Doe het lekker zelf: Macramé bladeren

Zo, het leek me wel weer eens tijd om de handjes lekker te laten wapperen. En wel in de vorm van een vermakelijk doe-het-zelf artikeltje, waarin ik je uitleg hoe je een gezellig stel macramé bladeren in elkaar knoopt. Moeilijk? Helemaal niet. Een kind kan de was doen.  Op Pinterest zag ik ze steeds vaker voorbij komen, deze gezellige macramé bladeren van katoen. En dus dacht ik, hop die gaan we zelf maken. Zo gezegd zo gedaan. Hieronder leg ik je in acht eenvoudige stappen uit hoe jij er zelf eentje maakt. Allereerst, wat heb je nodig? - Katoenen draad in leuke kleuren - Kattenborsteltje - Schaar - Vernis - Grote kwast (tenzij je spray vernis hebt) - Optioneel: haarlak Oké, daar gaan we. 1. Neem een dubbele draad als basis voor je blad. Voor dit blad heb ik een draad van ongeveer 30 centimeter gebruikt, in totaal dus een draad van 60 centimeter dubbelgevouwen.

2. Dan kan het knopen beginnen. Schiet niet in paniek nu, kijk even goed naar de foto. Dit is namelijk de makkelijkste knoop ooit. Je legt als het waren twee lussen in elkaar. Hiervoor heb ik draadjes van ongeveer 15 centimeter gebruikt, dus 30 dubbelgevouwen.

3. Dit is hoe je knoop er dan uitziet.

4. Je legt deze knoop vervolgens een aantal keer onder elkaar. Je knoopt steeds om en om. Dus eerst het linkerdraad onderlangs en bij de volgende knoop het rechter draad onderlangs.

5. Wanneer je ongeveer 10 centimeter van de basis draad overhebt, stop je met knopen en knip je alle draden ongeveer op gelijke lengte.

6. Dan kan het leuke gedeelte beginnen, namelijk het uitkammen van de draden. Dit doe je met een kattenborsteltje zoals op de foto. Die koop je gewoon bij de dierenwinkel.

7. Zo ziet je blad eruit als je draden allemaal zijn uitgekamd. Klinkt misschien raar, maar het kan helpen om de uitgekamde draden tussendoor af en toe een spraytje haarlak te geven. Dan worden ze wat stijler.

8. Vervolgens neem je het vernis (te koop bij bijvoorbeeld Action of online) en dit strijk je met een grote kwast over de draden. Tenzij je een spray hebt gekocht, dan spray je (duh). Dit zal ze, na een aantal lagen, verharden, zodat ze in dezelfde vorm blijven. Als de draden wat harder zijn, kun je ze ook makkelijker bijknippen om uiteindelijk tot jouw perfecte vorm te komen. Even laten drogen allemaal, en klaar ben je! Ik zei het toch, dit kan iedereen! Nou, maak er iets moois van hè. -


 

Tekst, beeld & vormgeving: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden