Teken Therapie - Peper in je reet

Er is weinig therapeutischer dan lekker een beetje krabbelen op een papiertje. En of die tekeningetjes mooi moeten worden? Dat boeit dan helemaal niemand. Wanneer je even geen inspiratie meer hebt, je je niet meer kunt concentreren of je je zinnen wilt verzetten, teken het dan gewoon van je af. Om je daar een beetje mee te helpen, bedachten we de nieuwe rubriek Teken Therapie, waarin iedere maand een andere illustrator of tekenwonder jou een kleine opdracht geeft. 

Deze maand is het alweer tijd voor de allerlaatste editie van Teken Therapie. En krijg je een opdracht van Demi Koen. Demi's opdracht draait om snelheid. Zelf zegt ze namelijk dat zowel bij het ontdekken van je eigen stijl als het loskomen van een iets te vaste stijl (oftewel je vindt dat er wel wat meer afwisseling in je werk mag komen) snelheid enorm kan helpen. Door op snelheid te tekenen heb je namelijk geen tijd om teveel over je werk na te denken en ga je over op je gevoel en intuïtie. Daarnaast is er wat meer ruimte voor toeval en kan je dus zomaar iets maken dat je niet van tevoren bedacht had. Best leuk. Dus daar gaan we:

 

- TEKEN IETS NA IN TWEE MINUTEN -
Benodigdheden
Ten eerste heb je ruimte nodig. Gooi alles van je bureau/eettafel af of zorg dat je een stuk vloer hebt waar je wat tijdschriften en vellen papier kwijt kunt. Naast ruimte heb je dus papier (liefst aquarel maar iets stevigers dan printerpapier óf een paar velletjes op elkaar kunnen ook) en tijdschriften nodig. Dan wat inkt of waterverf, materiaal dat lekker vloeiend beweegt. Ten slotte raad ik aan wat kranten onder je papier te leggen als je op de grond werkt en een rol keukenpapier bij de hand te houden voor als er iets mis gaat. Oh ja, en een kookwekker uiteraard.
Oké, en nu?
Leg zes vellen papier op een rij en daarboven wat tijdschriften open zodat je zes foto’s ziet. Teken nu elke 2 minuten een foto na van één van de spreads en zit niet in over het eindresultaat. Deze oefening hoeft nog helemaal geen kunst te baren. Als de kookwekker afgaat laat je je penseel vallen en stel je hem meteen opnieuw in voor de volgende schets.
Daarna
Uiteindelijk heb je zes snelle schetsen voor je liggen. Waarschijnlijk heb je al verschil gemerkt tussen het maken van de eerste en de laatste. Waar let je op als je begint met tekenen? Ga je uit van contouren, of zijn er bepaalde dingen die je altijd graag wat extra aandacht geeft? Heb je andere houdingen of gezichten getekend dan je normaal doet, of valt de omgeving je juist ineens op? Hang je werk nadat het gedroogd is met wat tape aan de muur om er later nog af en toe naar te kijken. Kies eventueel een tekening uit die je mooi vindt, om verder af te maken of opnieuw te schetsen op je eigen tempo.   Tip
Als je iets te drinken hebt gepakt voor tijdens deze tekensessie en je als materiaal voor waterverf hebt gekozen, zet je glas dan op afstand van het waterglas waar je je penseel mee schoonwiebelt. Er zijn al genoeg kunstenaars die weten hoe een glaasje verfthee proeft, dus bespaar jezelf deze ervaring.    
Illustraties, tekst & fotografie: Demi Koen
Fotografe en illustratrice met een voorliefde voor toeval en onzin. Een wispelturige dame waarbij de energie regelmatig omslaat van bejaarde naar zesjarige. Altijd aan het maken, of dat nu is met freelance-beeldmaker-werkzaamheden of omdat ze bijvoorbeeld ineens heeft besloten dat ze voortaan haar eigen truien wil breien.  
Vormgeving: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden