Hier wil je naartoe: Marrakech 2.0

We kunnen inmiddels wel stellen dat Marrakech, naast Amsterdam, écht m'n lievelingsstad is. De kleuren, geuren, spullen, manier van leven, alles inspireert me. En omdat ik inmiddels best wel weer wat nieuwe leuke plekken heb aangedaan, vond ik het wel weer eens tijd voor een nieuw artikel met tips.

Ongeveer een jaar geleden schreef ik al eens een artikel gevuld met Marrakech tips, die lees je hier. Drie bezoeken later is het tijd voor nieuw materiaal. In dit lijstje neem ik vooral plekjes mee uit mijn laatste bezoek, samen met Claimy van The Souk Department. Claimy kent Marrakech op haar duimpje en weet dus precies waar je moet wezen.

ETEN & DRINKEN

La Famille
Voor alle vegetariërs: dit is de hemel. La Famille is niet alleen fantastisch mooi ingericht, maar er wordt ook nog het allerlekkerste eten geserveerd. Alles is dus vegetarisch, plus de kaart wisselt dagelijks. Zo zie ik het graag. Het restaurant bestaat uit een grote tuin met allerlei knappe en knusse zitjes. Reserveer wel even van tevoren, want ze hangen er altijd met de benen uit. Naast eten kun je ook wat leuke spulletjes scoren in het winkeltje dat aan het restaurant zit.

Bigua
Je hoeft bij Bigua niet naar binnen te stappen als je een hapje wilt eten. De kaart is niet zo spannend. Het terras daarentegen, dat is hartstikke de moeite waard. Strijk er dus gerust neer voor een kopje koffie of een verfrissend sapje. Vanaf het terras kijk je neer op het marktplein, met het nodige entertainment van dien. Prima tussenstop dus. 

Café Des Epices
Voor een ieder die al eens (of vaker) in Marrakech is geweest en denkt ‘ja, die kennen we nu wel’: ik weet het. Het enige wat ik er nog even over kwijt wil is dat ik het ontbijt er erg fijn vind. Dus mocht je riad geen ontbijt aanbieden, haast je dan naar het dakterras van Café Des Epices, ga met je knar in de zon zitten en bestel het traditionele Marokkaanse ontbijt. Lekker man.

Limoni
Een charmant en bijzonder smakelijk stukje Italië midden in de Medina. Bij Limoni eet je de lekkerste Italiaanse gerechten onder de citroenbomen. Ja inderdaad, vandaar die naam. Dus, mocht je de tagines en couscous even zat zijn: reserveer hier een tafeltje. Ze serveren ook een lekker wijntje. Feest compleet. 

Atay Cafe
Leuke plek voor een happie tussen de middag of een kop koffie tussendoor. De terrassen van Atay Café lijken niet op te houden, je blijft maar naar boven lopen. En inderdaad, dat uitzicht liegt er niet om hoor. Poe, prachtig. 

+61
Alle hectiek en invloeden van de Medina even zat? Dan zou ik me eens verplaatsen naar +61 in het nieuwe gedeelte van de stad. Je waant je hier bijna even in een hele andere stad. De eigenaresse van de tent is Australisch, ontzettend charmant en topt zo her en der de wijnglazen even af op haar rekening. Kijk, daar houd ik van. Het interieur is minimalistisch, maar geweldig. Veel messing, poederroze, mooie tegels; gaan dus.

Shtatto
Het állerhoogste dakterras van Marrakech: dat is die van Shtatto. Leuk plekje om een bakkie te drinken of te lunchen. De Harira soep is een echte aanrader en er is een heel ruim variété aan sappen verkrijgbaar. Allemaal even lekker. 

SLAPEN

Riad L’Atelier
Riad L’Atelier is met stipt het mooist gedecoreerde riad dat ik ooit heb gezien. En geloof me, ik ben interieur stylist, het is best lastig om indruk op mij te maken. Alles in en aan dit gloednieuwe riad klopt als een bus. Niet gek, want de Spaanse eigenaars, Julia en Mauro, zijn eveneens een plaatje om naar te kijken. De smaak spat er vanaf. Riad L’Atelier is een oude fabriek waar babouches (Marokkaanse schoenen) werden gemaakt, tot het stel het twee jaar geleden kocht en er een hele eigen draai aan gaf. Ga erheen. Het is geweldig. Bovendien kookt Mauro ook nog eens de sterren van de hemel en is Julia de beste gastvrouw ooit, dus prik absoluut ook even een vorkje mee als Mauro zijn befaamde gnocchi maakt. 

Riad Berbere
Op zoek naar een kleinschalig riad met een waarachtig prachtig dakterras? Dan is Riad Berbere jouw plek. Met haar in totaal vijf kamers is het een rustige plek om te verblijven en bovendien wordt de tent gerund door allerlei lieve vrouwen, die letterlijk dag en nacht voor je klaar staan, waar mogelijk met thee en zelfgemaakte limonade. Het is stijlvol, doch traditioneel ingericht en de zeven katten die er rondlopen zijn stuk voor stuk vermakelijke accessoires. Moet je wel van houden natuurlijk. Houd wel je kamerdeur dicht, want een van de katten pieste zonder pardon mijn tas onder. Geluk dat ‘ie zo schattig was dat beest.

Riad Olema & Spa
Minder kleinschalig dan de bovenste twee, maar daarom zeker niet minder leuk. Ideaal voor gezinnen trouwens, want ze verhuren ook ruime vijfpersoons kamers die meer het formaat hebben van een klein Amsterdams appartement. Het interieur is ook hier weer prachtig en overal in het riad zijn zwembadjes ‘verborgen’. Niet echt verborgen natuurlijk, maar je kunt overal lekker badderen. En geloof me, dat wil je, helemaal als het 40 graden is. Bovendien is Olema niet alleen een riad, maar ook een spa. De eigenaars van het riad zijn Frans en die Franse allure proef je terug. Fijn is dat.


Tekst & beeld: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden