Het dagboek van een zelfstandig ondernemer: Nadine

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato’s. In deze editie: een week uit het leven van Nadine Walter. Nadine is grafisch ontwerpster en styliste. Ongeveer een jaar geleden begon ze voor zichzelf.     MAANDAG 08.43 uur Wat heb ik altijd een moeite met deze eerste (werk)dag van de week. Na een, vaak volgepland, weekend met vriendinnen, mijn liefste en daarnaast nog vaak druk te zijn met de laatste dingetjes voor deadlines die ik heb liggen na het weekend, is het soms een partij lastig om op te starten. Pfoe. Deze keer valt het gelukkig mee. Het zonnetje schijnt en dus stap ik fluitend in de trein om naar mijn werkplek toe te gaan! Ik huur een bureau bij #WORKMODE aan de Brouwersgracht in Amsterdam. Hier maak ik samen met allerlei ondernemende vrouwen mijn dromen waar. DINSDAG 09.05 uur Het is dinsdag dat betekent vaak dat mijn creatieve voelsprieten de juiste kant op staan. Zo ook vandaag! En laat het vandaag nu net extra feest zijn, want ik begin aan een nieuw grafisch project. Zo’n project waarvan ik gelukskriebels in mijn buik krijg en stiekem ben ik heel trots dat ik deze klus heb binnengesleept! Want dat geeft mij als startende freelancer echt een kick. Niets is namelijk vanzelfsprekend! En dat maakt het freelance bestaan ook onzeker. Soms vind ik het dood eng dat ik mezelf zo in het diepe heb gegooid. Maar, zoals mijn opa altijd zei: 'niet lullen, maar poetsen', dus dat doe ik dan ook! Ik besluit de eerste lijntjes uit te zetten en een plan te maken om van dit branding concept iets moois te maken. Dus ik maak wat grove schetsen, doen inspiratie op, en ontwikkel moodboards. We gaan knallen! WOENSDAG 10.00 uur Vandaag is het tijd om 'een koffietje doen’. Iets wat ik nog niet echt kende voor mijn freelance bestaan, maar eigenlijk gewoon chic is voor 'netwerken'. Ik vind niets leuker dan nieuwe mensen ontmoeten die, net als ik, bezig zijn met creatieve dingen. Ik heb afgesproken met een fotografe die ik al een tijdje volg op Instagram. We spreken af bij The Breakfast Club. Ik hou van dit soort momenten. Inspirerende gesprekken motiveren me altijd om alle plannen die ik in mijn hoofd heb ook eens echt uit te gaan uitwerken! We hebben zoveel te bespreken dat koffie spontaan brunch wordt. 13.14 uur Na een flinke portie American pancakes met rood fruit ga ik naar kantoor. Ik zet meteen alle besproken punten voor mezelf op papier. Het houdt je scherp om met andere mensen te praten over je werkzaamheden. Ik ben nooit tevreden, alles kan altijd mooier en beter. Om mezelf te beschermen, plan ik alle punten ook meteen in voor mezelf. Ik ken mezelf namelijk langer dan vandaag en de Mañana Mañana-levenstijl gaat mij veel te goed af. 22:30 uur ’s Avonds ben ik het productiefst. Ik besluit daarom mijn computer nog even open te slaan. Soms word ik gek van alle ideeën die in mij opkomen en waar ik mee bezig ben, maar tegelijkertijd vind ik het heerlijk. Hoe saai zou een wereld zonder fantasie en ideeën zijn? Om 01:30 besluit ik echt te stoppen, mijn ogen worden moe en bovendien is er morgen ook weer genoeg werk aan de winkel. DONDERDAG 10.46 uur Vandaag wil het niet zo lukken. Ik kan de inspiratie niet vinden om iets uit te werken, dus besluit ik het rustig aan te doen en afleiding te zoeken in de hoop dat het later op de dag beter zal gaan. Het helpt me eigenlijk altijd om even een blokje om te gaan. Dus besluit ik Amsterdam in te gaan met mijn camera om wat mooie Insta plaatjes te schieten. Onderweg stop ik voor een coffee to go, wat een beetje in mijn ritme is geslopen. Op straat kom ik van alles tegen. Ik loop tegen een huis aan met allerlei boeken die perfect voor het raam op kleur staan gerangschikt. 15.14 uur Ik besluit de rest van de dag niet meer te werken. Hoe onrustig deze beslissing me ook maakt, ik weet dat het voor vandaag beter is. Op tijd naar bed en morgen weer een dag! VRIJDAG 10.03 uur Vandaag ga ik aan de slag met één van de punten op mijn lijstje 'oppoetsen’, namelijk professionele foto's laten schieten voor op mijn website. Voor de camera staan vind ik in een intieme setting niet zo'n probleem, maar de ‘Instagram poseer momenten’ op straat behoren absoluut niet tot mijn favorieten. Al die mensen die je aanstaren, terwijl jij je in allemaal ’natuurlijke’ bochten wringt,  mij veel te ongemakkelijk. Voor mijn website wil ik spontane foto’s, dus dat wordt nog wat. Als styliste heb ik natuurlijk de kleuren en locatie's al uitgedacht. Roze is al vanaf jongs af aan mijn lievelingskleur en de rode draad in mijn huisstijl. Dus starten we de dag bij Sticky Fingers’, een patisserie in Amsterdam waar ze een geweldige wand hebben met roze tegels. Razend benieuwd naar de foto’s en ik kan weer een punt afstrepen van mijn lijstje! 15.11 uu Terug naar kantoor met de tram om nog even achter mijn computer te kruipen. De ochtend is voorbij gevlogen en het duurde allemaal even wat langer dan verwacht, dus moet een inhaalslag maken. 17:00 uur Mijn wekker gaat om me eraan te herinneren dat ik de trein moet pakken. Ik ga naar Alkmaar om daar te eten met vriendinnen, dus doe ik een poging tot het pakken van mijn spullen. Dit blijkt lastiger dan verwacht, want ik zit net lekker in mijn flow.  Als je er lekker in zit en nog net even 'dat ene' wilt afronden, dan gaat de tijd altijd sneller dan je denkt. Dus besluit ik toch maar een trein later te nemen. Half werk is natuurlijk geen optie.   ZATERDAG 09.55 uur Deze ochtend besluit ik nog te werken. Of nu ja, het is meer een reflectie moment. Ik heb wat ideeën waar ik dieper op in wil gaan om te kijken of ik in de juiste richting werk. Hier geef ik mezelf uiterlijk drie uur de tijd voor. Mijn vriend werkt ook voor zichzelf en heeft nog wat werk af te maken. Na die drie uur is het werken voor ons allebei afgelopen en wordt het hoogtijd om leuke dingen te gaan doen. Dat hebben we wel verdiend na zo’n hectische week. Niets is fijner dan samenzijn met iemand die begrijpt dat je hard moet werken zonder 9 tot 5 mentaliteit als freelancer om succesvol te worden. ZONDAG  20.07 uur De zondag staat over het algemeen in het teken van ontspanning. Wel vind ik het fijn om in de avond alvast wat dingen voor te bereiden voor de week erna. Dat maakt me rustig. Dit doe ik vanavond heerlijk primitief in onze tuin. Vanaf de houten biertafel die we grijs hebben geschilderd om het net even wat huiselijker te maken, bij het gebrek aan budget voor een superdeluxe tuinset. In het zonnetje, met mijn laptop tussen de fluitende vogeltjes voel ik me zo rijk dat ik kan werken waar en wanneer ik wil. Laat die week vol met nieuwe avonturen maar beginnen!  
  Beeld & tekst: Nadine Walter Grafisch vormgeefster en styliste met een grote liefde voor alles wat roze is. Doet dagelijks hard haar best om het leven een beetje mooier te maken. Droomt ervan ooit haar eigen Volkswagen busje te kopen. Met stippen gordijnen en bijpassende retro campingstoelen.  Heb jij ideeën voor Mañana Mañana of zijn er onderwerpen die je graag terug zou willen zien? Laat het ons hieronder weten!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden