Het dagboek van een zelfstandig ondernemer: Kelly

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato's. In deze editie: een week uit het leven van fotografe Kelly Nederlof. 

MAANDAG

Maandag is de minst leuke dag van de week. Toch? Daarom sla ik ‘m deze week gewoon over en besluit m’n werkweek op dinsdag te beginnen. Jaja, begint goed he?

DINSDAG

11:02 uur

Ik merk dat ik vaak beter werk als ik me een paar uur verplaats naar een koffietentje. Even full focus knallen. Zo ook vandaag. Ik zit nu al zo’n twee uur stug door te werken in m’n eentje, wanneer het onvermijdelijke moment aanbreekt: ik moet plassen. In dat geval zijn er drie opties:

1. Je scant wie er naast je zit en hoe hoog die persoon zou scoren in de test ‘do I look like a criminal?’ en je overweegt je leven (laptop, tas, pinpas) tijdelijk door een onbekende te laten bewaken terwijl je zelf een wereldrecord snelplassen probeert te zetten. 2. Je pakt al je spullen in en neemt ze mee naar het toilet. Hiermee loop je het risico dat je plekje weg is als je terugkomt. 3. Je pakt je spullen in en gaat naar huis.

11:04 uur

De volgende ham(kaas)vraag is of twee euro zeventig een normaal bedrag is voor een croissant. Ik vind van niet. Ik verlies het van m’n verstand, koop een croissant en ga voor optie drie (zie hierboven).

WOENSDAG

17.20 uur

Zo’n dag dat je 101 dingen wil doen en niks lukt. Als eigen baas probeerde ik m’n enige werknemer (ikzelf) acht uur lang te motiveren met de volgende dingen:

- ‘maak dit nou even af, dan kun je zo even een pauze inlassen en kun je naar buiten’ - ‘oké, dan haal je ook even een ijskoffie’ - ‘doe eerst hetgeen dat het minst leuk is dan wordt het alleen maar beter’ - ‘mij best, 5 minuten op hm.com, de tijd gaat nú in’ - ‘dat waren geen vijf minuten en je hebt nog geen euro verdient vandaag, COME ON’ - ‘whatever, app die vriendin maar, het wordt niks met jou vandaag’

Werkte allemaal niet, alsof ik de dag in de prullenbak heb gesmeten en ‘m nooit meer over kan doen – wat een kutgevoel.

DONDERDAG

21.23 uur

YEHES! Vandaag is een goede dag en dat mag ook wel want ik loop achter de feiten aan na gister. Ik ben lekker aan het fotograferen en als je van je hobby je werk hebt kunnen maken, is dat op veel dagen garantie voor een fulltime blije mood.

21.29 uur

Inmiddels is het al donker aan het worden (zomer!) maar ik ben nog altijd aan het werk. Je moet die goede dagen pákken en uitwringen totdat er geen druppel motivatie meer over is. Zo wil het dat je als freelancer soms dagen maakt van 4 en van 13 uur.

21.31 uur

Een vriendin appt. Ze heeft duidelijk gedronken en vindt zichzelf vrij grappig. Ik word me er opeens heel erg bewust van dat het donderdagavond half tien is in de grote stad en ik achter m’n laptop zit te werken. Ik vind het wel prima. De letters dansen over m’n scherm en ik kan niet meer recht uit m’n ogen kijken: geen wijn voor nodig.

VRIJDAG

13.34 uur

Niets zo leuk als nieuwe mensen ontmoeten. Als freelancer zijnde leid je soms wel eens een eenzaam bestaan wanneer je vanuit huis werkt – gesprekken met m’n blender of laptop zijn niet van de lucht – en waar voor de één netwerken een vorm van zelfpijniging is van de hoogste plank, vind ik het stiekem best leuk. Tussenstand deze week: 3 nieuwe zakelijke contacten.

ZATERDAG

11.59 uur

Ik reken uit dat ik deze week ruim 25 euro heb uitgegeven aan acaïbowls en 14 euro aan koffietjes her en der. Ik voel me niet alleen een enorme Amsterdamse hipster, maar ook dief van m’n eigen portemonnee.

ZONDAG

22.05 uur

Op zondagavond werken voelt alsof je een kleine voorsprong neemt op de week die komen gaat. En hoewel het een zwoele zomeravond is, kan het me weinig schelen dat de rest van de stad op een broeierig terras hangt: ik voer nog een gesprek met m’n laptop en ga tevreden naar bed. Stiekem heb ik best zin in maandag, is zo’n slechte dag nog niet…


  Fotografie & tekst: Kelly Nederlof Still leven fotograaf en online content creator (a.k.a. LDMOHI a.k.a. Leuke Dingen Maken Op Het Internet). Altijd op zoek naar nieuwe locaties, props en roze muurtjes. Daarom ook wel: fulltime fotograferende reislustige pink fanatic. Heb jij ideeën voor Mañana Mañana of zijn er onderwerpen die je graag terug zou willen zien? Laat het ons hieronder weten!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden