Hier wil je heen: 10 Marrakech tips

Oké, ik dacht dat ik mijn stad had gevonden toen ik tien jaar geleden van Veenendaal naar Amsterdam verhuisde. Maar Amsterdam heeft er een concurrent bij gekregen: magisch Marrakech. Want hallo, waarom in een grijze stad wonen als je ook in een roze kunt rondbanjeren? Ongeveer een maand geleden bezocht ik deze mooie Marokkaanse stad voor het eerst en ik heb tien dingen voor je op een rijtje gezet die je moet weten of doen als jij ook voor het eerst gaat. Of van plan bent om ooit te gaan. Want, doe dat. Echt.  Overigens is de volgorde niet chronologisch. Want niets in Marokko is (chrono)logisch.

 

1. WEES VOORBEREID OP EEN ENORME HOEVEELHEID PRIKKELS
Oké, stel het je zo voor: je loopt door een steeg van ongeveer een meter breed als er een scooter voorbij komt scheuren met een heel gezin erop en je merkt dat je op links wordt toegeroepen door een groepje druk gebarende mannen die je kruiden willen laten proeven, terwijl je rechterhand opeens wordt vastgepakt door een vrouw die je met henna dreigt te gaan beschilderen, terwijl je in je linkerooghoek een tapijt ziet waar je verliefd op wordt en je daarna weer je aandacht verliest aan een zielig ezeltje dat een hele zware kar voortrekt en je je intussen afvraagt wat die poef daar op links zou kosten. Nou, dat is precies hoe je hoofd de hele dag werkt daar (of in ieder geval mijn brein). Zonder interpunctie. Heel. Veel. Prikkels. Meestal mooie hoor, dat dan weer wel.
2. GA LUNCHEN BIJ LE JARDIN

Op het moment dat je bij Le Jardin binnenstapt waan je je meteen in een indrukwekkende, doch rustige oase. De charme en goede smaak spat er vanaf. Man, dat interieur en die tegels. Pas wel op dat je niet op een schildpad gaat staan, die lopen daar namelijk gewoon vrij rond. Van die kleintjes. Nee, daar moet je echt niet op gaan staan. Pfoe. Je kunt er heerlijk in het zonnetje zitten, bakkie drinken, lunchje verorberen. O, en ik viel als een blok voor alle muziek die er uit de boxen galmde. En ik kan jullie vertellen: na wat Inspector Gadget praktijken op Spotify, heb ik de afspeellijst gevonden. Ha! Alvast in de stemming komen? Je beluistert 'm hier.  

 

3. STA JE MANNETJE
Zoals James Brown het ooit al zo ontzettend mooi en melodramatisch zong is het in Marrakech een echte man's world. Het is dus goed om in je achterhoofd te houden dat je af en toe best even mag laten zien wie er de baas is. Hoppa. Bijvoorbeeld als je het tapijt van je dromen tegenkomt en je moet gaan onderhandelen over de prijs. Nou, dat wordt een heel toneelstuk hoor met die mannen daar. Maar laat je niet kennen. Houd goed in je hoofd wat jij ervoor wilt betalen en zet laag in.  Nog een goede tip: vraag niet zomaar aan iedereen de weg. Ongeveer iedereen wil namelijk geld aan je verdienen. Dus na een hele charmante begeleiding naar je bestemming, kun je meestal gewoon een hele zak met met dirhams afrekenen.
4. DINEER BIJ PEPE NERO

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik lang niet zo lekker heb gegeten als bij Pepe Nero. De kaart is een kruising tussen de Italiaanse en de Marokkaanse keuken. Klinkt misschien als een ongewone combi, maar die cuisines blijken in de praktijk ontzettend smakelijk samen te gaan. Overigens staan er ook heel veel lekkere vegetarische gerechten op de kaart. En heerlijke Marokkaanse wijnen. Alcohol is schaars in Marrakech, dus als je van een lekker wijntje houdt is dit een nóg grotere aanrader.  

 

5. BEZOEK LE JARDIN MAJORELLE
Waarschijnlijk is deze prachtige botanische tuinbij velen van jullie al bekend en dat is niet geheel zonder reden. Het is er namelijk écht prachtig. Helemaal als alles in bloei staat. Er gaat heel weinig boven de geur van sinaasappelbloesem in mijn optiek. De tuin is ontworpen door schilder Jacques Majorelle en kwam vanaf 1980 in het bezit van Yves Saint Laurent. Nou, en die man stond er niet bepaald om bekend geen smaak te hebben. Dus dat belooft een hoop goeds, toch? Overigens vond meneer Saint Laurent zijn laatste rustplaats in Le Jardin Majorelle. Na zijn overlijden in 2008 werd zijn as verstrooid in de rozentuin.
6. DRINK EEN BAKKIE BIJ KOULCHI ZINE

Fijne plek om even neer te strijken wanneer je oververhit bent of je hoofd overuren heeft gedraaid. De lunch is simpel, maar lekker. De tegels waar het hele pand in gehuld is zijn waarachtig prachtig. Helemaal in combinatie met mega bananenplanten en gouden lantarens die je stiekem van de muur wilt trekken om in je tas mee naar buiten te smokkelen.

 

7. SLA AMBER, MUSK EN SANDELHOUT IN VOOR EEN HEEL JAAR

Ik heb zelf altijd een ontzettende zwak gehad voor fijne geuren. Ik heb thuis een heel leger aan geurkaarsen en ook de geurstokken zijn niet aan te slepen. Ook voor lekkere geuren ben je in Marrakech aan het goede adres. Zo sloeg ik ongeveer een kilo aan amber- en muskblokjes in en kocht ik een hele zak sandelhout. De blokjes kun je overal in huis neerleggen en ruiken zó lekker. Het sandelhout kun je neerleggen, maar ook kort aansteken en er even een soort offerdans door je huis mee maken. Zo ruik je de geur nóg sterker.  

 

8. LUNCH BIJ ZWIN ZWIN CAFÉ
Nog een echte aanrader is het dakterras van Zwin Zwin Café, met prachtig uitzicht over de Medina. Je kunt hier verrukkelijk eten en zitten. Vooral de Zwin Zwin salade is er eentje die je echt moet bestellen. Of nu ja, je moet natuurlijk helemaal niets, maar hij is erg lekker. Als je liever even niet in de zon zit, kun je ook plaatsnemen op één van de andere etages van het pand die allemaal zichtbaar met veel liefde zijn ingericht.
9. RESERVEER VAN TEVOREN

Wij waren gedurende het Paasweekend in Marrakech wat betekende dat ongeveer de hele wereld vrij was. Of terwijl: heel druk. Veel drukker dan gebruikelijk, hoorde ik. Enfin, omdat wij niets van tevoren hadden gereserveerd (gewoon niet over nagedacht) hebben wij best wel een aantal dingen gemist. Bijvoorbeeld eten bij Nomad, La Famille en Le Jardin Secret (niet te verwarren met Le Jardin, of Le Jardin Majorelle)Of een kijkje nemen bij El Fenn. Of bij alle vreselijke mooie Riads die je kunt vinden in Marrakech. Maar geen paniek, want dit was zeker niet de eerste en de laatste keer dat ik Marrakech zal bezoeken. Moraal van het verhaal: als je van tevoren even belt naar je potentiële eetgelegenheid, dan weet je in ieder geval zéker dat je terecht kunt.  

 

10. BEZOEKPLACE RAHBA KEDIMA A.K.A. HET EPISCH CENTRUM VAN MOOIE SPULLEN

Die foto's op Insta waar men poseert voor gebouwen bedekt in de mooiste tapijten? Dat is dus daar. Na mijn ogen uitgekeken te hebben in alle smalle straatjes van de souks, vond ik het eerlijk gezegd een verademing om op gegeven moment uit te komen op dit plein. Het is er chaotisch, maar ook een soort beknopte verzameling van al het moois dat ik eerder in duizendvoud had gezien. Lekker overzichtelijk dus, voor wanneer je niet zo goed bent in het zoeken van een speld in de figuurlijke hooiberg bijvoorbeeld. Bovendien zitten er rondom dit plein een hoop fijne eettentjes. En naast dit alles: kijk vooral je ogen uit. Laat je verwonderen. Geef je over aan de charmante chaos. Verdwaal voorzichtig in het doolhof van mooie roze straatjes. Lach met de mensen. Zorg dat je niet spontaan een slang om je nek krijgt van een slangenbezweerder (ja, mijn wederhelft Josh stond met een cobra om zijn nek voordat hij er erg in had) en laat je inspireren. Oh en mochten jullie nog andere tips hebben, dan hoor ik die ook heel graag voor de volgende keer! Helaas geen tijd of geld om jezelf binnenkort naar Marrakech te verplaatsen? Ik nam allerlei fijne spullen voor jullie mee, die ik samenvoegde tot de 'Moois uit Marokko' collectie. Die vind je in de webshop. Kun je toch Marokko nog een beetje in huis halen. Salam aleikum, lieve mensen.

 

Tekst & beeld: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden