Bak je blij: 3 makkelijke no bake verjaardagstaarten

Wil je je lievelingsmensen lekkere zelfgebakken taart voorzetten op je verjaardag, maar heb je of geen tijd, talent of ervaring? Ik voel je. Ik had nog nooit een taart gebakken in mijn leven, maar dit jaar vond ik het toch eens tijd worden. Ik deed research en ging voor deze drie toppers. En spoiler: ze zijn geweldig lekker geworden.

En als ik dit, zonder enige bakervaring, kan bewerkstelligen. Dan kan jij het ook. Echt, ik geloof in je. Bovendien is het ook altijd mijn truc om de mensheid een beetje te misleiden met decoratie, want daar ben ik dan wel weer een kei in. Of terwijl: zorg ervoor dat je taarten helemaal on point zijn opgediend of gedecoreerd. Dan zijn mensen, voor ze geproefd hebben, al onder de indruk. Oké, hieronder stap voor stap de recepten van de drie taarten die ik maakte. Want bakken kunnen we het eigenlijk niet noemen. Je hebt namelijk voor geen van deze taarten een oven nodig.

AARDBEI FRAMBOOS KWARKTAART


Voor de bodem
– 200 gram volkoren Digestives
– 70 gram boter

Voor het kwarkmengsel
– 9 blaadjes gelatine (is 15 gram)
– 200 gram diepvries frambozen
– 300 gram diepvriesaardbeien
– sap van 1/4 citroen
– 250 milliliter slagroom
– 150 gram witte basterdsuiker
– 500 gram volle kwark

Verder nodig
– ø 24 centimeter springvorm
– boter om de vorm in te vetten
– bakpapier
– garnering (ik gebruikte Maltesers, chocosprinkles en (eetbare)bloemen)


Vet de springvorm in met een beetje boter (zodat je ‘m straks makkelijk uit de vorm krijgt) en bekleed de bodem met bakpapier. Hierna doe je de koekjes in een boterhamzakje en sla je er met een deegroller op alsof je leven er vanaf hangt. Even lekker die frustratie eruit, net zolang tot de koekjes kruimeltjes zijn geworden. Smelt de boter in de pan en vermeng deze hierna met de kruimels. Daarna doe je ze in de springvorm en stamp je ze aan met de achterkant van een glas. Zet de vorm even in de koelkast terwijl je met het kwarkmengsel aan de gang gaat.

Zet de gelatineblaadjes ruim onder water in een kommetje. Doe de aardbeien en frambozen samen met het citroensap in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat het mengsel 5-10 minuten doorkoken op middelhoog vuur en roer het daarbij regelmatig door. Hierna doe je het fruit in een zeef en druk je het hier zoveel mogelijk doorheen. Het drapje dat overblijft, kun je weggooien. Knijp de geweekte gelatine uit en los deze op in het fruitmengsel. Klop de slagroom met de basterdsuiker op (dit kun je ook doen terwijl het fruit in de pan zit). Klop de kwark erdoor en voeg als laatst de vruchten toe. Klop alles goed door elkaar en giet het volledige mengsel hierna op de bodem. Laat de taart opstijven in de koelkast. Die van mij stond er vier uur in, maar hoe langer hoe beter.

Wanneer je je taart opdient versier je ‘m met lekkers naar keuze. Ik gebruikte Maltesers, chocosprinkles en bloemen. Mijn bloemen waren niet eetbaar. Mocht jij ook ‘gewone’ bloemen gebruiken, meld dit dan even bij je gasten voordat iemand een bloem achter de kiezen heeft.

WITTE CHOCOLADE GANACHE TAART MET BASTOGNE BODEM


Voor de bodem
– 400 gram Bastogne koekjes
– 80 gram boter

Voor de ganache
– 400 gram witte chocolade
– 250 milliliter slagroom
– 1 theelepel vanille extract

Verder nodig
– Ø 24 centimeter quiche- of vlaaivorm
– boter om in te vetten
– garnering (ik gebruikte gedroogde rozenblaadjes en kokosschaafsel)


In principe kun je de eerste stappen van het vorige recept aanhouden om in een handomdraai van iedere soort koekjes een lekkere taartvorm te maken. Zo ook bij deze taart, maar dan van Bastogne. Verkruimel de koekjes in een boterhamzak met een deegroller. Vermeng de kruimels daarna met de versmolten boter en druk ze daarna aan met een glas in de vorm. Ook langs de zijkantjes. Zet de bodem een half uurtje in de koelkast.

Terwijl de bodem hard wordt, kun je aan de slag met de ganache. Klinkt chic, is super makkelijk. Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom. De slagroom doe je in een pannetje en deze maak je warm. Op het moment dat ‘ie begint te bubbelen, haal je ‘m van het vuur en giet je de slagroom over de chocolade. Laat dit een half minuutje staan. Roer de chocolade en de slagroom door elkaar en blijf roeren tot je een gladde ganache hebt. Schrik niet als de ganache opeens geel kleurt. Dat is een goed teken. Als het mengsel lekker glad is, voeg je er een nog een theelepeltje vanille extract aantoe. Laat de ganache afkoelen en roer eens in de zoveel tijd even door.

Zodra de bodem stevig is, giet je de ganache hierin. Het kan zijn dat er wat bubbeltjes inzitten, til de taart voorzichtig op en laat ‘m vallen op tafel (met beleid!) om de bubbels te laten knappen. Zet de taart hierna in de koelkast. Het liefst zo lang mogelijk, na een nachtje is ie perfect. Als je ‘m gaat opdienen, versier je ‘m nog een beetje. Ik deed dat met kokosschaalfsel en versnipperde gedroogde rozenblaadjes.

ARRETJESCAKE


Ingrediënten
– 150 gram boter
– 200 gram pure chocolade
– 50 gram bruine basterdsuiker
– 60 gram cacaopoeder
– 100 gram volkoren Digestives

Verder nodig
– cakevorm
– boter om in te vetten
– bakpaper



Vet de cakevorm in en leg daarna het bakpapier erin. Zo kun je je Arretjescake er straks makkelijk uittillen. Smelt de chocolade au bain-marie en smelt de boter in een steelpannetje. Apart van elkaar dus. Ik zeg het even. Voor de zekerheid hè. Meng de gesmolten boter met de basterdsuiker en het cacaopoeder. Breek de Digestives in stukjes, die mogen best flink zijn, dat is juist lekker. Deze voeg je toe aan het boter-suiker-cacoamengsel. Hierna schenk je de gesmolten chocolade erover en hussel je alles goed door elkaar. Schep het mengsel hierna in het cakeblik. Twee uurtjes de koelkast in om op te stijven en voorschotelen maar!

Nou, makkelijkste taarten ooit toch? Precies. Zet ‘m op!



Tekst en beeld: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele mond vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

No Comments

Post a Comment