Nina's Deli: plantaardige pastasaus met balletjes

Onze eigen digitale deli stond een tijdje on hold, maar vandaag verblijden we je met een nieuw recept. En niet zomaar eentje, nee, dit gerecht is zowel goed voor jou als voor onze wereld. Bij ons op kantoor één van de uitblinkers als het aankomt op onze dagelijkse lunch: deze plantaardige pastasaus met vegan balletjes. Overheerlijk, voedzaam, zo in elkaar gedraaid en je bent úren verzadigd.

Wat heb je nodig?
Voor 2 a 3 porties

- 250 gram rode linzen penne
- 1 witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 720 ml Mutti passata gezeefde tomaten (grote fles)
- Gedroogde basilicum kruiden
- Bleekselderij (4 à 5 stengels)
- Courgette
- Aubergine
- Groentebouillonblokje
- Vegetarische balletjes
- Olijfolie

Garnering
- Zout
- Peper
- Olijfolie
- Violife Greek White (vegan feta) om mee te garneren
- Handje verse basilicum om mee te garneren

En hoe maak je het?
1. Begin met het wassen en snijden van alle groente. Snijd de groente niet te groot, anders blijven ze zo lang hard. Houd blokje van een centimeter aan. Is even hakken, maar daar pluk je later de vruchten van. Beloofd. Zet ook alvast een pan met water op voor de penne.

2. Bak de ui, bleekselderij en gedroogde basilicum kruiden in een flinke scheut olijfolie in een grote pan tot de uien goudbruin kleuren. We beginnen met de bleekselderij, omdat deze het langst nodig heeft om lekker zacht te worden.

3. Doe bij dit mengsel de fijngesneden knoflook tenen en bak mee. Hierna mogen ook de blokjes courgette en aubergine erbij. Brokkel het groentebouillonblokje over het mengsel en bak het geheel nog 5 minuutjes.

4. Nu mogen de gezeefde tomaten erbij. Vul de lege fles met een klein beetje water en giet dit bij het mengsel. Nu kan je fles schoon en wel naar de glasbak. Laat de saus zo lang mogelijk lekker pruttelen, dan smaakt ‘ie het allerbest, maar na ongeveer een half uur moeten alle groenten zacht zijn. Voeg zout en peper toe naar smaak.

5. Het water voor de penne kookt nu als het goed is en de penne kunnen er dus in. Linzen penne hoeven niet heel lang te koken. In 5 à 6 minuten kook je ze beetgaar. Voeg een beetje zout en olijfolie toe aan het water, dat helpt tegen het plakken. Ondertussen verwarm je een scheutje olijfolie in een klein pannetje. Hierin bak je de vegetarische balletjes op middelhoog vuur lekker knapperig.

6. Zo, bijna klaar. Alles is nu warm, gaar en klaar. Giet de penne af en vul een diep bord met linzen penne, pastasaus en balletjes. Garneer het geheel met verse blaadjes basilicum en stukjes vegan feta (zout en peper optioneel). Klaar is kees, bon appétit!

P.s. Wij kiezen altijd voor de gezeefde tomaten van het merk Mutti. Soms worden bliktomaten geoogst door arbeiders die onder slechte omstandigheden werken en wonen, bij Mutti is dit niet het geval. Keuringsdienst van Waarde heeft hier een hele interessante uitzending over gemaakt. Zeker waard om te bekijken, dan zit je straks nog lekkerder te eten! 

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden