Het dagboek van een zelfstandig ondernemer: Philippine

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato’s. In deze speciale China editie: een week uit het leven van vormgeefster en illustratrice Philippine Ruskamp. Ongeveer drie jaar geleden verruilde Philippine haar vertrouwde Amsterdamse omgeving voor een baan en een leven in Shanghai. China beviel haar meer dan goed, de baan heeft inmiddels plaats gemaakt voor een carrière als freelancer.
 
MAANDAG
6.01 uur Nieuwe ronde nieuwe kansen. We beginnen met een uurtje sporten van 6.30 tot 7.30. Waarom zó vroeg? Als freelancer kan je toch iedere dag uitslapen? Dat sporten stamt nog een beetje uit mijn vaste baan tijd. Even lekker zweten geeft een kickstart aan je dag. Daarna is het tijd voor een uitgebreid ontbijt, want ja, daar heb je dan toch echt wat meer tijd voor. Lievelingsontbijt op dit moment: Home made yoghurt (want dat verkopen ze hier niet zonder suiker) met granola (ook zelf maken tenzij je graag 10 euro aan pak geïmporteerde granola wil uitgeven) of avocado met scrambled egg en een beetje feta op toast. Ja, ik woon in China, en nee ik eet niet alleen maar rijst. 15.45 uur Na mijn Chinese les ben ik niet heel productief, tenzij we Pinterest en Instagram ook tot de categorie werk mogen rekenen. Ook deze dagen horen erbij.
DINSDAG
11.10 uur Eind deze week verhuis ik naar een nieuw huis. Dus ook daar moet nog veel voor geregeld worden. Gelukkig ben ik flexibel en kan ik overal op de wereld freelancen zolang ik mijn Macbook maar bij mij heb. Dus ook vanuit het nieuwe huis wat nog deels verbouwd wordt door een paar (on)handige Chinezen. Verbouwen in China stond niet op mijn bucketlist, maar na deze week kan ik die wel afstrepen, iets met een goede deal en ambitieus plan. Werken vanuit de nieuwe kast gaat dus prima. Is de productiviteit hoog? Niet echt, aangezien er iedere 10 minuten iemand iets komt vragen. Onderweg naar huis bedenk ik een nieuw spelletje. Iedere dag een kleur. Zo ga je ineens anders kijken naar je eigen stad. Gister was de kleur groen, vandaag is het roze. Nooit geweten dat er in Shanghai zoveel roze huizen staan. En oja, je kunt hier gerust je roze onderbroek model oma aan de waslijn hangen hoor. Chinezen kennen, zeker in dat opzicht, geen gene.
WOENSDAG
12.45 uur In het kader van ‘inspiratie doe je niet thuis op’, duik ik na mijn Chinese les één van mijn lievelingstentjes in om te werken aan mijn website. Nu ik sinds kort heb besloten mijn freelance bestaan weer helemaal met twee handen te gaan aanpakken, moet ik natuurlijk zorgen dat alles up to date is. Ken je dat gevoel (als freelancer) dat alles altijd tegelijk komt? In één van de we-chat (Chinese Whats-app) freelance groups zie ik een klus die ik niet kan laten schieten. Grafische uitingen voor een festival, en niet zomaar een festival, maar ‘Kick the Gong Around’ is alom bekend in Shanghai als één van de meest fantastisch aangeklede festivals - iets wat in China nog niet echt is door gedrongen - en dus uniek. Dus ik ga ervoor, stuur ze een bericht, en nog diezelfde middag zit ik bij ze op kantoor. 15.11 uur Bij ‘kantoor’ moet je je hier het volgende voorstellen: Een oud huis waarin de keuken en badkamers gedeeld worden door verschillende - met name ouderen - Chinezen. Daar kan je dan een kamer huren. Dat schuifelt dus gezellig allemaal bij elkaar binnen. In dat grote huis is het kantoor waar ik deze week werk. Dus als je naar de WC gaat moet je niet gek op kijken dat de Chinese buurman met slechts een handdoekje om onderweg naar de douche is. Een nieuw (tijdelijk) kantoor is altijd even wennen, maar na een paar uur heb ik al door dat dit een pittige, maar leuke tijd gaat worden. Hoe leuk is het om met een club van Chinese, Brazilaanse, Chileense, en Latviaanse mensen mee te werken aan dit festival? Grote kans dat het het deze week latertjes gaan worden, maar zoals ik al zei; Al het leuke komt altijd tegelijk.  
DONDERDAG
10.03 uur Eerst hijs ik mezelf weer in een knap pakkie naar de sportschool. Na een check in het nieuwe huis prijs ik mezelf weer even gelukkig dat ik in China woon. Want: Morgen verhuizen, én nog niks ingepakt. Gelukkig kost het inhuren een verhuisbedrijf hier (met in én uitpak service) nog niet eens een achtste van wat je daar in Nederland voor zou betalen, dus dat kan zelfs deze nieuwbakken freelancer zich veroorloven. Wel zo fijn als je gaat verhuizen met 35 graden en vanavond tot zeker 22.00 bij je opdrachtgever zit. Na de lunch kickt er een enorme after lunch dip in, en waar ik voorheen op een kantoor zat met Chinezen die na de lunch rustig een dutje deden op hun bureau, is dat in dit internationale gezelschap toch wat minder geaccepteerd denk ik.
VRIJDAG
23.02 uur Verhuisd. Huis ontploft van alle spullen en te weinig kastruimte. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik 3 jaar geleden met 2 koffers naar Shanghai vertrokken ben. Ik heb zoveel bewondering voor mensen die met heel weinig en basic spullen leven. Stiekem ben ik gewoon een kleine verzamelaar en dol op mooie spullen. Ach ja, in mijn volgende leven word ik wel minimalist.
 
ZATERDAG
8.32 uur Mits ik op vrijdag avond niet in de lampen heb gehangen, is zaterdag mijn favoriete moment om te schilderen. Sinds twee jaar heb ik een instagram account @mypaperstories. Ik teken dingen uit mijn dagelijks leven, lievelingsdingen, reizen en nog veel meer en zo kan je mijn hele leven volgen in de vorm van kleine aquarell tekeningen. Dit jaar ben ik - na veel aandringen en aanvragen - begonnen met verkoop van kaarten en posters van mijn eigen creaties. En met succes. Naast de online verkoop op Etsy, ga ik vandaag weer eens winkeltjes spelen op één van de meest leuke festivals van Shanghai. Het allerleukste - naast dat ik na een weekend verkopen weer bijna mijn huur kan betalen - is dat mensen blij worden van de dingen die ik maak. Freelancer of niet, uiteindelijk worden we allemaal blij van een compliment.
ZONDAG
9.45 uur Vanmiddag gaan we zwemmen op een rooftop in Shanghai, maar voor die tijd kan ik nog even een freelance klusje afronden. Ik ‘werk’ al jaren voor deze opdrachtgever dus dit gaat niet veel tijd kosten. ‘Werk’, want het voelt dus helemaal niet als werk als ik zondag ochtend onder genot van een kop thee vanaf de bank even haar opdracht afrond. ‘Do what you love, and you will never a work a day in your life’  Mooie uitspraak en ik hoop stiekem dat ik mijn nieuwe freelance leven na deze week net zo kan voortzetten; ook al weet ik dat er ook mindere tijden zullen zijn. Tot die tijd geniet ik er van dat ik op een ochtend kan besluiten diezelfde middag krukjes te schilderen, een taart te bakken of lekker door mijn lievelingsstad te fietsen en roze huizen te spotten.  
  Beeld & tekst: Philippine Ruskamp Vormgeefster, Illustratrice met een muis en een penceel. Heeft een papier fetish & verzameld graag zoveel mogelijk stempels in haar paspoort. Is het gelukkigst op haar fiets in Shanghai en Amsterdam, maar kijkt voorlopig nog even haar ogen uit in China. Heb jij ideeën voor Mañana Mañana of zijn er onderwerpen die je graag terug zou willen zien? Laat het ons hieronder weten!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden