Maar hoe dan? - Zelf scrunchies maken

In Maar hoe dan? behandelen we een mission impossible. Zo iets waarvan je denkt: hoe doen mensen dat toch? In deze editie: scrunchies maken. Je weet wel, van die gezellige dingen voor in je haar waardoor je standaard op een klein taartje lijkt. Die kun je dus heel erg makkelijk zelf maken. Sterker nog: binnen tien minuten kan ie al in je haar zitten. Feestje op je hoofd dus. Laten we het eerst even hebben over die naam scrunchies, die vind ik namelijk compleet belachelijk. In mijn kindertijd noemden mama en ik ze altijd 'knoedels'. Toen ik dat tegen mijn wederhelft Josh vertelde, zei hij dat in zijn kinderwereld 'knoedels' broodjes waren die je op het kampvuur bakte tijdens scouting. Nou goed, de kans is dus redelijk aanwezig dat mijn moeder en ik de benaming knoedel samen bedacht hebben (mijn leven is een leugen). Dan nog is het leuker dan scrunchies. Enfin, we houden het lekker bij de trendnaam. Die scrunchies maak je namelijk super gemakkelijk zelf. En dat houdt je dan weer van de straat hè op zo'n zaterdag- of zondagmiddag. In dit artikel leer ik je in zes gemakkelijke stappen hoe je zo'n scrunchie in elkaar draait. Allereerst even een rijtje met dingen die je wel in huis moet hebben voordat je aan de slag kunt.

 

WAT HEB JE NODIG?
- Een stukje stof van ongeveer 15 bij 35 centimeter (ik kocht alle stofjes uit dit artikel bij A. Boeken in Amsterdam)
- Schaar
- Naald en draad
- Spelden
- Elastiek (ik kocht het mijne bij de HEMA)
- 10 minuten van je kostbare tijd
HOE WERKT HET?

1. Knip je favo stof in een stuk van ongeveer 15 bij 35 centimeter. Ik heb best een hoop haar, dus als ik een kleintje in mijn haar heb, valt ie helemaal weg. Stel dat je nou niet zoveel haar hebt, maak 'm dan iets kleiner. Je vouwt je stof dubbel, met de mooie kant naar binnen, en speld deze op elkaar.

2. Naai de open kant, naast de spelden, dicht. Heen en weer. Dit hoeft niet netjes (hoera!), want dat zie je straks toch niet meer.

3. Keer je stof binnenstebuiten. Je mooie kant is nu aan de buitenkant.

4. Nu is het tijd om het elastiek door de stof te halen. Het elastiek mag ongeveer zo lang zijn dat het om je pols past. Het elastiek haal je dus door je 'tunnel' van stof en daarna knoop je de uiteinden aan elkaar.

5. Je bent er bijna. Nu hoef je alleen nog de twee uiteinden van de stof over elkaar heen te schuiven en 'm her en der vast te stikken. Als je één kant dubbelvouwt voordat je 'm over de andere kant schuift voorkom je dat je nog lelijke rafelrandjes ziet. Daarna her en der een steekje om beide zijden bij elkaar te houden.

6. Klaar is Karel! Mocht je nog vragen hebben of is er iets onduidelijk? Laat het hieronder even weten!

 


 

Tekst, beeld & scrunchiekunst: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden