De grote Mañana Mañana Kerstspecial: Toetjes maken & tafels dekken

Je bent er jaren lang onderuit gekomen, maar dit jaar kun je er niet meer omheen: het Kerstdiner vindt plaats bij jou thuis. De vooruitzichten: iedereen aan jouw met bloed, zweet en tranen gedekte tafel, en jij de hele avond zwoegend, met het zweet op de rug, in de keuken. Maar wat als wij je nou vertellen dat dat helemaal niet zo moeilijk hoeft te gaan? 

In deze grote Mañana Mañana Kerstspecial laten we je namelijk zien hoe je het makkelijk en leuk houdt voor jezelf tijdens de feestdagen. En daarmee ook voor je gasten, want niemand heeft wat aan een bijzonder slechtgehumeurde gastvrouw of heer.

We trakteren je namelijk onder andere op allerlei eenvoudige, doch imposante toetjes. De recepten voor deze toetjes krijgen jullie voorgeschoteld door meesterbakker Elisa Giardini van Elisabeth & Valentijn. Ook deelt Mañana opperhoofd Nina allerlei handige trucjes om de Kersttafel zo mooi mogelijk te maken, zonder dat je hier een fortuin en heel veel kostbare tijd aan kwijt bent. En dat alles werd op de kiek gezet door fotografe en creatief meesterbrein Emma Peijnenburg.

Nou, Kerstmuts op, want daar gaan we!

 

Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 12 vierkantjes

300 gram witte chocolade
Een handje gedroogde rozenkopjes
Een handje coco’s snippers
Een handje gedroogde mango, klein gesneden
* Andere toppings zijn natuurlijk ook mogelijk

Bakplaat
Bakpapier
Spatel
Groot scherp mes

Oke, aan de slag! 
Bekleed een grote bakplaat (of iets anders met een platte bodem) met bakpapier.

Smelt de witte chocolade au bain marie in een pannetje of nog makkelijker: in de magnetron. Giet de chocolade, op bakpapier, op de bakplaat. Smeer met de spatel de chocolade in een dunne laag uit.

Strooi hierna je toppings gelijkmatig over het hele oppervlak. Druk voorzichtig de toppings in de chocolade. Zet de mega choco reep hierna in de koelkast om op te stijven. Dit duurt ongeveer een uurtje. 

Als de chocolade hard is verplaats je deze naar een grote snijplank. Spannend momentje wel hoor, even in de super focus stand dus. Verwarm een scherp (groot) mes onder stromend heet water, droog het mes af en snijd de randen van de choco reep af zodat je een rechthoek overhoudt. Hierna kun je kijken hoeveel vierkantjes je uit je reep kunt halen.

 

 

Bordje met gouden sterren: &Klevering / Gouden bestek: All The Luck In The World 

Dit jaar even geen zin in dat gesleur met die Kerstboom en al die naalden door het hele huis? Of heb je een kat die, ieder jaar weer, je net opgetuigde boom terroriseert als je even niet toekijkt? Ga dit jaar dan lekker voor de Kersttak. Eigenlijk net als een Paastak, maar dan ter ere van een andere, iets gezelligere, levensfase van Jezus Christus.

Zo’n Kersttak koop je gewoon bij de bloemist en je kunt er alles inhangen wat je mooi vindt. Wij zijn gegaan voor zelf gemaakte kwastjes en pompoms. Hoe je pompoms maakt leer je hier. De kwastjes zijn heel simpel zelf te maken. Een Kerstelf kan de was doen.

Wat heb je nodig?
Bollen wol of ander touw/draad
Stukje karton
Schaar

Je windt een soort wol of touw naar keuze om een kartonnetje heen tot je het idee hebt dat je genoeg hebt voor een goed gevulde kwast. Hierna haal je een stukje touw of wol achter de draden langs en knoop je de draden aan de bovenkant bij elkaar. Aan de onderkant knip je de wol door. Hierna hoef je alleen nog maar een extra stukje wol of touw om de bovenkant van het kwastje te wikkelen, knoopje erin en klaar is Kees!

Messing giraffe: &Klevering 

 

Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 24 mini cupcakes

120 gram zelfrijzend bloem
10 gram cacaopoeder
125 gram fijne suiker
¼ theelepel zout

135 gram zachte boter
2 eieren
1,5 eetlepel karnemelk
1 theelepel vanille extract

1 theelepel rode kleurstof
0,5 theelepel baksoda
1 theelepel natuur azijn

mini cupcake bakblik
mini cupcake bakpapiervormen
keukenmachine/handmixer
pannenlikker

 

Oké, deze is misschien iets ingewikkelder dan het vorige dessert, maar de boodschap is duidelijk: je kunt alles er indrukwekkend uit laten zien, zonder dat je er uren mee bezig bent. Ben je niet zo’n ster in bakken? Maak dan eenvoudige vanille cupcakes en decoreer er op los. De decoratie van de cupcakes is het belangrijkste onderdeel van dit toetje. Daarnaast: als je de precieze stappen van dit recept aanhoudt, kan het simpelweg niet misgaan. Nou, daar gaan we!

Verwarm de oven voor op 175 graden en plaats alvast de cupcakevormpjes in het cupcake bakblik. Voeg de bloem, cacoapoeder, suiker, zout, boter en de eieren samen in een grote kom. Mix dit met de mixer voor ongeveer 1 minuut tot een geheel. Mix in een andere kom of beker de karnemelk, het vanille extract en de rode kleurstof. Zo scheid je dus de droge en de natte ingrediënten. Voeg deze twee mengsels samen en mix dit kort tot alles gecombineerd is. Als laatste voeg je het azijn aan de soda toe, en voeg je dit toe aan het beslag. Meng dit goed door het geheel maar mix niet te lang. Meng met de pannenlikker de overgebleven restjes erbij.

Vul de cupcakevormpjes tot ¾ van de rand. Bak de mini cupcakes in 8 minuten gaar of controleer het door met een satéprikker in je cupcake te prikken. Als er geen beslag aan blijft zitten, is hij gaar. Haal de cupcakes uit het cupcake bakblik om te voorkomen dat ze doorgaren. 

Borden: &Klevering / Kerstkaart: Mañana Mañana 

En om het feest dan helemaal af te maken, gaan we die cupcakes lekker aftoppen met vanille botercrème. Het is immers Kerst hè, dé driedaagse van het jaar om je legitiem helemaal vol te proppen.

Wat heb je nodig?
150 gram zachte boter
340 gram poedersuiker (gezweefd)
3 eetlepels melk
¼ theelepel vanille extract

Keukenmachine/handmixer
Pannenlikker
Spuitzak
Spuitmondjes

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop de boter met de mixer luchtig. Voeg de poedersuiker toe in twee delen en mix ongeveer 5 minuten. Voeg de melk en het vanille extract toe en mix tot het mengsel licht en luchtig is.

Wanneer de cupcakes volledig zijn afgekoeld kun je ze gaan versieren met de botercrème. Vul een spuitzak met botercrème en spuit kleine toefjes op de cupcakes. Je kunt verschillende spuitmondjes gebruiken voor verschillende ontwerpen. Deze koop je gewoon bij de HEMA. En dan als final touch: bovenop de botercrème kun je helemaal los gaan met van alles en nog wat. Wij gebruikten (eetbare) bloemetjes, bonbons en Oreo’s. Niets is te gek, maak er kunstwerkjes van! 

Je wilt je gasten natuurlijk ook voorzien van een drankje. Een fancy drankje. Geen zorgen, want ook hier hoef je geen cocktail shaker voor te zijn. Je kunt je gasten een beetje afleiden door misbruik te maken van mooie, chique glazen. Want als je een drankje in een chic glas krijgt, dan maakt het toch net iets minder uit wat erin zit.

Wat heb je nodig?
Prosecco
Limonade
Chique glazen

Je kunt een chique glazenvoorraad aanleggen bij de kringloop. Ga op zoek naar allerlei mooie, verschillende glazen. Met en zonder voetjes, effen, of met een werkje in het glas. Als ze bij elkaar maar een gezellig groepje vormen. Tijdens het dessert schenk je dan prosecco. Alleen ‘gewoon’ prosecco? Geen exclusieve likeur of champagne? Nee hoor, dat heb je helemaal niet nodig. Mooie glazen, charmant lachen, bubbeltje inschenken en je bent de gastvrouw of heer van het jaar.

Oh en voor de gasten die niet (meer kunnen) drinken schenk je een limonade met bubbels. Bijvoorbeeld de rozen limonade van Fentimans.

Wie zegt dat slingers alleen zijn voor tijdens het vieren van verjaardagen is niet goed bij z’n hoofd. Bovendien vieren we met Kerst de geboorte en daarmee de verjaardag van de verlosser en dat is best een slingertje waard denken wij zo.

Wij maakten onze slingers zelf. En dat is mega simpel, mits je met een naaimachine kunt omgaan. En als jou dat zelf niet lukt, kun je vast je moeder of je oma wel zo ver krijgen om het voor je te doen, als je het lief vraagt.

Wat heb je nodig?
Papier
Naaimachine

Hoe ga je te werk?
Nou, dat is heel simpel. Je knipt namelijk een vorm naar keuze uit het papier dat je hebt uitgezocht. Tip: ga voor andere kleuren dan de standaard groen/rood Kerstkleuren (wie heeft die kleurencombinatie ooit bedacht?). Dan kun je ze op je verjaardag ook nog eens ophangen.

Deze stukjes papier haal je achter elkaar door, met een klein stukje overlap, door de naaimachine. Et voilà, je Kerstslinger is geboren!

Messing luipaard: &Klevering 

Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 10 eetlepels

300 gram pure chocolade
Toppings, denk aan rozenblaadjes, sprinkles of gedroogd fruit

Bakplaat
Bakpapier
Lepels

En dan?
Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Bekleed ondertussen een bakplaat, of een bord met bakpapier om de lepels op te leggen.

Wanneer de chocolade volledig gesmolten is, doopt je de lepels in de chocolade en leg je deze vervolgens op het bakpapier om af te koelen. Versier de lepels met de toppings wanneer de chocolade nog vloeibaar is. Laat je fantasie de vrije loop, ook hier geldt: maak er een waar kunstwerk van! Laat de lepels daarna volledig afkoelen tot ze hard zijn in de koelkast. Dit duurt ongeveer 1 uur. Tip: je kunt de lepels ook met een kopje warme melk serveren. Je gasten kunnen de lepel er dan indopen en het kopje warme melk verandert op magische wijze in warme choco! 

 

 

Feliz Navidad, lieve allemaal.

 


 

Recepten & bereiding: Elisa Giardini
Self taught baker die met haar bedrijfje elisabeth & valentijn de mooiste taarten en toetjes maakt. Heeft als rasechte Italiaan lekker eten met de pastalepel ingegoten gekregen en wil haar meisjesdroom om ooit een eigen winkeltje te openen in de nabije toekomst in vervulling laten gaan.

Fotografie: Emma Peijnenburg
Fotografeert, creëert en visualiseert. Een ware creatieve duizendpoot, zoals ze dat zo mooi noemen. Koestert warme gevoelens voor kleine gekleurde autootjes, honden en kopjes koffie. Ontdekt het liefst nieuwe, leuke plekken.

Styling, vormgeving & tekst: Nina Nijland
Stylist, vormgever, illustrator en tevens oprichter van Mañana Mañana. Inderdaad, dat is een hele bek vol. Lang verhaal kort: maakt graag mooie dingen (in welke vorm dan ook) en is ervan overtuigd dat mensen zichzelf veel te serieus nemen.

Heb jij ideeën voor Mañana Mañana of zijn er onderwerpen die je graag terug zou willen zien? Laat het ons hieronder weten!

No Comments

Post a Comment