Maar hoe dan? - Maak zelf de perfecte açaïbowl

In Maar hoe dan? behandel ik eens in de zoveel tijd een mission impossible. Zo iets waarvan je denkt: hoe doen mensen dat toch? In deze editie: draai zelf binnen vijf minuten een super fotogenieke en voedzame açaïbowl in elkaar.

Een tijdje geleden ontdekte ik 'm: de açaïbowl van Juice Brothers. Het beste van alle werelden: fris, knapperig, zoet en ook nog eens boordevol vitamines. Het enige nadeel: bijna een tientje per knap verpakte bowl, of terwijl - financiële uitkleding als je 'm het liefst iedere dag een keer zou eten. Poe, de problemen van een millenial hè. Dus, in het belang van mijn portefeuille ging ik opzoek naar een manier om 'm zelf te maken.

Blijkbaar had ik echt onder een açaïsteen geleefd, want toen ik via Instagram vroeg waar ik die zeldzame bes nou toch op de kop kon tikken, raadde ongeveer mijn halve volgersaantal me de Braziliaanse supermarkt op de Kinkerstraat aan. De açaïgoden bleken me goed gezind, want Supermercados Finalmente Brasil bleek om de hoek van mijn kantoor te zitten. Tijd om de zakjes bevroren pulp groot in te slaan dus. Mocht je niet in Amsterdam wonen, dan kun je het goedje ook online bestellen: zoek even op 'açaïpulp'.

WAT HEB JE NODIG?

Voor 1 portie

Voor het açaïmengsel
- 2 zakjes açaïpulp
- 1 (bevroren) banaan
- Sap van een halve citroen
- Theelepel honing
- Staafmixer of blender
- Optioneel: eetlepel (plantaardig)eiwitpoeder (ik gebruik deze)

Voor de toppings
- Granola (zelf maken, of ik gebruik die van Eat Natural)
- Fruit naar keuze (ik vind blauwe bessen, frambozen en banaan er lekker bij)
- Kokossnippers
- Noten (koop ik altijd op de markt, zijn verser en lekkerder dan van de supermarkt)

HOE MAAK JE HET?

1. We beginnen met het maken van açaïmengsel. Vooral tijdens warme dagen is het lekker om dit te maken met bevroren fruit. Dan is het écht net of je een hele kom ijs eet. Pas wel even op met je blender of staafmixer: we willen niet dat deze begint te roken, omdat 'ie het geweld van bevroren fruit niet aankan. Ik haal ongeveer 2 uur van tevoren een banaan (vries deze in zonder schil) en de zakjes açaïpulp uit de vriezer. Op die manier kan mijn staafmixer het goed pureren én is het mengsel nog lekker koud.

2. Doe de banaan en açaïpulp samen in een kom en voeg hier een theelepel honing en het sap van een halve citroen aantoe. Om aan mijn dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen voeg ik ook een eetlepel plantaardig eiwitpoeder toe aan het mengsel. Proef je niets van. Dit alles mix ik tot een glad goedje.

3. Giet het mengsel in een kom en het feest der toppings kan beginnen. Je kunt hierin natuurlijk helemaal los gaan met dingen die jij lekker vindt. Ik garneer met granola, kokossnippers, fruit en noten.

4. Zoek een lekker plekkie voor jezelf. Ga achterover zitten. En geniet.Tekst, fotografie & recept: Nina Nijland

Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden