Het dagboek van een zelfstandig ondernemer: Sara

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato’s.

In deze editie: een week uit het leven van Sara Monster. Sara is eigenaresse van skincare merk Sara RosalieDe producten van Sara Rosalie zijn zo natuurlijk mogelijk en geïnspireerd door het eiland Texel, waar Sara op een schapenboerderij is opgegroeid. In de producten wordt gewerkt met lanoline, het natuurlijk talg van het schaap dat vrijkomt als bijproduct van het scheren. Sara werkt en woont met haar gezin in Amsterdam.

MAANDAG

07:00 uur
M’n wekker gaat en ik luister eerst het nieuws, old skool op de radio. Daarna maak ik mijn vier maanden oude zoontje wakker en zorg dat hij gegeten heeft. Dan heb ik rust genoeg om zelf te ontbijten en douchen. Ik heb uit betrouwbare bronnen vernomen dat ik nogal een ochtendhumeur schijn te hebben. Rust is dus het hoofdthema van de ochtend, anders functioneer ik de rest van de dag niet. Vroeger was dat met meditatie, nu ben ik al blij als ik het red om ongestoord te douchen.

08:55 uur
Kind onder de pannen en ik zit op de fiets, Spotify aan (tegenwoordig podcasts), klaar voor deze week. Sinds ik een kantoor in het centrum van Amsterdam heb, en niet meer in mijn eentje aan de eettafel werk, is het veel makkelijker om de dag gelijk goed te beginnen. 

09:10 uur
Zodra ik op kantoor ben, druppelen collega Lieve en kantoorgenoten binnen en beginnen we met een 'hoe was je weekend?’ Daarna is het mail wegwerken en to do-lijstjes maken. In het weekend bedenk ik vaak al wat de focus wordt deze week, wat er echt moet gebeuren en welke nieuwe plannen we kunnen gaan uitwerken.

12:47 uur
We hebben soep besteld. Omdat we van eten houden en mijn lieve kantoorgenoot Nina (inderdaad, opperhoofd van dit gezellige platform) laatst heeft opgeschept over de té lekkere kaascroissants van de kaasboer, vraag ik of ze die mee wil nemen op haar rondje door de straat.

13:13 uur
Vet lekker.

14:00 uur
De komende uren gaan op aan brainstormen met collega Lieve. Elk jaar stel ik doelstellingen op voor mezelf en mijn bedrijf. Om deze waar te kunnen maken, maak ik ze steeds verfijnder en concretiseer ik ze naar acties. 

17:35 uur
Het leukste van een kind en werk combineren is het thuiskomen. Ik heb sinds zijn geboorte zoveel zin om naar huis te gaan, naar mijn gezin. Het klinkt ook zo lekker volwassen. De avonden zijn wel wat saaier geworden, maar we eten altijd samen.

 

DINSDAG

09:10 uur
Yes, daar zijn we weer. We beginnen met content maken voor Instagram Stories. Sinds ik hier heb gedeeld dat mijn stiekeme droom een tv-programma presenteren is, moet ik van Lieve oefenen op Instagram Stories. Ik moet echt over een paar drempels heen stappen, want 'wat vinden andere mensen daar dan weer van', maar ik denk dat het goed is voor mijn merk om m’n gezicht wat vaker te laten zien.

10:30 uur
Carlijn van In The Pudding Club komt koffie drinken en kijken naar ons nieuwe kantoor. We brainstormen vaak en relativeren elkaars ‘problemen’. Sinds kort heb ik de stap gemaakt om fulltime op m’n eigen bedrijf te focussen, hiervoor werkte ik er nog naast bij LINDA. (hallo, lieve oud-collega’s). Dat was superleuk, maar ik merkte dat ik achter de feiten aan liep en nog meer uit Sara Rosalie wilde halen. M’n bankrekening vind het iets minder leuk, cadeautje van het startend ondernemerschap. Soms schrik ik ’s nachts wakker, dus om dat soort stressmomenten moet af en toe even hard worden gelachen.

14:03 uur
Eens in de zoveel tijd bekijk ik wat Sara Rosalie nodig heeft qua PR, dit kan per half jaar verschillen. Maartje Noordeloos komt langs, zij heeft de PR het afgelopen jaar gedaan en is heel goed in ouwehoeren. Naast veel bijpraten evalueren we en maken we plannen voor de komende maanden.

18:45 uur
Mijn zoon is bij zijn oma dus ik kan vanuit kantoor door naar de sportschool voor een lesje kickboxen bij Marciano. Wat dit inhoud: je kijkt de dood even in de ogen, maar het gevoel erna is fantastisch.

WOENSDAG

09:15 uur
Na de files rijd ik naar Rotterdam voor een kop koffie bij nieuw verkooppunt Hutspot Rotterdam. We zijn elkaar tegen gekomen op een beurs en ik ga langs om ze de producten te laten proberen en meer over het merk te vertellen zodat ze weten wat ze in huis hebben gehaald. Ik vind het heel belangrijk dat ik zelf de kans krijg het verhaal te vertellen, zodat ze mijn enthousiasme zien en begrijpen waarom Sara Rosalie bestaat. Hopelijk hebben ze en goede indruk gekregen.

11:30 uur
Daarna rijd ik langs de winkel van Granny’s Finest, ook daar verkopen ze nu de producten van Sara Rosalie. Ik ben tevreden, het staat heel mooi tussen al hun ‘wollige’ artikelen. Paar kiekjes voor Instagram en ik ga weer door.

13:02 uur
Met mijn vriend doe ik vaak wedstrijdjes wie het beste mee kan zingen met top 40 nummers, geen idee waarom. Tijdens deze autotocht kan ik mooi m’n kennis bijspijkeren om volgende keer te winnen.

14:14 uur
Terug in Amsterdam en toch nog even naar kantoor. Samen met Lieve werk ik verder aan de uitwerking van de doelstellingen.

18:00 uur
Woensdag yoga-dag. Namasté.

 

DONDERDAG

07:00 uur
Op donderdag ben ik thuis met mijn zoontje. Een belangrijke reden waarom ik voor ondernemerschap heb gekozen is de flexibiliteit die je hebt. Sowieso houd ik niet van hele dagen op kantoor ‘moeten’ zitten voor een baas, dan voel ik me gevangen, maar nu met een kind heeft het helemaal zijn voordelen. Ik bepaal zelf wanneer en waar ik werk, en kan dus zoveel mogelijk met hem zijn. Mijn vriend is ook minder gaan werken sinds de baby er is, we willen de zorg en opvoeding heel graag fifty-fifty doen en ik ben zo blij dat dat ook kan in ons geval.

09:05 uur
Als de bébé slaapt grijp ik m’n kans om nog wat mailtjes te versturen, maar verder werk ik niet veel op donderdag. We gaan straks boodschappen doen en ik wil wat wasjes draaien.

18:32 uur
Mijn broertje en zusje komen eten en met hun neefje spelen. We zijn opgegroeid in een ondernemersgezin en ook zij zien zichzelf niet voor een baas werken. Ze hebben volop ideeën voor nieuwe bedrijfjes en ook al zullen we die nooit starten, het is te leuk om vrijuit te kunnen denken en kritisch te zijn. We eten natuurlijk ook ondertussen.

VRIJDAG

09:44 uur
Vandaag rijd ik naar Antwerpen voor twee afspraken. Geen idee of het tot een samenwerking gaat leiden, maar elk excuus om naar Antwerpen te rijden, grijp ik aan.

13:03 uur
Afspraken gehad. Tegenwoordig vind ik het niet meer zo spannend om zakelijke besprekingen in te gaan. Ik weet heel goed waar ik heen wil met mijn bedrijf en producten, en probeer altijd de beste en leukste mensen te vinden waarmee ik kan samenwerken. Of dit tripje naar Antwerpen ergens op uit loopt weet ik niet, maar ik heb weer genoeg nieuwe kennis en inspiratie om verder te kunnen.

15:33 uur
Nina heeft plannen geschetst voor het winkelgedeelte van ons pandje, ik ga langs IKEA om spullen voor de inrichting te halen. Gelukkig is het superdruk. Maar, ik heb alles en rijd langs kantoor om het te droppen. Volgende week maar eens in elkaar zetten. 

19:41 uur
’s Avonds ga ik Mexicaans eten in Noord met mijn twee beste vriendinnen. Zij komen ook van Texel, we kennen elkaar al vanaf dat we piep-piepjong waren. Het is vet gezellig, al zijn we gaar van de week. We houden het dus kort maar krachtig.

ZATERDAG

11:35 uur
Zaterdagochtend doen mijn vriend en ik rustig aan, we lopen wat met de kinderwagen langs de Amstel, halen vers brood bij de bakker en een koffie to-go.

21:15 uur
Zo vaak kom ik eigenlijk niet in Noord, maar ik wil graag The Florida Project zien en die draait in FC Hyena. De twee vriendinnen gaan weer mee. Over de film kan ik kort zijn: aanrader. 

ZONDAG

07:00 uur
Ik was nooit echt van het uitslapen, maar nu is dat écht verleden tijd. Er moet gegeten en gespeeld worden. Gelukkig slaapt onze baby nog veel overdag, dus zodra hij weer verder slaapt, doen wij dat ook.

12:00 uur
Op zondag volg ik vaak mijn lievelings barré-les. Het is een beetje doen alsof je ballerina bent, maar ondertussen trillen je spieren van inspanning. Weinig moeite, groots effect en geen spierpijn. Perfect. 

14:44 uur
Een keer in de zoveel weken moet ik naar het strand om de zee te zien. Geen idee, zal wel iets met opgroeien op een eiland te maken hebben. We rijden naar Wijk aan Zee en lopen een paar uur over het strand tussen de kites.

18:15 uur
Op de terugweg halen we pizza bij De Pizzabakkers en bedenken we in de auto al wat we straks op Netflix gaan kijken. The End of the Fucking World it is. The End of the Fucking Week ook trouwens. Op naar de volgende!

 Tekst: Sara Monster
Van Texel naar Amsterdam verhuisd maar nu toch weer midden in de schapen met haar eigen bewuste skin care merk Sara Rosalie. 

 

Beeld: Emma Peijnenburg

Vormgeving: Nina Nijland Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden