Het dagboek van een zelfstandig ondernemer: Mandy

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato’s. In deze editie: een week uit het leven van Mandy de Groot.

Mandy is eigenaresse van conceptstore MEI, haar eigen schatkamer met vintage en fairtrade producten, in het mooie centrum van Leiden én online. Hiervoor had ze een succesvolle lunchroom in Den Haag die ze na drieënhalf jaar doorverkocht om meer met haar liefdes voor reizen en interieur te gaan doen. Ze begint al jaren met het schrijven van een boek, maar wil nu ook daadwerkelijk starten.

MAANDAG

09.30 uur
Maandag is mijn zondag. De winkel is dicht, vriend Bas is ook vrij en we trekken er samen met onze mini-doodle Elton (precies, naar Elton John) op uit om iets leuks te doen. Soms helemaal naar de achtertuin om op mijn vintage gescoorde ligbedjes (die in een vorig leven in Zandvoort stonden) te liggen en net te doen of we vakantie hebben. Twee jaar geleden kochten we ons wevershuisje uit 1850 dat volledig turquoise, appeltjes-groen en paars was. Met de kwast als ons wapen gingen we twee weken tekeer en nu is het ons paleis. Vriendlief veto’de dat de badkamer ‘alles behalve mint-groen’ mocht dus nu hebben we een mooie licht-roze badkamer en dito trap en voordeur. Ik wordt er nog steeds elke dag blij van. Hiervoor woonden we drie hoog achter, vandaar de tuindagjes. We lezen een boek en eten een ijsje.

14:00 uur
Op maandag of dinsdag fiets ik altijd even langs de winkel om weekend webshoporders in te pakken. Lekker muziekje op, alles gezellig inpakken en meteen om de hoek op de post. Vlak voor de betaaldag zijn er wat minder pakjes, maar meestal staat Bas gezellig mee in te pakken om de weekend-drukte te verschepen. Ik heb de site zelf in elkaar gezet en met veel pijn en moeite SEO (moeilijke afkortingstaal voor hoe je hoog je op Google komt) skills-to-pay-the-bills geleerd en blijf me verbazen over alle pakjes die ik naar Australië, Los Angeles en Veghel stuur. Die mensen vertrouwen me genoeg om geld naar me over te maken. Best bijzonder. Gelukkig ben ik heel lief en goed met geld. Al zeg ik het zelf.

16:00 uur
We lopen een rondje door de stad en drinken iets bij favoriet Roos. Daarna duiken we nog even de ligbedjes op, maken plaatpizza en liggen ’s avonds languit op de bank The Walking Dead te kijken. Weekend.

DINSDAG

08:45 uur
Dinsdag is mijn regel-dag. Ik slaap een beetje uit, wens Elton een goedemorgen zonder zorgen en zing een zelfverzonnen liedje voor hem op de melodie van oude meezingers. Zo is er ‘Elton is een mooie jongen’ wat eigenlijk op elke maat past en ‘Elton he knows me’ want ja, ‘I’ve been talking to Elton, all his life’. Er wordt gezellig meegekwispeld en ik krijg een lik in mijn gezicht. Daar doe ik het voor. We gaan samen naar het park en ik pak gelijk even een leuke kringloop mee, waar ik vaak mooie stenen en mineralen vind die ik dan uiteindelijk allemaal zelf houd. Daarna werk ik wat aan de webshop en maak een niet-haalbare to-do lijst voor deze week. Zo, weer een karwei plat.

14:00 uur
Ik heb afgesproken met een vriendin die een chique eigen vintage kledingwebshop aan het opzetten is. Ze is stylist en hield mijn webshop orders bij, terwijl ik met wilde schildpadden aan het snorkelen was in Mexico een tijdje geleden (droom die werkelijkheid werd!). We kletsen aan één stuk door en zetten ondertussen een plannetje op voor een fotoshoot voor MEI bij mij thuis.

WOENSDAG

09:00 uur
Bas werkt thuis vandaag dus kan ik rustig opstaan en gezellig samen ontbijten. Sinds twee jaar ben ik vegetarisch. Vooral voor alle lieve dieren, maar ook voor het milieu. Ik eet heel af en toe nog een goulash kroket, want daar zit zo goed als niets in vertel ik mezelf en bovendien is het geen strafkamp. Ik mis vlees verder helemaal niet met dank aan de Vegetarische Slager en mijn beter-ontwikkelde liefde voor groente en fruit. Ik ben zelfs aan de hummus en ’s ochtends eet ik nep-yoghurt met banaan omdat dat zo makkelijk veganistisch te maken is dat ik het niet kan laten. Helaas ben ik nog te verslaafd aan kaas, maar ik rook niet en drink alleen water en thee dus je kunt ook te veel willen.

11:03 uur
Sinds anderhalf jaar heb ik mijn eigen conceptstore in een lief steegje in het centrum van Leiden. Ik verkoop vintage of fairtrade woonaccessoires en sieraden van over de hele wereld. Frida Kahlo tasjes uit Mexico, struisvogel oorbellen uit India, vintage schelpen-schaaltjes. Alles is óf gerecycled, óf met de hand en onder goede omstandigheden gemaakt en voor een faire prijs ingekocht.

Vandaag komt vriendin Marcella langs om foto’s te maken voor het ‘drankje met’ interview op haar online magazine Girls Who. Ik zit niet in de foto-flow, maar toch perst ze er nog een paar leuke uit van mij en de immer-fotogenieke Elton. Ze vertelt me voor de duizendste keer dat ik écht een Pinterest account moet aanmaken dus zwicht ik eindelijk en spendeer de middag aan het maken van borden en het pinnen van droomhuizen met bijbehorende interieurs en de mooiste illustraties. Volgt mij allen.

DONDERDAG

09:00 uur
Elton staat wild kwispelend voor de tuindeur. De buurvrouw heeft zijn favoriete balletje, dat mijn vader vorige week in zijn enthousiasme over de schutting gooide, tussen haar planten gevonden en teruggegooid. De draak heeft hem net ontdekt en is als een kind zo blij. Ik maak mijn nep-yoghurt af en gooi tijdens het ontbijt vanaf mijn ligstoel het balletje door de tuin. Daarna gaan we lekker naar het park.

11:03 uur
Ik ben een chronische micro-laatkomer en heb het opgegeven er iets aan te doen. Elke dag om 3 minuten over 11 zet ik mijn gezellige vintage rieten stoel, driehoek-tafeltje uit de fifties en zelfgemaakte roze-met-gouden bord buiten, doe de lichten aan en zet een kopje thee. Ik gebruik de winkel eigenlijk als mijn kantoortje waar ik de hele dag bezig ben met mensen helpen, orders inpakken, nieuwe fairtrade schatten zoeken, sleutelen aan de webshop, Instagram content maken en werken aan nieuwe projecten. Het leukste aan ondernemen is dat je steeds iets nieuws kunt bedenken waar je je creativiteit in kwijt kunt. Zo staan een eigen fairtrade of organic beautylijn, waarvan een deel van de opbrengst naar dieren gaat, nog mijn wishlist en wil ik eindelijk gaan beginnen aan het boek dat ik al tien jaar wil schrijven. En ooit komt er een klein boutiquehotelletje.

VRIJDAG

08:15 uur
Ik lig in bed te pinnen op Pinterest. Ik weet dat ik eigenlijk niet gelijk op mijn telefoon mag kijken als ik wakker word, maar ik kan het niet laten. Het is té leuk om te kijken of ik ’s nachts nog webshop-bestellingen heb gehad en Pinterest is mijn nieuwe verslaving. Ik ben sowieso geen ochtendmens, dus ik ben hartstikke productief bezig zo vroeg.

11:03 uur
Vandaag bouw ik de winkel om. Door de vintage schatten verandert de winkel eigenlijk continu, maar ik gooi het regelmatig helemaal om. Gewoon, omdat ik daar zin in heb. Als klein meisje verbouwde ik al wekelijks helemaal alleen mijn kamer en daar ben ik nooit vanaf gekomen. De winkel stylen is dan ook mijn favoriete bezigheid. Ik pak meegenomen schatten uit Mexico uit, leg alles in mooie vormen en maak groepjes van vintage en fairtrade schatten.

19:00 uur
Er komen vrienden eten die ik nog ‘van school’ ken. Ik maak mijn beroemde vega taco’s en we kletsen de hele avond gezellig over van alles en nog wat.

ZATERDAG

09:00 uur
Vandaag komt Benthe voor het eerst. Ze komt op zaterdagen in de winkel staan. Super spannend, want ze is mijn eerste ‘echte’ personeelslid. Ik heb de eerste anderhalf jaar MEI alleen gedraaid, maar eigenlijk kan dat al een hele tijd niet meer. Ik kom om in mijn to-do lijstjes waarin ik steeds complexere taken op één regel duw, zodat ik uiteindelijk niets kan afstrepen. In de winkel werken is super gezellig, want ik zit tussen al mijn verzamelde schatten en kan de hele dag kletsen met alle lieve mensen die langskomen. Daardoor kan ik me helaas nooit écht goed concentreren. Entree Benthe.

12:00 uur
Het is de dag van de Royal Wedding dus in het begin van de middag loopt er bijna niemand op straat. Ik ben van mening dat het koningshuis na de middeleeuwen al afgeschaft had moeten worden, maar als zo’n leuke gozer als Harry dan gaat trouwen met girlboss Meghan moet er toch even gekeken worden. We bewonderen de jurk, spotten Suits-collega’s in het publiek en vinden het gospel-koor het mooist. De rest van de dag pakken we cadeautjes in en leer ik Benthe strikken maken. Gezellig, zo’n collega.

ZONDAG

05:30 uur
Vandaag ga ik met Bas en de draak naar een grote rommelmarkt in La Belgique. Ieder dorp daar heeft wel één dag per jaar waar iedereen al zijn meuk van zolder haalt en het op een kleedje voor zijn huis verkoopt. Heerlijk. We staan voor mijn doen midden in de nacht op en zorgen dat we er om 7 uur ’s morgens al zijn want ‘als je niet vroeg bent hoef je helemaal niet te gaan’. We struinen de hele ochtend de markt over en scoren zoveel schatten dat we het bijna niet mee naar de auto krijgen. Koperen vogels, keramieken hoofden, mooie vazen, vintage broches, sieraden-doosjes: alles verdwijnt in de bolderkar.

12:00 uur
Schatten speuren is harder werken dan mensen denken. Om 12 uur ben ik op. Tijd voor een terrasje met een soepje voor mij en een biertje voor Bas. Als vegetariër is het in het Belgische land lastig kiezen tussen een broodje hamburger of een broodje worst.

19:00 uur
We ploffen op de bank, maken verse pasta met broccoli en kijken nog wat The Walking Dead. Als de Zombie Apocalyps eraan komt zijn wij alvast voorbereid. Tijd goed besteed dacht ik zo.

-


 

Tekst: Mandy de Groot
Eigenaresse van conceptstore MEI (Pieterskerk Choorsteeg 18, Leiden), haar eigen vintage, fairtrade schatkamer, in het mooie centrum van Leiden én online. Hiervoor had ze een succesvolle lunchroom in Den Haag die ze na drieënhalf jaar doorverkocht om meer met haar liefdes voor reizen en interieur te gaan doen. Ze begint al jaren met het schrijven van een boek, maar wil nu ook daadwerkelijk starten.

Beeld: Mandy de Groot & Marcella Kramer voor Girls Who

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden