Het dagboek van een zelfstandig ondernemer - Lidewij

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato’s.

In deze editie: een week uit het leven van Lidewij Smeur. Lidewij is freelance styliste, redacteur en schrijfster. Momenteel werkt ze onder andere voor Dille & Kamille en The Green Gallery.

MAANDAG

07.30 uur
De wekker gaat. Een beetje (oke, heel erg) geïrriteerd snooze ik nog een kwartier voor ik mezelf uit bed sleep. Ik ben geen ochtendmens. Maar na een warme douche en een lekker havermout ontbijtje kan ik de ochtend enigszins aan.

09:00 uur
Met een pot thee en een rustig muziekje werp ik een eerste blik op mijn agenda voor deze week. In het online programma Trello maak ik een checklist met to do’s voor de week. Als typisch ‘lijstjesmeisje’ word ik daar heel rustig van. Ik beantwoord mails en post voor verschillende opdrachtgevers op Instagram. Ik werk mijn financiën bij en verstuur twee facturen voor de gewerkte uren van vorige maand. Blij met deze focus bereid ik nog even snel de meeting van vanmiddag voor en klap mijn laptop dicht. Lunchtijd!

13.30 uur
Ik fiets naar het kantoor van Dille & Kamille voor een meeting. Er staat er een brainstorm over de nieuwe social media strategie op de planning. Ik werk ongeveer één a twee dagen per week op het kantoor van Dille & Kamille als freelance schrijver, stylist en social media editor.

18.30 uur
Ik sta samen met vriendin in de sportschool. Een unicum, want normaal gesproken sport ik alleen samen met mijn faalangst, maar vandaag heb ik hulptroepen ingeschakeld. Want: na een kwartier in mijn eentje twijfelachtig ijsberen tussen de fitgirls met gewichten eindig ik altijd op een loopband of crosstrainer. Al kletsend sporten we wat en eten daarna bij mij thuis.

22:00 uur
Fris gedoucht sla ik mijn laptop open om nog wat te werken. Ha! Grapje. Ik kijk een vlog van Yara op Bali en zou willen dat ik a la minute ook in een bad met bloemen lag.

DINSDAG

09.15 uur
Ik sta fris en fruitig op de pont, onderweg naar het kantoor van The Green Gallery in Amsterdam Noord. Samen met de rest van de redactie werk ik twee dagen per week op een flexwerkplek aan het online magazine. Een hele inspirerende klus en never a dull moment! Als stylist en redacteur cureer en creëer ik beelden voor het magazine. Ook denk ik mee over de social media content. Vandaag staat er onder andere een briefing gepland voor een productie die ik mag doen voor het nieuwe nummer, leuk!

17.30 uur
Ik sta op de pont terug naar huis. Onderweg bel ik met een vriendin en spontaan besluiten we in de stad een hapje te gaan eten, gezellig!

WOENSDAG

09:15 uur
Ik start de ochtend op mijn werkplek buiten de deur. Sinds kort huur ik een bureau in de studio van een vriendin/collega stylist. Met haar vorm ik het gelegenheidsduo Studio Lime. Samen maken we graag mooie dingen, onder andere voor Het Bloemenbureau Holland. Als zelfstandig ondernemer werk je vaak alleen dus af en toe kunnen samenwerken en sparren is zó fijn! Ik werk mijn mail bij en post op Instagram. Daarna begint mijn eigen freelance dag. Morgen staat er een leuke shoot op de planning, namelijk voor mijn eigen social media met leuke Emma Peijnenburg. Ik ben niet zo’n selfiequeen en sta nog steeds het liefst áchter de camera maar deze keer moet ik er toch echt aan geloven..  Op Pinterest en Instagram zoek ik wat inspiratie en maak ik een moodboard voor Emma. Daarna mag ik doen wat ik het allerleukst vind: winkelen!

11:30 uur
Bij de Bijenkorf val ik voor een roze fluffy en trés Instagrammable trui van Ganni. Helaas pas ik de gestreepte roze broek van Alexa Chung niet (kutzooi), dus ik combineer ‘m met een vintage denim kokerrok die ik thuis nog heb hangen. Snel door naar MAC voor wat mooie make-up. Ik ben van het type ‘een rechte eyeliner is al moeilijk genoeg’, dus ik laat me graag adviseren voor een mooi bijpassend make-upje. Na een spoedcursus visagie sta ik, in lichte paniek dat wel, de make-up spulletjes af te rekenen. Ik loop nog even snel binnen bij Athenaeum op het Spui, een van mijn lievelingsadresjes. Ik trakteer mezelf op een boekje dat ik al een tijdje op mijn verlanglijstje had staan; The Japanese Dictionary Of Color Combinations (bonus als je Japans kunt lezen, anders gewoon plaatjes kijken en genieten).    

DONDERDAG

09:45 uur
Als ware ‘model for a day’ (haha, you wish) sta ik in mijn fluffy trui voor de deur van Het Haartheater. Nog even m’n haar laten föhnen (ik heb op 11 jarige leeftijd een ronde borstel uit mijn haar heb moeten knippen, je begrijpt...) Enfin, €37 lichter (doe ff normaal) en met een beetje spijt (ik herhaal, €37…) sta ik na een half uur weer buiten. Van de zenuwen pak ik de verkeerde tram. Met een rood hoofd van het haasten kom ik 10 minuten later dan gepland aan bij de Hortus waar Emma al op me staat te wachten. We kletsen wat over werk, daarna is het tijd om te shooten! Een beetje verlegen en onwennig poseer ik tussen het groen terwijl Emma kiekjes maakt. Nog even wat laatste beelden op de grachtjes en dan zit de shoot er op. Stiekem was dat helemaal niet zo eng.

15.00 uur
Ik begeef me naar kantoor om nog even wat te werken. Onderweg stop ik bij Bagel & Beans voor een BLT bagel en een sapje.

15:30 uur
Ik eet mijn bagel en kijk een vlog.

16:30 uur
Ik kijk nog meer vlogs.

17:00 uur
Ik kijk nog steeds vlogs.

17:45 uur
Oke laatste vlog.    

VRIJDAG

09:00 uur
De dag begint met een persontbijtje. Met een breakfast muffin en een sapje bekijk ik de nieuwe SS18 collectie van het Scandinavische modelabel Storm en Marie. Van netwerken en small talk krijg ik klamme handjes, dus ik ben blij dat mijn gelegenheidscollega er ook is. We lopen daarna samen nog even een koffiezaakje binnen om te brainstormen over een aankomende shoot voor ontwerper Boaz van Doornik. Voor zijn nieuwe campagne gaan wij de setstyling doen, leuk!

10:30 uur
Ik pak de trein naar Brabant. Er staan twee spannende meetings op het programma met potentiële nieuwe opdrachtgevers. In de trein bereid ik de meetings nog wat voor en werk ik mijn mail bij.

17:30 uur
Na mijn afspraken ga ik nog even langs bij papa en mama, voordat ik weer terug ga naar Amsterdam. ‘Nog even langs’ wordt eten, borrelen en kaarten (zo gaat dat in Brabant, jongens.)

21:30 uur
In de trein terug lees ik wat in Babe you got this en maak een notitie in Trello dat ik nieuwe visitekaartjes moet maken. Na twintig minuten ben ik weer afgeleid door mijn telefoon en post ik wat op Instagram. Op de Duolingo app oefen ik wat Italiaanse woorden (iets met goede voornemens) en terwijl de regen steeds harder tegen het treinraampje tikt, fantaseer ik over de roadtrip door Italië die ik met een vriendin ga maken deze zomer. Is het al juli?    

ZATERDAG

Met de weekendkrant & Instagram in bed. Daarna maak ik het huis schoon, doe ik boodschappen, koop ik bloemen, ontwerp ik nieuwe visitekaartjes en Netflix ik wat af met mijn lief.

 

ZONDAG

Als ik geen wekker hoef te zetten ben ik intens gelukkig. Vandaag komen mijn vriendinnen brunchen, zin in! Ik maak de tafel extra gezellig met mijn nieuwe lievelings bordjes en verse bloemen in verschillende kleine vaasjes. Wat een fijne afsluiter van een drukke week! Moe maar voldaan zit ik ‘savonds op de bank. Nog éven een paar afleveringen Modern Family voordat het weer langzaam maandag wordt. Op naar een nieuwe week!  

 


Tekst: Lidewij Smeur
Allround styliste, schrijfster en redacteur die verliefd is op mooie spulletjes. Wordt heel blij van koken (oké, eten) en reizen, maar neemt haar zachte G overal mee naartoe. Droomt stiekem van een hutje op de hei of een huisje bij de zee.

Vormgeving: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen. Heb jij ideeën voor Mañana Mañana of zijn er onderwerpen die je graag terug zou willen zien? Laat het ons hieronder weten!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden