Nina's Deli: vegan chocolate chip cookies

Een tijdje geleden opende ik mijn eigen digitale deli. In deze gloednieuwe rubriek trakteer ik je op allerlei fijne recepten voor de lekkerste snacks, soepen en sappen. Makkelijk en (meestal) gezond. De vorige keer kwam dit vegan bananenbrood aan bod, deze week gaan we voor vegan salted chocolate chip cookies. Gezond? Absoluut niet. Wil je ze? Zeker weten.


Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 10 koekjes

- 125 gram bloem
- halve theelepel bakpoeder
- halve theelepel baking soda
- een snufje keukenzout
- 100 gram pure chocolade (check op de ingrediëntenlijst of je vegan chocolade te pakken hebt)
- 100 gram palmsuiker (dit is natuurlijke suiker en heeft daarom mijn voorkeur, maar je kunt ook een andere soort suiker gebruiken)
- 50 ml zonnebloemolie (of andere natuurlijke olie naar keuze)
- 40 ml water
- grof zeezout om mee te garneren
- bakpapier

En hoe maak je ze?
1. Verwarm de oven op 170 graden. Begin met de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het keukenzout. Deze doe je allemaal samen in een grote schaal. Hak de chocolade reep in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Doe deze ook in de schaal en hussel alles even lekker door elkaar.

2. In een andere schaal doe je de suiker, olie en het water bij elkaar. Met een lepel roer je alles door elkaar tot het een glad mengseltje is. Mocht de suiker een beetje klonteren, zorg dan dat je de klontjes fijnmaakt met de achterkant van de lepel.

3. Daarna voeg je de inhoud van beide schalen samen in de grote schaal. Mix de twee mengsels door elkaar met een houten spatel of pannenlikker (mocht je die niet hebben, schaf 'm aan: bakgereedschap van de eeuw!) tot het een solide beslag is en alle ingrediënten gemixt zijn.

4. Verpak de bol deeg in plasticfolie of een herbruikbare zipperbag en leg het even te rusten in de koelkast. Hoe langer het deeg in de koelkast ligt, hoe beter. Oké, geen maand, maar wel 12 uur bijvoorbeeld. Mocht je niet zo lang kunnen wachten, leg het dan een half uurtje in de koelkast, verdeel het daarna in de juiste hoeveelheden voor de koekjes (ongeveer een grote stuiterbal) en leg die balletjes deeg nog 10 minuutjes in de vriezer.

5. Verdeel de balletjes over een bakplaat (bekleed met bakpapier) en druk ze een beetje plat met de achterkant van een lepel. Bestrooi ze hierna met een snuf zeezout. Bak de koekjes goudbruin in ongeveer 12 minuten. Laat ze even afkoelen om de buitenkant lekker knapperig te laten worden en hop, smullen maar.

P.s. Voorkomen dat je je in één avond helemaal misselijk eet aan tien chocolade koeken? Bak ze bijvoorbeeld steeds per twee af. De rest van het deeg bewaar je in de koelkast. Het deeg blijft in de koelkast ongeveer een week goed! Je kunt het deeg ook in bolletjes invriezen om het nog langer te bewaren.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden