Het dagboek van een zelfstandig ondernemer - Raisa

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato’s. In deze editie: een week uit het leven van Raisa Zwart.

Raisa is fine art bruidsfotograaf, gespecialiseerd in intieme, avontuurlijke bruiloften in binnen- en buitenland. Daarnaast runt ze samen met Elsa Schaddelee een online platform voor creatieve vrouwelijke ondernemers: The Confetti Collective

MAANDAG

06:15 uur De wekker gaat iets eerder dan normaal vandaag in verband met een fijne shoot die op het programma staat. Vandaag fotografeer ik voor het Instagram account Marriot Rewards van de gelijknamige hotelketen. Ze hebben me gevraagd om een aantal plekjes in Amsterdam te fotograferen die je al toerist echt niet mag missen. Een hele leuke opdracht en iets wat ik niet heel vaak doe. Een hele goede reden om vroeg op te staan dus. 

09:00 uur Ik heb met mijn stagiaire Iep, en het model Yasmin op de eerste locatie afgesproken. We gaan aan de slag! Als eerste op de agenda: een mooie fiets huren die we nodig hebben voor een aantal shots. Het is heerlijk weer en we kunnen dus gemakkelijk lopen van locatie naar locatie. 

13:30 uur We eindigen de shoot met een lunch bij de Kanarieclub in de Foodhallen. Heerlijk! Ik ben nog nooit bij de Foodhallen geweest maar neem me voor hier zeker vaker te komen. Na de lunch pak ik de tram naar station Sloterdijk, waar mijn auto geparkeerd staat, en rijd ik weer naar huis.

16:00 uur Tijd voor een telefonisch intake-gesprek voor een mentorsessie. Ik vind het erg leuk om kennis te delen en sinds twee jaar doe ik dat onder andere door het organiseren van mentorsessies en trajecten voor fotografen. Ik bel met Inge, die binnenkort een sessie wil doen, om haar wensen te bespreken. 

17:30 uur Ik kook vanavond, een uitzondering, want meestal doet mijn vriend dat. Jep, ik ben een geluksvogel. Na het eten ruim ik het huis nog even extra goed op, zet ik een muziekje aan en de koekjes op tafel. Tijd voor een kennismakingsgesprek met een bruidspaar in spé. 

DINSDAG

08:00 uur Ik lig nog in bed met mijn telefoon. Ik weet niet, slechte eigenschap. Mijn stagiaire heeft zich ziek gemeld, dus ik blijft nog héél even in mijn warme bed liggen. 

08:15 uur Oke, ik ga er toch maar uit. Ik ben niet zo heel goed in uitslapen. Wel besluit ik de ochtend rustig aan te beginnen met een yoga-les. Hierna voel ik me helemaal goed en ben ik klaar voor de dag. Ik werk vandaag een dagje thuis achter de computer: de mail opruimen, social media berichten plannen voor deze week en de foto’s van gisteren bewerken en direct leveren, want er is een strakke deadline. 

15:00 uur Onzekerheid bekruipt me. De laatste tijd is er veel veranderd: ik fotografeer minder omdat ik ook graag tijd besteed aan andere projecten. Op zich een ontwikkeling waar ik heel blij mee ben, alleen vandaag bezorgt het me toch een hoop stress en vragen. Is het eigenlijk wel oké om minder te fotograferen? Groei ik dan nog wel genoeg? Ik word opeens bang om niet meer relevant te zijn, om vergeten te worden. 

17:00 uur Een lieve vriendin belt me naar aanleiding van een aantal WhatsApp berichtjes die ik haar vanmiddag stuurde. Ze is zelf ook fotograaf en weet precies te beschrijven hoe ik me voel, misschien nog wel beter dan ik dat zelf kan. Ze adviseert me lekker een glas wijn te pakken, en even lief voor mezelf te zijn. En ik gehoorzaam maar al te graag. Hierna eet ik mijn lasagna lekker op de bank en verlies ik mezelf even goed in mijn guilty pleasure serie op Netflix: Riverdale

WOENSDAG

10:00 uur Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ik voel me alweer een beetje beter en start de werkdag vandaag met een Skype afspraak voor The Confetti Collective. Ik spreek met twee vormgevers over een nieuw product dat we op het moment ontwikkelen: e-mailtemplates voor vormgevers. Daarna besluit ik even buiten de deur te gaan werken, bij Frisk in Haarlem. Een nieuwe omgeving zorgt altijd weer voor nieuwe creativiteit en vaak ook voor productiviteit. En bij Frisk hebben ze een hele lekkere Chai Latte!

14:30 uur Even langs de tandarts voor controle. Ik ben altijd érg blij als dat er weer op zit en ik die stoel uit mag. 

16:00 uur Een mailtje van mijn agentschap omtrent de opdracht voor Marriot! Omdat ze zo blij zijn met mijn werk van maandag ontvang ik direct een nieuwe opdracht. Volgende week mag ik weer voor ze aan de slag!

19:30 uur Hoppa, quality time: ik en mijn vriend gaan uit eten bij Timboektoe. Mijn favoriete strandpaviljoen waar we regelmatig te vinden zijn. Het zit op het strand van Wijk aan Zee, en op het strand, dat is waar ik me écht thuis voel. Waar ik alles van me af kan laten glijden en even alleen maar geniet van ons diner en tijd samen. 

DONDERDAG

07:00 uur Om 7 uur sta ik in de sportschool met een vriendin. Een goed begin van de dag! 

09:00 uur Mijn stagiaire is gelukkig weer beter en we werken de hele ochtend aan het kleiner maken van de to do list. Ze ruimt mijn mail op en gaat aan de slag met een aantal projecten voor social media, terwijl ik werk aan mijn print shop en een blogpost schrijf over een citytrip die ik laatst maakte naar Barcelona: mét foto’s natuurlijk! Hierna loop ik nog even naar de supermarkt om lunch te halen voor straks. Er komt een vriendin langs, ook uit de trouwbranche. 

12:00 uur Claire is er, ze wil al tijden kennismaken met Vino, onze Britse korthaar kitten. Die overigens niet altijd even enthousiast is over nieuwe mensen in ons huis, maar Claire toch wel interessant vindt. Uiteindelijk zit ie wel 2 hele minuten bij haar op schoot. Iets wat niet vaak gebeurt. We lunchen samen en praten over van alles en nog wat!

17:30 uur Mijn vriend heeft een lekker diner in elkaar gedraaid, yes! ’S avonds doen we beide nog wat werk waarna we lekker op de bank een serie kijken. 

VRIJDAG

09:00 uur Er staat weer een dagje strand op de planning. Gelukkiger kun je me echt niet maken. Vandaag werk ik samen met Elsa (mijn partner in crime) aan ons gezamenlijke bedrijf: The Confetti CollectiveSamen bereiden we de webinars voor die we volgende week geven. Ze gaan over persoonlijk zijn op social media. Iets dat wij als enorm waardevol hebben ervaren voor onze bedrijven en waar we vanuit The Confetti Collective graag over vertellen. Met de webinars hopen we vrouwelijke ondernemers alle tools en motivatie te geven hier écht mee aan de slag te gaan.

14:00 uur Lunch! Ik bestel een vegan sandwich omdat ik de laatste tijd probeer meer plantaardig te eten. En hij stelt niet teleur: écht heel erg lekker. 

19:00 uur ’s Avonds doe ik even lekker niets en ga ik vroeg naar bed. Morgen wordt een lange dag. 

ZATERDAG

05:30 uur De eerste bruiloft van het jaar staat op de planning en dat betekent: vroeg op! Vandaag fotografeer ik de bruiloft van Yvonne & Arno bij Slot Doddendael in omgeving Nijmegen.

11:30 uur De voorbereidingen, en first look zijn geweest en ik rijd samen met het bruidspaar richting een mooi natuurgebied om foto’s van hun tweeën te maken. Het is een zonnige dag en de locatie voor de shoot is echt prachtig. Het resultaat: one very happy photographer

16:00 uur De ceremonie zit erop! Ik vind de ceremonie heel erg mooi om te mogen fotograferen, maar het is ook altijd wel weer fijn als het 'achter de rug is'. In de zin van: je weet dat dat er in ieder geval weer goed opstaat en dat vaak vanaf dat moment iedereen iets relaxter is. Omdat het zulk mooi weer is vindt de receptie deels buiten plaats en uiteindelijk schuiven ze aan in de dinerzaal. Alles is prachtig gestyled door de weddingplanner en ook dit is weer, net als de rest van de dag, een feest om te mogen fotograferen.

22:00 uur Nadat ik het eerste uur van het feest nog heb gefotografeerd neem ik afscheid van het bruidspaar. Zij feesten nog een paar uurtjes verder! Als ik thuis ben spring ik nog snel even onder de douche. Tandenpoetsen en lekker naar bed, ik ben moe maar voldaan. 

ZONDAG

08:15 uur Rond 8 uur sta ik alweer naast mijn bed, zoals ik al eerder zei: ik ben geen uitslaper. 

09:00 uur Het is een hele fijne slome zondagochtend. Lekker ontbijten, knuffelen met onze kitten Vino en een beetje bankhangen. Ik merk aan mijn lichaam dat ik gisteren een bruiloft heb gehad, maar verder heb ik wel echt een hoop (positieve) energie. Ik ben blij dat die onzekerheid van eerder deze week ook weer een beetje van me af is gegleden en ik vooral weer kan genieten van alles dat ik doe. 

11:00 uur Ik stuur het bruidspaar van gisteren alvast even een voorproefje - toch wel zo leuk als ze alvast een paar mooie foto’s hebben om te delen, of gewoon om zelf te bewonderen. 

14:00 uur Mijn vriend en ik lopen samen even naar de supermarkt en scoren ingrediënten voor een chocoladetaart. Die maken we vervolgens en nemen ‘m mee naar het etentje dat we vanavond met vrienden hebben.

21:30 uur Na een gezellige middag en heerlijke etentje met vrienden zitten we in de auto naar huis. En dan opeens: een geluksmomentje. Wat een lieve, leuke mensen heb ik om me heen en wat is het fijn om dagelijks te mogen ondernemen. Om al die dingen te doen die ik zo ontzettend fijn vind om te doen. Op naar een nieuwe week! 


Tekst & beeld: Raisa Zwart Fine art bruidsfotograaf, gespecialiseerd in intieme, avontuurlijke bruiloften in binnen- en buitenland. Daarnaast runt ze samen met Elsa Schaddelee een online platform voor creatieve vrouwelijke ondernemers: The Confetti Collective. Is introvert, reist heel graag, is vaak op het strand te vinden en hoopt zoveel mogelijk vrouwen te mogen inspireren ook écht hun hart te volgen en te doen waar ze gelukkig van worden. 

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden