Doe het lekker zelf: stoffen verven met avocado

Het stond al tijden op m'n lijstje om eens uit te proberen: stoffen verven met avocadoschillen en pitten. Ik hoor je denken 'maar avocado's zijn groen, niet roze'. Klopt als een bus, maar de pitten en schillen van avocado geven dus een prachtige roze kleur. Ik probeerde het uit, het bleek een fluitje van een cent en nu wil ik alles in m'n huis ermee verven. En geloof me, jij straks ook.

Wat heb je nodig?

- Een stuk stof
Ga voor een natuurlijke stof. Katoen bijvoorbeeld, of linnen. Als je polyester gebruikt, krijg je niet hetzelfde effect.

- De schillen en pitten van avocado's
Afhankelijk van hoe donker- of lichtroze je je stof wilt verven, bepaal je het aantal avocado's dat je wilt gebruiken. Ik gebruikte er 2 voor een vierkante meter stof. Mocht je grotere oppervlakten willen verven, maar niet zoveel avocado's eten: vraag eens bij een lunchtentje of ze hun avocadoresten voor je willen bewaren. Lekker duurzaam. Je kunt de schillen en pitten ook invriezen om op een later moment te gebruiken.

- Een grote pan
De stof die je wil verven moet hier volledig inpassen.

- Een pastatang 
Niet per se noodzakelijk, maar wel handig om je stof mee onder te dompelen en 'om te scheppen' of om de schillen en pitten mee uit het water te vissen. Dit kun je ook met een zeef doen.

- PH-neutraal wasmiddel
Hiermee spoel je de stof uit als je tevreden bent over de kleur.

En dan? Hoe werkt het?

Stap 1 We beginnen met de schillen en de pitten. Zorg dat je deze beide helemaal ontdoet van al het vruchtvlees. Hoe minder vruchtvlees aan de schillen, hoe minder je straks uit de pan hoeft te vissen. Gebruik hiervoor een lepel en spoel ze af met water.

Stap 2 / Kook water en giet dit in de pan. Zet de pan op het vuur en voeg de schillen pitten toe aan het water. Zorg dat ze lekker ruim onder water staan én je stof er nog bij kan, zonder dat de pan overstroomd. 

Stap 3 / Laat de boel lekker 30 minuten koken. Het water wordt als het goed is donkerrood. Na 30 minuten zet je het vuur uit en vis je de pitten en schillen (en het eventueel overgebleven vruchtvlees) uit het water. 

Stap 4 / Nu is het tijd om je stof helemaal onder te dompelen in het water. Ik gebruikte hiervoor een pastatang. Handig om de stof helemaal onder water te zetten en de stof als het ware om te scheppen in het water. Laat de kleur net zo lang intrekken tot je tevreden bent over de tint roze. Let wel: tijdens het uitspoelen wordt de kleur wat lichter dan wanneer de stof net uit de pan komt.


Stap 5 / Haal de stof uit de pan en wring deze goed uit. Met het PH-neutrale wasmiddel kun je de laatste restjes 'verf' eruit spoelen. Ik heb dit niet gedaan, omdat de stof al mooi egaal was toen ik het uit de plan haalde en ik de stof deze keer enkel ging gebruiken om aan de naamkaartjes voor een tafelsetting te bevestigen. 

Stap 6 / Laat de stof goed drogen. Belangrijk: zorg dat je de stof niet gekreukeld of met delen over elkaar heen ophangt. Dit kan voor strepen en vlekken zorgen.

En c'est ça. Zo makkelijk is het dus. Nu kun je met de stof doen wat je wilt. Ik heb besloten om nog een set gordijnen te maken voor in de woonkamer. Als die af zijn zal ik het met trots delen. Laten jullie me ook jullie resultaten zien? Op Instagram bijvoorbeeld. Je vindt me hier

 Tekst & beeld: Nina Nijland
 
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden