Buiten Gewoon Amsterdam Fietstours - #03 Amsterdam Oost

Lieve Amsterdammers, deze is voor jullie. Het viel me de laatste tijd namelijk op hoe mijn Amsterdamse omgeving het steeds heeft over ‘meer behoefte aan ruimte om zich heen’ en ‘lekker de natuur en de rust opzoeken’. Dit zette me aan het denken en deed me besluiten de uitdaging aan te gaan: ik wil de Amsterdammer eens lekker uit z’n stad (lees: bubbel) halen. Te overtuigen om eens onder die ring door te fietsen, of dat IJ over te steken. Letterlijk: want Amsterdam buiten de ring is het ook zo mooi én groen. En zo dichtbij. En zo werden de ‘Buiten Gewoon Amsterdam Fietstours’ geboren.

Om deze tours te realiseren ging ik een knaller van een samenwerking aan met Veloretti Amsterdam. Die er natuurlijk dagelijks voor zorgen dat de Amsterdammer zich stijlvol op twee wielen door de stad kan verplaatsen. Dus hup, pak die fiets. Zwengel die trappers aan en geniet op een zonnige dag eens van wat frisse lucht en ruimte om je heen, in plaats van weer met z’n allen neer te ploffen op een Mokums terras. De fietstour van vandaag brengt je onder andere langs de oude vertrouwde Hortus Botanicus en via De Vergulden Eenhoorn en Park Frankendael naar de Bijlmerweide. En als je een échte diehard bent, kun je ook nog doorfietsen naar Weesp. Wil je deze tour zelf fietsen? Klik dan hier, dan opent er een link naar Google Maps, waarin de hele route staat uitgestippeld. Kun je die gewoon bij de hand houden, wel zo makkelijk.   De eerste lokatie die we aandoen is de oude vertrouwde Hortus Botanicus. Waarschijnlijk een plek die je al lang kent, maar waar ik persoonlijk echt te weinig naartoe ga. Want, wat een lekker plekkie is dat zeg. Rondje door de palmenkas, gevolgd door de vlinderkas en je ziet het leven een stuk zonniger in. Daarna crossen we via Park Frankendael door naar De Vergulden Eenhoorn. Hier kun je heerlijk lunchen of taartjes eten. Beregezellig daar man, oh en de burrata is echt een aanrader. En dan door naar de Bijlmerweide. In en rondom de Bijlmerweide vind je allerlei leuke dingen om te doen. Zo kun je paarden gaan kijken bij de manege, een gevarieerder aanbod aan dieren bekijken en voeren in Kinderboerderij De Bijlmerweide (ja, dat is ook leuk als je een volwassen mens bent). Iets voor het park vind je ook nog een enorme kringloop (aan de Weesperstraat in Diemen). Ik kan me heel goed voorstellen dat je daarna denkt van: nou, dit was het wel voor vandaag. Maar stel dat je nog wel even een eindje door kunt, dan kun je dus nog helemaal doortuffen naar Weesp. Is leuk hoor. Drink je daar even een borreltje, en dan hup weer terug naar Amsterdam. Dat mag en kan overigens ook met de trein. Vergeet in dat geval niet om ook een treinkaartje te kopen voor je fiets. Dus lieve 020-er, pak die fiets. Ontdek het deel buiten ons ‘gewone’ Amsterdam eens. Er gaat een wereld voor je open, dat beloof ik.


 

Tekst, beeld en productie: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Deze fietstours worden mede mogelijk gemaakt door Veloretti

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden