Nina's lievelings: lekker vega(n) eten in Amsterdam

Het kan af en toe best een uitdaging zijn: vegetarisch (of laat staan veganistisch) happen wanneer je buiten de deur gaat eten. En dat het dan nog lekker is ook. Nu realiseer ik me dat we in Amsterdam redelijk verwend zijn, als in: overal staat wel iets vegetarisch op de kaart, maar dit lijstje moet je even opslaan als je smaakpallet meer uitdaging wil dan de 'ravioli met gegrilde groenten'.

Hierbij daarom mijn favoriete restaurants in Amsterdam waar je écht lekker vegetarisch, al dan niet veganistisch kan eten. Mocht jij nog tips hebben, laat deze dan zeker even achter in de reacties onder dit artikel. Nu al zin om ze te gaan proberen.

#01 - D&A HUMUS BAR

Westerstraat 136 & Oostenburgergracht 185
www.dna-hummusbistro.com

Ik hoor je denken: 'ja, maar die humus komt me af en toe ook m'n neus uit als vegetarier'. Snap ik. Maar júist daarom moet je echt eens een bezoek brengen aan D&A, daar hebben ze humus zoals je 'm nog nooit eerder geproefd hebt. Vergezeld door de lekkerste falafel, shakshuka, gepofte aubergine, flatbread en nog veel meer.

#02 - RESTAURANT THT

IJpromenade 2
www.tht.nl

In de oude Shell kantine, aan de overkant van het IJ, vind je restaurant THT (kort voor Tolhuistuin, je weet wel dat poppodium). Bij THT bestel je kleine happen uit alle windstreken, die je kunt delen. Ideaal. Probeer vooral de vegan massamancurry en op dessertgebied kunnen ze er ook zéker wat van.

#03 - RESTAURANT COMPARTIR

Spaarndammerstraat 49H
www.borrelplankcompartir.com

Spiksplinternieuw aan de Spaarndammerstraat: Restaurant Compartir - dat Spaans is voor 'delen'. Wederom de lekkerste kleine gerechten (probeer sowieso de kaasplank en de geroosterde spitskool) in een sfeervolle setting. Nog charmanter: eigenaresse en tevens gastvrouw Floor, die je de hele avond in de watten legt. Oh en vergeet niet een glaasje (of een fles) van de Terrasasso te drinken.

#04 - THE LEBANESE SAJERIA

Wijde Heisteeg 1 & Utrechtsestraat 69
www.thesajeria.com

Mocht je van hot naar her aan het crossen zijn en onderweg even snel iets lekkers willen eten: The Lebanese Sajeria is in dat geval je ideale tussenstop. Dé specialiteit? Manoushe - knapperig flatbread met een eindeloze variatie aan toppings. Linzensoepje erbij en je bent weer helemaal good to go.

#05 - MEATLESS DISTRICT

Bilderdijkstraat 65-67 & van Woustraat 189-191
www.meatlessdistrict.com

Zoals de naam al doet vermoeden: er staat hier geen stukje vlees of vis op de kaart. Zelfs geen zuivel, of gerechten die daarmee vervaardigd zijn. Bij Meatless District kun je je vega hart ophalen en gerust van de hele kaart kiezen. Je vindt er, naast lekkere groentegerechten, ook allerlei innovatieve vleesvangers. Pulled jackfruit bijvoorbeeld, of 'nep' fish & chips. Zeker een bezoek waard.

#06 - RESTAURANT GOLDEN TEMPLE

Utrechtsestraat 126
www.restaurantgoldentemple.com

Oké, ik zal eerlijk met je zijn: voor het geweldige interieur of perfecte Insta plaatje hoef je hier niet heen te gaan. Voor verrukkelijk dagvers Indiaas eten absoluut wel. Bij Restaurant Golden Temple wordt enkel vegetarisch (of veganistisch) gekookt met de beste producten. Alle gerechten worden bereid met de behoeften van het menselijk lichaam in het achterhoofd. Nog eens hartstikke goed voor je ook.Tekst & tips: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden