Buiten Gewoon Amsterdam Fietstours - #01 Amsterdam West

Lieve Amsterdammers, deze is voor jullie. Het viel me de laatste tijd namelijk op hoe mijn Amsterdamse omgeving het steeds heeft over 'meer behoefte aan ruimte om zich heen' en 'lekker de natuur en de rust opzoeken'. Dit zette me aan het denken en deed me besluiten de uitdaging aan te gaan: ik wil de Amsterdammer eens lekker uit z'n stad (lees: bubbel) halen. Te overtuigen om eens onder die ring door te fietsen, of dat IJ over te steken. Letterlijk: want Amsterdam buiten de ring is het ook zo mooi én groen. En zo dichtbij. En zo werden de ‘Buiten Gewoon Amsterdam Fietstours’ geboren.

Om deze tours te realiseren ging ik een knaller van een samenwerking aan met Veloretti Amsterdam. Die er natuurlijk dagelijks voor zorgen dat de Amsterdammer zich stijlvol op twee wielen door de stad kan verplaatsen. Het concept is eigenlijk heel makkelijk: ik heb voor jullie namelijk drie fietstours uitgestippeld. Eentje door Amsterdam Oost, eentje door Noord en degene waar we vandaag mee gaan beginnen: Amsterdam West. Alle tours zijn vanaf het Centraal Station ongeveer 40 minuten fietsen en brengen je naar een lokatie die je waarschijnlijk zelf niet snel zult opzoeken. Waar het groeit en bloeit. Waar het zelfs op plekken helemaal stil is. En dat allemaal in Amsterdam, of net iets erbuiten. Daarna mag je dan ook weer 40 minuten terug natuurlijk. Dus hup, pak die fiets. Zwengel die trappers aan en geniet op een zonnige dag eens van wat frisse lucht en ruimte om je heen, in plaats van weer met z'n allen neer te ploffen op een Mokums terras. De fietstour van vandaag brengt je naar 'De Tuinen Van West': een heel groen en gezellig gedeelte dichtbij Halfweg, waar je je ogen uitkijkt en waar bovenal heel veel leuke initiatieven gevestigd zijn die jou inspireren om eens wat vaker de wijde wereld in te gaan. Wil je deze tour zelf fietsen? Klik dan hier, dan opent er een link naar Google Maps, waarin de hele route staat uitgestippeld. Kun je die gewoon bij de hand houden, wel zo makkelijk. Tijdens het fietsen van deze route, fiets je onder andere door het Westerpark naar de Fruittuin van West: een fijne, gemoedelijke plek waar je zelf je eigen fruit kunt plukken, verse eitjes kunt rapen, of gewoon een lekker kopje koffie kunt drinken. Er worden broodjes bereid op het kampvuur en de kippen liggen lekker in te dutten aan je voeten, wanneer jij lekker in het zonnetje zit. Bovendien is er ook een winkeltje waar je allerlei 'goede' en verse producten kunt aanschaffen. Daarna rijden we door naar pluktuin Lokale Bloemetjes om de hoek van de fruittuin. En dat is me een partij een feest. Bij aankomst krijg je een vaas die je mee kunt nemen, een snoeischaartje en dan hup, plukken maar. Een volle vaas met bloemen kost €10 en geloof me, dan heb je een hele flinke bos te pakken. Een geweldig initiatief waar ik meteen helemaal door geïnspireerd werd en nu dus ook een pluktuin wil als ik later groot ben. Dus lieve 020-er, pak die fiets. Ontdek het deel buiten ons 'gewone' Amsterdam eens. Er gaat een wereld voor je open, dat beloof ik. -


 

Tekst, beeld en productie: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Deze fietstours worden mede mogelijk gemaakt door Veloretti

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gecontroleerd voordat deze gepubliceerd worden