wij de catering tijdens feestjes en vergaderingen. Vanavond brengen we 25 smoothies bij een event verderop in de straat en leveren we 50 smoothiebowls tijdens een bedrijfsuitje. 

20:00 uur
Ik plof op de bank met een pizza'tje en heb eindelijk tijd voor de nieuwe vlog van De Huismuts. OHHH ZO LEUK, IK WIL OOK NAAR BALI!

VRIJDAG

08:30 uur
Iedere vrijdag ontvangen wij de levering van onze groothandel. Mag ik even toegeven dat ik het opruimen van de levering echt verschrikkelijk vind? Ondernemer zijn heeft dus ook zo zijn nadelen hè. Denk aan ramen zemen, dweilen (echt, I can't). Oh, en planten water geven! Gelukkig heb ik een fijn team dat mij hier bij helpt (en planten wél in leven kunnen houden). Nog zoiets: bonnetjes uitzoeken voor de boekhouder. Of überhaupt orde aanbrengen in mijn portemonnee. Wat best frappant is voor iemand die drie jaar lang op een financiele administratie heeft gewerkt en zelfs haar kleding op kleur sorteert.

09:30 uur
Ik neem een coffee to go en loop over de markt voor verse bloemen. Mijn lievelingsmoment van de week! Het is mooi weer dus ik loop een extra rondje en maak een praatje met de groenteman. 

10.30 uur
Ik sluit mezelf boven op met 1000 stickers en flesjes. We leveren morgen smoothies op een evenement en onze smoothies zijn natuurlijk niet compleet zonder roze sticker met logo.

17:00 uur
Yes, drukke dag achter de rug! Aangezien de vaatwasser nog steeds kapot is, wassen we tot half 7 's avonds af. Ook dat hoort erbij. Maar is niet erg. We zetten de radio op volume 100 en doen dansend de afwas. Gelukkig is er niemand die het ziet, want hoe goed ik kan afwassen, zo slecht zijn mijn dansmoves, ha! 

19:00 uur
VRIJDAG PATAT DAG! YES! Mensen die mij goed kennen, weten dat een patatje oorlog echt the way to my heart is. Met een belachelijk grote snack bestelling, installeren m’n beste vriendin en ik ons op de bank en kijken we films.

ZATERDAG

06.00 uur
De wekker gaat en ik ben direct klaarwakker. Er staat een spannende dag voor de deur want we staan op een evenement met 1100 bezoekers. Ik herhaal: 1100 bezoekers. STRESS! PANIEK! Omdat we pas in april geopend zijn (en alles dus nieuw is) nemen dit soort klussen naast een goede voorbereiding ook een flinke dosis spanning met zich mee.

07.00 uur
We laden de auto in met kilo’s fruit en gaan richting het evenement. Let’s do this!

18.00 uur
LEUKSTE DAG EVER! Nee maar echt, dit was zo leuk om te doen!

21.00 uur
Ik neem een warme douche en val direct als een blok in slaap op de bank.

ZONDAG

07:30 uur
Wederom een drukke - maar leuke - dag voor de boeg! But first, brekkie.

08:00 uur
Sinds twee maanden is het mogelijk om je feestje, vergadering, verjaardag of babyshower te vieren op onze bovenverdieping en de aanvragen vliegen ons om de oren! Vandaag is ie afgehuurd voor een babyshower dus ik hang ballonnen op en versier de tafels. Twee uur lang is onze bovenverdieping omgetoverd tot een roze paradijs inclusief roze muur, roze smoothiebowls en twintig knappe meiden.

18:00 uur
WEEKEND! Nog zo’n voordeel van een eigen lunchroom: leftoversIk plof bij m’n moeder op de bank en haal de laatste blondies en restjes wortelcake tevoorschijn.

20:30 uur
Ticket Kopenhagen geboekt! Lang leven de Transavia deals. Helllllo boyfriend!

21:30 uur
Sinds kort houd ik een lijstje bij met dingen waar ik blij mee ben of trots op ben. Hierdoor focus ik me op wat er wél goed gaat ipv op de dingen die ik nog niet heb bereikt. Ik kom al snel tot de conclusie dat deze week een goede week was: ik heb weer gesport, we hebben GEROCKT tijdens de catering klussen en het nieuwe menu ligt bij de drukker.

En dan nu: slapen zonder wekker! Yes!

.


.

Tekst: Tess Korevaar
Besloot in 2017, na een studie Psychologie, haar droom te volgen en opende een eigen lunchroom: Smooth, in Dordrecht. Hier maakt ze 6 dagen per week de lekkerste smoothiebowls en kopjes koffie voor je klaar!

Vormgeving: Nina Nijland Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden