Maar hoe dan? - Maak je eigen hemelbed

In Maar hoe dan? behandel ik eens in de zoveel tijd een mission impossible. Zo iets waarvan je denkt: hoe doen mensen dat toch? In deze editie: maak je eigen hemelbed. Hartstikke knus. En bovendien een fluitje van een cent.

Toen ik een tijdje geleden in Marrakech was sliep ik in een hemelbed. Een hele mooie. En iedere avond als ik ging slapen, keek ik omhoog en was ik bezig met het uitdokteren van een constructie waardoor ik er thuis ook eentje zou kunnen bouwen. En zo gezegd, zo gedaan. Op Instagram was er veel vraag naar een DIY, dus zie hier lieve mensen. Met bouwtekening en alles. Laten we beginnen met wat je nodig hebt. Ik heb het artikel geschreven op basis van een bed van 1.60 x 2.00 meter. Afhankelijk van de maat van jouw bed kun je er dus centimeters bijdoen of afhalen.

WAT JE NODIG HEBT

- 6 meter kaasdoek (of een andere stof naar keuze)
- 2 ronde stokken van 1.70 meter (ik gebruikte deze van de Praxis)
- 4 schroefhaken voor in het plafond
- Naald en draad
- Touw
- Zaag
- Boormachine (optioneel, afhankelijk van je plafond)

Ik hoor je denken 'kaasdoek?' - ja, kaasdoek. Uitermate geschikt voor twee van mijn meest favoriete dingen in het leven: (het maken van) kaas en (het decoreren van je) interieur. Ik kocht het mijne op de Noordermarkt op maandagochtend. Overigens besloot ik om voor 5 meter te gaan, maar was 6 of 7 meter beter geweest. Tip van de chef. Ik waste het kaasdoek op 30 graden om het mooie gerimpelde effect te krijgen. Als je de stof koopt is het glad. Door het wassen krimpt de stof 10%. Overigens kun je natuurlijk ook iedere andere stof gebruiken die je mooi vindt.

HOE JE HET MAAKT


1. Ga jij ook voor het kaasdoek en wil je een gewassen effect? Was de stof dan eerst op 30 graden en laat het drogen.

2. De ronde stokken die ik gebruikte zijn van de Praxis en zijn 2.70 meter lang. Daar moet dus een stukje vanaf. Ik ben uitgegaan van 5 cm aan beide kanten van het bed om ze te kunnen bevestigen. Mijn bed is 1.60 meter breed, de stokken zaagde ik op 1.70 meter. Als jouw bed 1.80 meter breed is, zaag je de stokken op 1.90 meter. De dikte van de stokken die ik gebruikte is 12 mm. Dit is licht genoeg om makkelijk op te hangen, maar ook sterk genoeg om niet te duigen als de stof eroverheen hangt. Op de bouwtekening hierboven zie je waar je de stokken moeten komen te hangen en hoe je de stof er overheen drapeert.

3. Dan komt de grootste uitdaging: uitmeten waar de hemel aan het plafond komt. Eigenlijk is het heel simpel: beide stokken moeten precies aan het hoofd- en voeteneinde van je bed komen te hangen. Je hebt dan aan weerszijden 5 centimeter speling om de haken in het plafond te draaien (zoals op de bouwtekening bij nummer 1 tot en met 4). Krijg je de haken er niet met de hand ingedraaid? Boor ze dan even voor in het plafond met een dun boortje. Als dit gelukt is, bevestig je de stokken met touw aan de haken. Zorg dat de stokken niet direct op het plafond hangen, maar net 5 centimeter eronder.

4. Als dit allemaal hangt is het tijd om de stof over de stokken te draperen. Doe dit zoals het voorbeeld op de foto. Ik heb hierna bij de stok aan het voeteneinde de stof een beetje vast gestikt, zodat het er niet af glijdt.

5. En dan ben je er gewoon al. Simple as that. En een partij knus dat het is. Net of je het hele jaar door in een tent slaapt, maar dan (gelukkig) zonder luchtbed en vochtige lakens.

Is er iets onduidelijk? Stel gerust je vraag hieronder!


 

Tekst, beeld & vormgeving: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

1 reacties

Dankjewel voor dit te gekke idee! Ik heb het hemelbed inmiddels op dezelfde manier gemaakt, incl kaasdoek. Het ziet er ge-wel-dig uit! Heerlijke tropische sfeer, laat de zomer maar komen ;).

Sem Reintjens April 07, 2020

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden