Het dagboek van een zelfstandig ondernemer - Emma

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato’s. In deze editie: een week uit het leven van Emma Peijnenburg.

Emma is fotografe en een creatief meesterbrein op het gebied van visualisatie. Naast het ontwikkelen van creatieve concepten en fotograferen (voor onder andere Rens Kroes) vanuit haar eigen onderneming, is ze ook part-time creatief bij Chapter Friday. Het online carrière en lifestyle platform van Yara Michels. Dagelijks deelt ze haar kleurrijke, creatieve leven op Instagram, waar ze gevolgd wordt door ongeveer dertienduizend mensen.

 
MAANDAG
06:30 uur De wekker gaat vroeg. Het weekend is voorbij gevlogen en in dit vroege ochtenduur heb ik me daar een partij moeite mee. Gevolg: ik snooze nog zo'n ongeveer drie kwartier om mijn moed bij elkaar te rapen en uit bed te komen. Ik las ooit ergens dat snoozing losing is, maar dat lap ik voor nu even aan mijn laars. Ik pak een lange hete douche en ga aan de slag. Deze ochtend werk ik vanuit huis voordat we de boel gaan uitpakken in ons nieuwe Chapter Friday kantoor. Stiekem wel lekker. Langzaam opstarten met eigen koffie en fluffy sokken. De ochtend begin ik meestal met een inspiratierondje Pinterest en wat fijne websites voor artikelen zoals MyDomaine, Designlovefest en SFgirlbay. Ik plan wat Chapter Friday Instagram posts in en bekijk mijn to do’s in Basecamp, het agendaprogramma dat wij bij Chapter Friday gebruiken.  12:30 uur Ik arriveer bij ons nieuwe Chapter Friday kantoor. Nu is het dan eindelijk zo ver om dit lege hok eigen te maken! Denk: discoballen, letterborden, planten en vooral ongelofelijk veel opbergdozen met make-up. Het blijft toch indrukwekkend hoeveel je krijgt toegestuurd als je zo'n bekende blogger als Yara bent.  18:30 uur Na een middag IKEA, klussen en decoreren vind ik het wel welletjes geweest. Na het afgelopen weekend vol bitterballen, wijn en gezelligheid is het nu weer tijd voor een lekkere salade en een avondje voor mij alleen. Naast mijn werk voor Chapter Friday ben ik ook werkzaam als freelancer, wat soms betekent dat ik ook ’s avonds nog wel eens wat moet werken. Na het eten krijg ik altijd weer even mijn energie en focus terug. Ik ga door mijn mails en werk mijn website bij. 21:00 uur Vanaf dit moment ben ik meestal offline, ik zet mijn telefoon op vliegtuigmodus, rommel lekker wat aan in huis, zet een theetje, doe de kaarsen aan en kruip onder de wol met mijn nieuwe lievelingsserie van het moment: Big Little Lies    
DINSDAG
06:30 uur Rise and shine! Ik geniet van hetzelfde ochtendritueel als gisteren, maar nu in een hoger tempo. Vandaag ga ik namelijk wel meteen naar kantoor. Wat dat betreft ben ik altijd best georganiseerd: de avond ervoor leg ik mijn kleding klaar, ik neem ruim de tijd om te ontbijten met een kop thee en fruit. Mijn tas is ook al ingepakt. No stress for me 08:30 uur Eerste pluspunt aan ons nieuwe kantoor: lekkere koffie. Vaarwel vies kantine-koffie-appartaat van Vice, uit ons vorige pand, en hoi nieuw eigen Nespresso apparaat. Als dat niet even een goed begin van de dag is. Vandaag zit ik alleen op kantoor en dat is soms fijn, maar soms ook saai. Daarom probeer ik altijd een hoop fotografie afspraken in te plannen op de dagen dat ik alleen werk. Eerst nog even een office shopping afmaken, stiekem best leuk: online shoppen voor je werk. 12:30 uur Op naar Yvet van der Naalt, fotografe en allround creatief voor NSMBL. Voor Chapter Friday fotografeer ik regelmatig leuke huizen voor de At home with series en dit keer is Yvet’s knusse studio aan de beurt. Één van mijn favo dingen om te doen. Het is zó leuk om bij mensen binnen te blieken. Yvet woont samen met haar kat Fred en een hele hoop planten. Hierna fiets ik heel stiekem een klein blokje om naar de planten winkel. Ik kon het niet laten om mijn huis ook een beetje groener te maken na het zien van Yvet's mini jungle.   15:00 uur Door naar Kimpton de Witt, een hotel waar Yara video’s aan het opnemen is voor haar Youtube kanaal. Gezien haar drukke schema race ik nogal eens de stad door om elkaar toch even te kunnen treffen voor het schieten van wat foto’s. We schieten binnen 15 minuten een Instagram foto voor Marie Jo. Daarna fiets ik naar huis, waar ik nog een uur vanuit huis werk: laatste rondje emails, comments beantwoorden en me de beelden van Yvet aan de slag.  18:00 uur Eetclubje! Samen met 3 vriendinnen hebben we ongeveer om de week een gezellig eetclubje. Dan bij de een, dan bij de ander, maar vanavond gaan we lekker uit eten. Het wordt Cafe Dinard, een tentje in Amsterdam Zuid.    
WOENSDAG
08:30 uur  Vandaag is mijn eigen freelance dag. De woensdag probeer ik tegenwoordig vaak te bewaken als een soort ontspanningsdag midden in de week. Dit kan natuurlijk niet altijd, omdat ik soms niet onder werk kan of wil uitkomen, maar ik probeer in ieder geval geen shoots meer in te plannen op deze dag.  12:30 uur Tijd om te gaan lunchen. Vandaag heb ik afgesproken met één van mijn oudste vriendinnen, Anne-Fleur. We wonen nu al een tijde allebei in Amsterdam en zijn zowat in alles verschillend. Misschien maakt dat het misschien wel zo leuk om met haar af te spreken. Ik vind het heerlijk om af en toe met mensen te zijn die nog nooit een foto op Instagram hebben geplaatst en met hele andere dingen bezig zijn. We lunchen bij Lil Collins in De Pijp.  14:00 uur Hop, door naar Oud West, want daar heb ik afgesproken met Miss Mañana (ook wel bekend als Nina, oprichter van dit creatieve online clubhuis). We brainstormen over een leuk Kerstproject (hierover later meer, spannend!) en kletsen over het creatieve freelance leven in Amsterdam. 
DONDERDAG
08:30 uur Vandaag is weer een kantoor dag. Deze keer gelukkig niet alleen, maar gezellig met mijn collega Alice. We beginnen de dag met een doorloop en gaan daarna aan de slag met onze eigen to do’s. 17:30 uur Mijn werkdag zit erop. Nog even een kleine touch up en dan de Uber in naar het vernieuwde Apollo hotel, ik heb hier een event van UPR. Op de heenweg vraag ik me af of er momentjes zijn waarop ik niet als een pakezel door het leven ga. Ik heb mijn werkspullen mee (lees: camera, laptop en een shitload aan draden en opladers) + een koffer, omdat ik vanavond de trein terug naar Brabant pak, even een weekendje naar huis.  22:00 uur Change of plans, de wijn doet zijn werk en ik heb zó geen zin om nog drie uur lang in de trein te zitten. Ik besluit de treinreis naar morgen ochtend te verplaatsen en duik lekker mijn eigen bed in. Al die spullen voor niets meegesleept.  
 
VRIJDAG
09:00 uur Vroege vogel op het Amstel station! Als het kan probeer ik altijd nét buiten de spits te reizen. Dan vind ik treinen zo erg nog niet. Ik trakteer mezelf op een tijdschrift en een pumpkin spice latte (6 euro, seriously?) en stop mijn telefoon even weg. Ongeveer drie uur later arriveer in Eersel, waar ik ben opgegroeid. Tijd voor gezelligheid met mama. 
ZATERDAG
10:00 uur Weekend is geen wekker! Ik slaap een beetje uit en sluit me daarna op in de werkkamer met klassieke muziek (ultieme focus muziek voor mij). Dan is het tijd voor de favoriete bezigheid van kwartaal: de aangifte omzetbelasting. Ik heb besloten dat dit mijn enige to do is van de dag is en dat ik het maar beter meteen kan doen. Dan is het daarna tijd voor leuke dingen!     
 
ZONDAG
09:00 uur Vandaag is het shootdag en schiet ik de nieuwe sfeer en campagne beelden voor The Spice Of Life, een Nederlandse webshop met de leukste sierraden. We fotograferen vandaag in de Kennemerduinen. Terwijl het model in de make-up zit, ga ik alvast op pad voor locatieonderzoek. Het is ons gegund vandaag, de lucht is strakblauw en de zon schijnt volop. 11:00 uur De eerste beelden worden geschoten, het is lekker rustig en ik kan met tegenlicht schieten, wat ik het allermooiste licht vind. We schieten eerst een hele reeks close-up's en daarna kan ik vrijuit fotograferen. Veel sfeerbeelden met bewegingsonscherpte of een dromerig gevoel. Tijdens een kledingswitch valt het ons op dat er een hele hoop vogels in de struiken boven op de duin zijn gaan zitten. Ik heb al een paar keer geprobeerd de vogels vast te leggen, maar ze zijn me tot nu toe te snel af geweest. Ik besluit dat dit dé kans is en laat het model snel, in alleen een blouse, langzaam naar boven lopen. Gevolg: alle vogels vliegen in één keer naar boven met model op de voorgrond, GOT IT! Je maakt me niet gelukkiger met zo'n gelukstreffer. Wat een mooie afsluiter van de dag. Samen met Gwen, het model en goede vriendin van me, besluit ik nog door te rijden naar Zandvoort voor een diner bij Hippie Fish. Kapot maar voldaan. Met een wijntje bereiden we ons voor op een nieuwe week.  
  Beeld & tekst: Emma Peijnenburg Fotografe en een creatief meesterbrein op het gebied van visualisatie. Naast het ontwikkelen van creatieve concepten en fotograferen vanuit haar eigen onderneming, is ze ook part-time creatief bij Chapter Friday. Dagelijks deelt ze haar kleurrijke, creatieve leven op Instagram, waar ze gevolgd wordt door ongeveer dertienduizend mensen. Heb jij ideeën voor Mañana Mañana of zijn er onderwerpen die je graag terug zou willen zien? Laat het ons hieronder weten!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden