Het dagboek van een zelfstandig ondernemer - Claimy

Koffietje hier, koffietje daar. Heerlijk die vrijheid. Het leven van een zelfstandig ondernemer wordt vaak gezien als een utopie. Lekker kantoortje spelen en uitslapen wanneer je er zin in hebt. En hoewel het natuurlijk fijn is dat je je eigen tijd kunt indelen, kan het ook eenzaam zijn als je de hele dag niemand anders spreekt dan de postbode. En wordt je discipline iedere dag weer op de proef gesteld. In Het dagboek van een zelfstandig ondernemer geven ZZP-ers je een kijkje in hun leven door middel van een dagboek. Een week lang. Open en eerlijk. Want het leven van een freelancer gaat echt niet alleen over latte macchiato’s. In deze editie: een week uit het leven van Claimy Anthonissen.

Claimy is eigenaresse van The Souk Department en doet van alles in Marrakech. Zo organiseert ze zogenaamde workations waarin ze tien mede vrouwelijk ondernemers vijf dagen begeleidt in het werken aan hun bedrijf. Maar ook fotoshoots, bruiloften, blogger/shopping tripjes en meer in deze duizend-en-een-nacht stad. Ze vlogt, er komen travelguides aan, een heus koffietafel boek en nog veel meer fijne dingen.

MAANDAG

11.00 uur Vandaag slaap ik uit. Gisteren ben ik laat teruggekomen van een bruiloft in Italië en ik ben kapot. Het voordeel als zzp’er: ik kan dus besluiten iets langer te blijven liggen. Wel voel ik mijzelf dan heel de dag onrustig omdat ik voor mijn gevoel veel te weinig gedaan heb.

13.00 uur Ik ben nog steeds in pyjama op de bank aan het werk. Ik werk de achterstand in mijn mailbox weg en pleeg veel telefoontjes. Ook maak ik een to-do lijst voor de rest van de week, omdat ik donderdag naar Marrakech vlieg en de week (na mijn korte ochtend) dan wel heel kort is. Ik vind het heel fijn om old school op papier een lijstje af te werken, dus die stel ik op.

19.00 uur Oeps, het is alweer 19.00 uur en ik ben nog niet achter mijn laptop vandaan gekomen. Mijn vriend stuurt mij (vanaf boven) een appje hoe laat we gaan eten. Ik klap mijn laptop dicht en begin met koken. Heerlijk vind ik dat, de manier om even mijn werk met rust te laten en met niets anders dan het gerecht bezig te zijn. Vanavond is dat een verse lasagna. Niet zo lekker als afgelopen weekend in Italië hoor. Hoe erg ik ook van koken houd, dat is me nog nooit gelukt.

DINSDAG

06.00 uur Vriendlief is net de deur uit naar zijn werk en ik besluit ook op tijd op te staan. Ik begin de dag met een rondje hardlopen (klinkt heel sportief, is het niet: na 3 kilometer ben ik al kapot). Als ik thuis kom spring ik onder de douche en werk ik mijn mail van de vorige dag weg.

09.00 uur Ik zit in de trein onderweg naar Utrecht en Amsterdam voor afspraken. Ik vind het heerlijk om een Brabander te zijn, maar zakelijk gezien is het niet altijd handig. Ik moet vaak (en veel) reizen voor afspraken, wat veel tijd kost. Het liefst reis ik met de trein, zodat ik die tijd nog semi nuttig kan besteden door te werken. Dat doe ik dus ook voor anderhalf uur.

21.00 uur Ik kom net thuis van alle afspraken en sluit mijn werkdag af met een Skypegesprek. Ik organiseer de bruiloft van Ashtyn en Spencer, een koppel uit Californië die trouwen in Marrakech komende zomer. Door het tijdsverschil is dit de beste tijd om te Skypen en we praten een uur lang over hun fantastische plannen.

WOENSDAG

06.00 uur Wederom vroeg uit de veren. De laatste dag dat ik voorbereidingen kan doen voor de workation in Marrakech die ik organiseer. De voorbereidingen bestaan onder andere uit:

1. Koffer verder inpakken. Gisteren heb ik de brochures binnen gekregen en ze zijn zo vet. Deze pak ik in, samen met een cadeautje voor alle deelnemers. 2. Ik bel al mijn contactpersonen in Marrakech na. Afspraken moet je daar niet één, maar minstens vijf keer bevestigen. 3. 'Mijn' bruidsparen mailen met de huidige stand van zaken voor hun bruiloft en herinneren aan het feit dat ik twee weken minder goed bereikbaar ben. 4. Daarover gesproken, alle mails afronden en mijn automatische reply instellen. 5. In Marrakech geef ik twee workshops en die neem ik allemaal nog een keer goed door, ik ga naar de copyshop om de prints op te halen en zorg dat ik helemaal voorbereid ben.

15.00 uur Nog niet ontbeten en niet geluncht. Ik kan gerust een hele dag doorwerken zonder één van beide te doen en ik weet hoe slecht het is. Ik dwing mijzelf om even de deur uit gaan en meteen brunch voor mijzelf te halen. Ik sprint naar de drogist om een EHBO-pakket voor de deelnemers in te slaan en ik haal meteen een salade om de hoek. Heerlijk om even frisse lucht te nemen tussendoor.

15.45 uur Ik ben terug en ik realiseer me dat ons huis één grote puinhoop is. Ik kan het echt niet zo achterlaten en besluit snel een opruimrondje te doen. Dat betekent: kastjes volproppen waar het kan zodat het in ieder geval opgeruimd oogt.

20.00 uur Ondanks dat ik er geen tijd voor heb en er veel te weinig tijd voor maak, ga ik vanavond een drankje drinken met vriendinnen. In de periodes waarin ik veel weg, schiet dit er altijd als eerst bij in, omdat ik zo veel werk in zo’n korte tijd moet doen. Maar aan de andere kant weet ik hoe belangrijk het is om hier tijd voor vrij te maken. Iets waarin ik echt nog balans zoek. Vanavond is het gelukt en die whisky sour cocktails gaan er goed in.

DONDERDAG

06.00 uur De wekker gaat en het enige wat ik denk is “het was echt een súper idee om zoveel cocktails te drinken gisteren, want ik drink nooit en ik vlieg vandaag en dat is echt een top combinatie”.

06.35 uur Neeeeeee, is het echt al een halfuur later? Ik kan me niet herinneren dat ik op snooze gedrukt heb.

07.10 uur Eindelijk echt wakker en ik sleep mijzelf uit bed. Ik douche, pak de laatste spullen in, werk nog een beetje en ben ready to go.

14.00 uur Ik zit in het vliegtuig en ben klaar om naar Marrakech te gaan. Ik reserveer 90% van de tijd dezelfde stoel voor mezelf: 32A. Helemaal achterin het vliegtuig bij het raam. De vlucht naar Marrakech duurt 3,5 uur en ik slaap altijd de gehele vlucht, zo ook vandaag.

15.25 uur Ik land in Marrakech, door de Ramadan is het daar nu twee uur vroeger, waardoor ik heerlijk op tijd in de stad ben. Mijn chauffeur staat al op mij te wachten en ik ben uitgenodigd om in een prachtige villa net iets buiten de stad te slapen. Ik word ontvangen met Marokkaanse thee en klets uren met de eigenaren: een heel gezellig mannelijk koppel uit Frankrijk.

VRIJDAG

03.15 uur Mijn wekker gaat. Waarom in hemelsnaam op deze tijd hoor ik je denken. Vandaag doe ik mee met de Ramadan. Uit respect voor de mensen die altijd zo goed voor me zorgen wanneer ik in Marrakech ben en om het vasten eens te ervaren. Niets in vergelijking met de 30 dagen die zij doen, maar iedereen zegt dat de eerste dag het moeilijkst is en ik wil het graag proberen. Ik heb alleen geen eten bij me. Ik drink nog wat water, poets mijn tanden en slaap snel verder.

10.15 uur Ik heb een afspraak met een stylist voor een fotoshoot in Marrakech en we worden samen rondgeleid op het prachtige complex.

12.40 uur Mijn chauffeur staat klaar om mij naar de medina (oude stad van Marrakech waar alles gebeurt) te brengen. Ik neem afscheid van de eigenaren en stap in de auto. Ik besef me dat ik nog steeds geen honger heb en eigenlijk ook nog helemaal niet aan eten gedacht heb. Wanneer ik aankom op het bekende plein en langs alle sapjes trucks loop, krijg ik wel ineens mega dorst. Ik loop stug door en check mijzelf in bij mijn volgende riad.

15.00 uur Ik ga naar een Hammam voor een wax behandeling. Vaste prik op mijn eerste dag in Marrakech. Even alles strippen voor heel weinig geld, zodat ik er de rest van mijn trip tegen aan kan.

18.45 uur Ik word op de scooter opgehaald door Loubna -  één van mijn Marokkaanse vriendinnen - om bij haar thuis te 'ontbijten'. Wow, over een uur mag ik alweer eten en heb eigenlijk nog steeds geen honger. Ik heb wel onwijs veel zin in een glas water en dat is ook het eerste wat ik neem als ik weer mag eten en drinken.

23.00 uur Ik vraag of Loubna mij naar huis wilt brengen, maar 'daar is geen sprake van'. Niet voordat ik rond middernacht met ze gedineerd heb. En ze willen niet dat ik op de scooter nog 25 minuten naar 'huis' moet rijden. Of ik het nu wil of niet, het grote bed wordt afgestaan en opnieuw opgemaakt. Er wordt een Disney pyjama voor mij klaargelegd en haar ouders zeggen constant dat ik een dochter van de familie ben en ik daar moet blijven slapen. Al deze mensen zijn zo verwelkomend en dus stem ik in.

ZATERDAG

08.00 uur Ik sliep gisteren om 02.30 uur dus het is een semi kort nachtje. Ik ga terug naar de medina om mijzelf voor te breiden op alle ambitieuze vrouwen die vandaag arriveren voor de workation.

10.15 uur De riad is voorbereid, de kamers zijn gecheckt, de cadeautjes liggen klaar en het is tijd om iedereen te ontvangen. Iedereen heeft verschillende vluchten en ik zorg dat er voor iedereen een transfer klaarstaat. Ik pik ze op bij het plein en loop met iedereen naar de riad.

14.30 uur Alle meiden zijn ingecheckt, hebben kennisgemaakt en het is tijd om de workation officieel te starten! Dat doen we met een tour door de medina en de souks. Daarna gaan we naar mijn favoriete restaurant in Marrakech, I Limoni. Maken nog meer kennis met elkaar, delen verhalen, drinken wijn en hebben een hele fijne avond.

ZONDAG

09.45 uur Nadat we met elkaar ontbeten hebben op de rooftop van de riad, lopen we richting de souks. Er staat een kookcursus op het programma waarbij we traditionele Marokkaanse gerechten gaan maken. Maar niet voordat we eerst onze eigen ingrediënten gekocht hebben. Dat doen we natuurlijk in de souks, daar heb je immers de meest verse producten bij lokale boeren. We dingen af, proeven veel en gaan uiteindelijk aan de slag.

16.00 uur Alle gerechten zijn bereid, opgegeten en we hebben heerlijk gekletst ondertussen. Inmiddels hebben de meiden elkaar al een stuk beter leren kennen en de sfeer zit er goed in.

20.00 uur Het is tijd voor de eerste workshop. Deze trip verzorgt The Confetti Collective één van de workshops en deze gaat over hoe je een onvergetelijk bedrijf creëert. Na twee uur gaat iedereen mega geïnspireerd naar bed. Hoewel wij onze reis in Marrakech nog even voortzetten, is dit wel de laatste dag van de week en dus van dit dagboek. Op naar een nieuwe week vol avonturen!

-


-

Tekst: Claimy Anthonissen Eigenaresse van The Souk Department en doet van alles in Marrakech. Zo organiseert ze zogenaamde workations waarin ze tien mede vrouwelijk ondernemers vijf dagen begeleidt in het werken aan hun bedrijf. Maar ook fotoshoots, bruiloften, blogger/shopping tripjes en meer in deze duizend-en-een-nacht stad. Ze vlogt, er komen travelguides aan, een heus koffietafel boek en nog veel meer fijne dingen.

Beeld: Studio Phylicia

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden