Het dagboek van een zelfstandig ondernemer: Emilie

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato’s.

In deze editie: een week uit het leven van Emilie Sobels. In 2015 opende Emilie de deuren van haar eerste Hashtag Workmode locatie: een plek waar vrouwen kunnen samenkomen, werken en elkaar verstreken. Inmiddels zijn er vier locaties: twee in Amsterdam, één in Rotterdam en sinds een week ook eentje in Utrecht. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was bracht ze afgelopen zomer, samen met Martje Haverkamp het boek Babe, you got this uit.

MAANDAG

Amsterdam
09.30 uur
Op maandag werk ik op de Oudezijds en dit is ook meteen de meest gestructureerde dag van de week. Het hele team werkt namelijk op de maandag en ook nog eens (bijna) allemaal op dezelfde locatie, dus dat is lekker productief.

09.31 uur
Zoals iedere ochtend, behalve wanneer ik een kater heb wil ik maar één ding: koffie. Koffieeee. Sinds kort hebben we nieuwe cupjes op kantoor, van De Koffiejongens. Wie dacht dat er alleen vrouwen bij ons op kantoor zaten, heeft het dus goed mis.

10.05 uur
Ajgul is ons Head of Operational Management. Zij onderhoudt het contact met de huurders over hun contracten en vragen over het huren van een werkplek. Ook managet zij alles rondom onze twee locaties in Amsterdam, waarbij ze ondersteund wordt door Manoek en Larissa. Verder schakelt Ajgul ook met Petra, operational manager in Rotterdam en Marit, operational manager in Utrecht. Iedere maandagochtend lopen we met zijn tweeën de belangrijkste dingen door die vorige week zijn gebeurd. Daarna installeren we ons beiden weer achter de computer.

11.30 uur
Één van mijn favoriete momenten van de week is onze Weekly. In deze meeting, met het hele team in Amsterdam, inclusief social media manager Roos, nemen we de lijst met agendapunten door. Dat zijn er meestal flink wat, want alles wat gezamenlijk besproken dient te worden of wat niet urgent is, wordt als agendapunt genoteerd en vervolgens in de groep gegooid. Zijn er belangrijke huurderskwesties waarvan we op de hoogte moeten zijn? Zijn er nog suggesties binnen gekomen? Wat is de stand van zaken met betrekking tot nieuwe huurders? Hoe gaat het met de Academy? Hoe doen we het op social media? Alles komt aan bod.

13.00 uur
De rest van de dag is gevuld met afspraken. Zo zit ik twee uur met mijn accountant, heb ik een telefonische afspraak met Het Parool en lunch ik met een vriendin buiten de deur.

DINSDAG

Utrecht
09.00 uur
Vandaag ben ik in Utrecht te vinden! Ons nieuwe kantoor is daar vorige week open gegaan en dit wordt mijn eerste echte werkdag daar. Op het station scoor ik een kop verse muntthee.

10.00 uur
Contact met de makelaar, krabbeltje voor een pakket van de postbode (hoera, er is een melkschuimer!), belletje naar de gemeente, belletje naar de uitgever, afspraak met een klant, koffie met een nieuwe huurder, overleg met Marit, nog een keer contact met de makelaar, design schetsen reviewen, de nieuwe fluwelen bank in ontvangst nemen - en nog 100 andere dingen op de agenda van vandaag.

19.30 uur
Gordijnen dicht, licht uit. Adios. Trein terug naar Amsterdam en thuis languit op de bank met een glas rode wijn en de film The Choice op Netflix. Mijn vriend Thom lacht me zachtjes uit terwijl ik luid snikkend naar dit romantische drama kijk. Aanrader!  

WOENSDAG

Amsterdam / Utrecht / Rotterdam
10.00 uur
Vandaag wordt een hectische dag. Ik werk op de Brouwersgracht: mails, mails en nog meer mails.

15:00 uur
Ik pak de auto en laad ’m vol met spullen die van de Brouwers naar Utrecht moeten. In Utrecht knal ik snel alles de hal in, daarna tuf ik vlug door naar Rotterdam.

18:15 uur
File. Daar had ik even niet aan gedacht. Ik wilde eigenlijk nog langs kantoor in Rotterdam om daar nog wat spullen te halen die weer mee naar Amsterdam moeten, maar ben al aan de late kant. Over een half uur word ik in Ahoy verwacht.

18.45 uur
Thom en ik zijn vanavond uitgenodigd om bij Business Boost Live van ING aanwezig te zijn. We wanen ons een weg tussen alle nette bankmeneren en -mevrouwen in pak en worden getrakteerd op een reeks toffe sprekers en interviews. Zo interviewt Eva Jinek de oprichter van Youtube Chad Hurley, vertelt oprichter van CoolBlue, Pieter Zwart, over het succes van hun customer-first approach en voelt Twan Huys mediamagnaat John de Mol flink aan de tand. De avond eindigt met gouden confetti regen uit het plafond en live muziek van Matt Simons.

00.04 uur
We rijden terug naar Amsterdam en ploffen uitgeput in bed.  

DONDERDAG

Amsterdam
10:09 uur
Iets te laat starten we met de eerste en enige afspraak van vandaag: de PR manager van Bloomon. We brainstormen over nieuwe plannen en komen uit op een super tof voorjaarsconcept voor een event voor onze huurders.

10:57 uur
Ik zit weer achter mijn computer op de Oudezijds in Amsterdam en werk de mailbox bij. Die is nogal ontploft de laatste tijd. Tik, tik, tik en op de achtergrond kerstnummers.

12:03 uur
Ondanks de kou vlieg ik even naar buiten, naar Stach. Daar haal ik een broodje meatball, mijn absolute favoriet ever, en een sapje. Tien euro lichter glip ik nog even snel bij Anna+Nina aan de overkant binnen.

15:34 uur
De rest van de dag knal ik mails als kanonskogels uit mijn computer, de één na de andere zoeft weg van het scherm. Ook heeft één van onze huurders, van de spannende shop yvonnearie.com, een klein kerstcadeautje voor alle meiden op de Oudezijds achter gelaten. Een hint: het wordt in elk geval geen koude kerst bij ons thuis.  

VRIJDAG

Rotterdam
09.00 uur
Ik pak de Intercity Direct naar Rotterdam, om daar een dag te werken. Het afgelopen jaar was ik op dinsdag en vrijdag daar altijd te vinden, maar sinds kort hebben we een nieuwe operational manager: Petra. Zij houdt zich bezig met office management en community management, zoals het organiseren van de kerstborrel van volgende week. Het thema? Glitterrrr.

11.00 uur
Petra presenteert haar nieuwe ideeën voor de komende maanden en ik ben blij verrast.

15.55 uur
Vandaag pak ik de trein wat vroeger naar huis, want vanavond ga ik met Thom naar de city spa van het W Hotel. Die zit bij ons om de hoek en na beiden wekenlang keihard gewerkt te hebben, gaan we vanavond helemaal niks doen.

ZATERDAG

10.00 uur
Rustig dagje vandaag en dus lekker lang in bed blijven liggen tussen de kruimels van het ontbijt waarna ik me met mijn laptop op de bank installeer en de planning van de komende weken bekijk. Ik maak af waar ik deze week allemaal niet aan toe ben gekomen. Tussendoor kijk ik een aflevering van Divorce, waar ik sinds kort verslingerd aan ben.

16.30 uur
Wijn-date met vriendin Milou, om haar nieuwe huis te bekijken, enkele nieuwe design schetsen door te nemen en het artikel over Bali af te maken, waar we een tijdje geleden samen naartoe zijn geweest. En dit alles onder het genot van wijn en kaasjes.  

ZONDAG

12.00 uur
De laptop blijft dicht. Thom en ik rijden vandaag naar Amersfoort om de dertigste verjaardag van zijn zusje te vieren. Sinds kort hebben we een auto en we vinden niks leukers dan samen in het weekend door Nederland te crossen.

16.00 uur
Snel even langs kantoor in Utrecht om de nieuwe router te installeren. Morgen supersnel glasvezel internet!

17.30 uur
Vanavond hebben we met vrienden afgesproken. Bitterballen, wijn en goed gezelschap. Het weekend loopt langzaam op z’n eind. Op naar een nieuwe week! 

 


Tekst: Emilie Sobels
Bedenker en oprichter van Hashtag Workmode en auteur van het boek 'Babe, you got this'. Is verknocht aan het ondernemerschap en heeft als grote droom om vrouwen, wereldwijd, aan te moedigen en in hun kracht te zetten. 

Beeld: Emilie Sobels & Hashtag Workmode

Vormgeving: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden